חו"ד רפואית לפי סעיף 24 לפקודת הראיות
דיון מתוך פורום רפואה ומשפט
ד"ר לין ו/או טליה שלום! א. בתקנות סדרי הדין האזרחי, פרק מומחים, בסעיף 127. נאמר "רצה בעל דין להוכיח ענין שברפואה לביסוס טענה מטענותיו, יצרף לכתב טענותיו תעודת רופא או חוות דעת של מומחה , לפי הענין שנערכה לפי סעיף 24 לפקודת הראיות [נוסח חדש] , השתל"א - 1971] .. אודה לכם אם תאמרו לי מה אומר סעיף 24.? ב. מה קורה מבחינה חוקית לגבי חו"ד שנתן רופא שטיפל בחולה, לצד הנתבע בעניין.? . בתודה מראש , סילבי.
סעיף 24 לפקודת הראיות (נוסח חדש) תשל"א, אומר כך: "24. טפסים ותקנות (א) חוות דעת, תעודת רופא ותעודת עובד הציבור ייערכו לפי הטפסים הקבועים בתוספת הראשונה או בדומה להם ככל האפשר. (ב) שר המשפטים רשאי, בתקנות, לקבוע דרך הגשתן של חוות דעת, תעודת רופא או תעודת עובד הציבור ולהביא שינויים בטפסים." נוסח הטפסים מופיע בתוספת הראשונה לפקודה ובד"כ יש את הנוסח הזה לכל רופא העוסק במתן חוות דעת מומחה. שאלתך השניה לא ברורה לי. מה זאת אומרת "מה קורה מבחינה חוקית"? האם את שואלת אם רופא שטיפל בחולה יכול לתת חוות דעת לטובת הצד השני?
אז מעבר לתשובתה המדוייקת של טליה בנודע לסעיף 24 - הרופא בתוך חוות דעתו חייב להכניס את הסעיף המדבר על כך שהוא יודע שחוות דעתו הינה כעדות בבית המשפט ועליה הוא יכול להיחקר. כלומר - רופא יודע שהוא בחוות דעתו לא יכול לכתוב ככל העולה על רוחו כדי לעזור לנתבע או לתובע - אלא שומא עליו להיצמד לאמת שהוא מבין אותה במצב העניינים על פי מומחיותו, ושעליה הוא מוכן לעמוד בפני בית המשפט ולהגן על חות דעתו.
נוסח הטפסים קובע למעשה את הפרטים האישיים של הרופא שיש לצין בטופס, וכן את אותה הצהרה בדבר מתן העדות וחקירה וכו'. כך הופכת חוות הדעת למסמך משפטי מחייב, בדומה לתצהיר. בעוד תצהיר ניתן לגבי עובדות, חוות דעת ניתנת לגבי עניינים שבמומחיות, ושניהם נחשבים כ"עדות ראשית" בהליכים משפטיים בשלב ההוכחות.