המושג "חולה נפש"

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

22/08/2002 | 01:18 | מאת: שם בדוי

האם המושג "חולה נפש" הוא מושג משפטי שמגדיר את הנסיבות בהם פסיכיאטר מחוזי יכול לאשפז חולה בכפיה ? האם למושג "חולה נפש" יש משמעות מבחינה רפואית ?

האמת שמוזג חולה הנפש שונה באופן מהותי בין עולם המונחים הרפואי ובין עולם המשפט. כללי המשפט וכללי מקנוטן המפורסמים שעליהם בוסס גם חוק העונשין והתיקון שלאחריו מבססים באופן מדוייק מהו חולה נפש אליבא דעולם המשפט. ואם בכך עסקינן - אין לך פשוט מזה אלא לפתוח את סעיפים 12-20 בחוק העונשין שמגדיר לך במדוייק למה החוק מתכוון. ברור למשל כי מפגר בשכלו וחוסה אינם חולי נפש ( בעצם היום גם בעולם הרפואה לא) אבל גם כל הנוירוזות לא נכללות במסגרת ההגדרה הנ"ל בעולם המשפט. תעיין בחוק לטיפול בחולי נפש - 1991 וכן - בעדות חולה נפש ומשמעות המושג "דחף לאו בר כיבוש" ואוטומטיזם וכל הפטורים למיניהם של חולי הנפש ומוציאים אותו מכלל בני האדם שיכולים להיענש בגין מעשיהם

23/08/2002 | 00:39 | מאת: טליה

יחד עם זאת, ספרי ההגדרות של הפסיכיאטריה מגדירים מספר תופעות כמחלו נפש ואחרות כהפרעות ונוירוזות וכדומה. כדי לאשפז אדם בכפיה לצורך קבלת טיפול פסיכיאטרי, על פסיכיאטר המחוז לקבוע כי האדם קודם כל סובל ממחלת נפש (וכאן נכנסות ההגדרות הרפואיות לעולם הכמו-משפטי של האשפוז בכפיה), ובנוסף - שהוא מסוכן לעצמו או לזולת. אם האדם מסוכן אך אינו סובל ממחלת נפש (אלא למשל רק מהפרעת אישיות או משהו כזה), לא ניתן לאשפז אותו בכפיה. כאן התחום הרפואי והמשפטי משיקים. אבל נכון הוא ללעניין יכולת לעמוד לדין - המבחנים הם שונים, ומתרכזים סביב יכולתו של האשם להבחין בין טוב לרע בשעת עשיית המעשה, במקרה אחד, וסביב יכולתו לעמוד לדין ולסייע בהגנת עצמו - במקרה שני, ולא משנה א זה בגלל מחלת נפש ממש או "רק" הפרעת נפשית או אישיותית המצריכה טיפול.

מנהל פורום רפואה ומשפט