איפה ד"ר לין? -חייל/חלה/נכה, חובות מול זכויות

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

05/12/2002 | 10:08 | מאת: תום

ד"ר לין שלום! האם אתה יכול להשיב לשאלות שהעליתי בקשר לחיילים שחלו במחלה בשירות ויש להם דילמה בקשר לפנייה למוסד לביטוח לאומי עד שתברר זכאותם לפי חוק הנכים [תגמולים ושיקום]. הרי ל"חייל המשוחרר" [כהגדרה בחוק,] שחלה בשירות, לא משולמת קצבת נכות ממשרד הבטחון לפי חוק הנכים [תגמולים ושיקום] עד שיקבע בימ"ש סופית שהוכיח "עקב השירות" . כעת יש לאותו חייל שחלה דילמה. אם יבחר מחוסר ברירה בחוק הביטוח הלאומי עד שתברר זכאותו לפי חוק הנכים [תגמולים ושיקום [וזה ברוב המקרים לוקח הרבה שנים] הרי שלא יוכל לאחר מכן לבחור בתגמול לפי חוק הנכים. [שהוא גבוה יותר] ואם לא יפנה לביטוח לאומי, ממה יתקיים בכבוד לאורך כל השנים? האם יש דרך לאותם חיילים משוחררים שחלן במחלה בשירות לקבל תגמול חודשי שלא דרך המוסד לביטוח לאומי עד שיקבע בימ"ש אם הוכיחו עקב השירות? ואם אין דרך, הרי שסעיף 36א.בחוק הנכים [תגמולים ושיקום] לא צודק ופוגע בזכויות כל החיילים שחלו במחלה בשירות ועקב השירות ומילאו את חובתם!!!! מה דעתך, ד"ר לין? תודה. תום.

מסכים אבל שוב - באמת בועדות של משרד הביטחון עולה השאלה כל הזמן אם היגשת בקשה לנכות לביטוח הלאומי ונראה שאז הבקשה שלך במשרד הביטחון תתנהל בעצלתיים אם בכלל. לכן בשלב הראשון המלצתי לך פשוט לזרז הליכים במשרד הביטחון - ולהגיע לכך שבקשתך תוגש תוך מספר שבועות ופחות - תאמין לי שבלחץ פיזי מתון הדבר אפשרי ויותר מזה? ועוד - משרד הביטחון מדבר אחרת כאשר הדבר מובא על ידי עורך דין. חבל - אבל זה המצב

08/12/2002 | 22:35 | מאת: תום

ד"ר לין שלום! אני תודה לאל לא נכה ולא שאלתי עבורי אלא לגבי מקרים שראיתי . דבר אחד- חיילים משוחררים שנפגעו עקב השירות ופנו בתום לב למוסד לביטוח לאומי לקבלת קיצבה חודשית. ורצו לאחר מכן להגיש בקשה למשרד הביטחון. לפי חוק הדלת סגורה בפניהם. והשאלה היא איפה השוויון ואיפה הצדק? הרי בכל מקרה כזה הקיצבה מהמוסד לביטוח לאומי קטנה יותר ובכל מקרה שחייל יוכיח שחלה בשירות ועקב השירות יכול המוסד לביטוח לאומי להתקזז עם משרד הבטחון והחייל המשוחרר גם יוכל לחיות בכבוד עד שתברר זכאותו לפי החוק המיטיב ולא ייצא מקופח בזכויותיו, אינך חושב כך? דבר שני - חיילים שממהרים להגיש בקשה תוך מספר שבועות בדרך כלל מגישים אותה ללא כל המסמכים הנדרשים כי דרוש זמן לקבלת כל התיקים הרפואיים/אישיים של החייל מהשירות , מבי"ח , מקופ"ח . לאסוף שמות עדים/לגייסם למשימת ההוכחות ולגייס חוות-דעת ו/או מחקרים רפואיים, תקדימים . אם ימהרו אח"כ יש להם בעיה להוכיח את הקשר הסיבתי-העובדתי וכך גם את הקשר הסיבתי-המשפטי. דבר שלישי - משרד הביטחון תמיד יכול לעכב את ההליכים בכל מיני דרכים כאשר יש יסוד להניח שהגורם לחבלה/מחלה/החמרת המחלה היה עקב השירות ולעניות דעתי זה לא משנה אם יש לחייל עו"ד או לא. השאלה היא אם החייל יודע את החוק או לא. ובד"כ רובם אינם יודעים ולכן לדעתי צריך לפנות את המחוקק. בעניין המוסד לביטוח לאומי למען הצדק והשוויון. ואשמח לשמוע את דעתו של ד"ר לין בעניין. תודה , תום.

מנהל פורום רפואה ומשפט