תרומת זרע
דיון מתוך פורום רפואה ומשפט
ברצוני לשאול שאלה בנושא תרומת זרע, ישנו מקרה ובו אישה וגבר היו מאורסים ותכננו ללדת ילד בזמן שהגבר למד באוניברסיטה הוא תרם זרע לבנק הזרע. לפני ששני האנשים הללו התחתנו נהרג הגבר. לאחר המוות האישה רצתה ללכת לבנק הזרע ולבקש תרומה ולקחת את הזרע של הגבר שהיא עמדה להתחתן עימו אך המשפחה סירבה שאישה זו תיקח את הזרע משום שהמשפחה לא מסתדרת כל כך עם האישה, ושאלתי במקרה זה האם יש למשפחה זכות להתנגד לכך והאם יש לאישה לקחת את הזרע של הגבר (שהוא תרם)? אינה
השאלה היא בעייתי מאחר ובני הזוג עד כמה שהיבנתי לא היו נשואים ולא חיו חיי אישות לכל דבר ועניין לפני מותו של הגבר. במידה כזו ואם אכן בני המשפחה של הנפטר מתנגדים - לא הייתי נותן לכך הרבה סיכויי. בנוסף - קיימת הבעייתיות בעצם לקיחת זרע מתורם נפטר שאינו נשוי לאישה שלא נשואה.
כאשר מדובר ב"תרומת" זרע שאינה אנונימית, ניתן משקל רב לעמדת משפחתו של המנוח. במצב דברים זה נראה לי שאין הרבה סיכויים שבית המשפט יתן צו שיורה לבצע את תרומת הזרע. יתכן, שבית המשפט יהיה יותר "ליברלי" אם למשל מדובר במקרה טראגי כגון שהחבר נהרג ממש בסמוך למועד החתונה המתוכנן, או משהו כזה שיעיד שבאמת היה לו רצון להנשא לאותה אשה. נסיון החיים מלמדנו שלא זוג אפילו שחי ביחד באמת רוצה להביא ילדים. בנוסף - תמיד תישאל השאלה, במיוחד אם מדובר באשה צעירה - אם לא "יותר עדיף" מכל הבחינות, שתמשיך בחייה, תמצא מישהו אחר ותקים איתו משפחה "נורמלית". צריך גם לזכור, שהילד הזה אולי יהיה ילד ביולוגי של המנוח, אבל לא יהיה יורש שלו, למשל, ואם משפחת האב ז"ל לא רוצה בו - עלולים להווצר כל מיני מצבים עגומים. למה להביא ילד בכוונה לתוך סיטואציה כזו?