טיפול בחולה בניגוד לרצונו

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

04/04/2002 | 22:30 | מאת: אופירה

הי ד"ר לין אשמח אם תוכל להפנות אותי להוראות הפנימיות של בתי החולים בעניין טיפול בחולה בניגוד לרצונו, אם קיימות כאלה. והאם הנך יודע על תביעות נגד בתי החולים בעניינים כאלה. מעבר לכך, אני שמחה שמצאתי דרך להתקשר איתך מכיוון שחיפשתי אותך מזה זמן ולא מצאתי את מספר הטלפון שלך. רציתי לבקש בחזרה את חומר העזר שמסרתי לך בעניין סמינריון בעבירות מין (שעשית אצל גרוס) ייתכן וארצה להרחיב את הנושא במסגרת התזה. אשמח אם תוכל לשלוח לי בעניין זה הודעה לדואר הפרטי.

04/04/2002 | 23:20 | מאת: adi

היי אופירה, גם אותי הסוגייה מעניינת. אני כאשת שטח, טוענת, שאם אדם לא רוצה שיטפלו בו, למרות שהוסבר לו מצבו, אז שיחתום! עדי

04/04/2002 | 23:54 | מאת: טליה

זה פחות או יותר מה שהחוק אומר, למעט במצבים מסויימים, שבהם חוק זכויות החולה מקנה ל"ועדת אתיקה" את הסמכות להורות על טיפול בניגוד לרצונו של אדם, ולמעט במצבי חירום של הצלת חיים, שבהם לא תמיד יש בכלל זמן לשאול, או לעמוד על רצינות כוונותיו של החולה, שעלול לצרוח "לא" מרוב כאבים או פחד, ולא באמת כי הוא רוצה למות... ולמען האמת, אפילו לא ניתן להכריח חולה "סרבן" לחתום על סירובו. הוא יכול פשוט לסרב. קרה לי פעם שרציתי לשחרר את עצמי מחדר מיון בניגוד להמלצת הרופא שאשאר שם "להשגחה ומנוחה" (כאילו שאפשר לנוח בחדר מיון...). האחיות כירכרו סביבי עם טופסי הסירוב ו"איימו" עלי באיומים שונים ומשונים שאסור לי ללכת בלי לחתום. צחקתי בפנים מאד, כי מה יעשו לי אם לא אחתום? ישימו לי אזיקים ולא יתנו לי לצאת???? יקראו למשטרה? אבל חתמתי. שיהיה להם לבריאות. כמובן - אין אנו דנים כאן לא בטיפול פסיכיאטרי כפוי (שלגביו הוראות מיוחדות וטונות של ויכוחים), וגם לא בטיפול בניגוד לרצונו של אדם שאינו מבין כגון ילד קטן, מפגר שכלית, קשיש הסובל מדמנציה ועוד מצבים, שלגביהם יש סמכות לאפורטופוס או לבית משפט.

אופירה צרצי איתי קשר לרמב"ם פליז. כי נראה לי שעבודתך שם

05/04/2002 | 09:52 | מאת: b.g

לא ידועות לי הוראות פנימיות של בתי החולים בישראל בנושא הזה, אולם בכל מקרה המסגרת החוקית הרלבנטית ביותר היום היא זו המצויה בפרק ד'(?) לחוק זכויות החולה, ובאופן ספציפי בהתייחסות למושגים "סכנה חמורה" ו"מצב חירום רפואי". שני המושגים האלה יחדיו, באופן שבו הם מתוארים בחוק, בעייתיים מאד ומעוררים קשיים רבים בישום בחיי היום-יום. הצעת החוק בעניין החולה הנוטה למות עשויה להיות רלבנטית גם כן למי שמבקש לקבל תמונה כללית על הנושא. למרות שהצעת חוק זו נוגעת רק לאוכלוסיה מאד מסויימת מתוך ציבור המטופלים הכללי.

מנהל פורום רפואה ומשפט