בחירה בטיפול שסיכויי השרידות שלו נמוכים
דיון מתוך פורום רפואה ומשפט
האם לאדם בעל מחלה ממארת , הנמצא על סף מוות, מותר לבקש שיבצעו בו ניתוח שסיכויי ההחלמה ממנו מזעריים וזאת בידיעה שסיכוייו למות מן הניתוח גבוהים. ממש כשם שהוא יודע שסיכוייו להתגבר על המחלה נמוכים? האם מותר לרופא לסרב לטיפול הניתוחי? באם הניתוח הוא ניתוח מסובך ולא נפוץ , האין בכך תרומה למדע בעודו בחיים וביודעין?
לאדם הנמצא על ס מוות מותר לבקש מה שהוא רוצה, אבל לא ניתן לחייב רופא לבצע ניתוח שמצפונו לא מתיר לו לבצע, או שהוא חושב שביצועו הוא החלטה רפואית שגויה או בלתי מקצועית. ישנם מצבים בהם ניתוחים הם בעלי סיכויי תמותה גבוהים, אבל אם הם מצליחים הם מרפאים או מאריכים את החיים, ובמצב כזה ההחלטה צריכה להיות של החולה והרופא יחד. אבל - יש ניתוחים שהסיכוי למות מהם גבוה ובמילא הסיכוי שיעזרו גם אם הניתוח "מצליח" - לא קיימים או מזעריים. במצב כזה, נראה לי קצת חסר אחריות מצד המטופל לבקש שיעשו לו את הניתוח הזה, כי פרט לתקוות השוא שאולי הוא מעורר במשפחה שלו, הוא גם מביא לבזבוז כסף (ציבורי בד"כ) בלי שום תכלית, כסך יכול אולי לשמש להציל חיים של מישהו שכן ניתן להציל. לגבי סוגיית ה"תרומה למדע בעודו בחיים" - זו כבר שאלה מסובכת אחרת. יתכן שדבר כזה יתאפשר במצבים קיצוניים אבל זה ממש לא מקובל שחולה סופני יתבקש בכלל "לתרום את גופו למדע" על ידי שיאפשר שיעשו עליו ניתוח נסיוני שהוא חסר סיכוי במילא.
ממקצועי כרופא יצא לי לא פעם לפגוש סוגייה זו במלוא עוצמתה. חולים אשר ברור כי סיכויי אחלמתם אינם טובים - בלשון ההמעטה, וכי הניתוח המסובך לא רק שעלול לגרום לקיצור חייו של החולה אלא גם למותו. מקרה שקרה לא מזמן עסק בחולה מאוד מסובך עם סרטן גרורתי של הכליה שהיה מעורב במחלת לב קשה ביותר. כולנו לא נתנו לחולה סיכוי רב. החולה התעקש לעבור את הניתוח מאחר ובאמת כלפי חוץ הוא נראה נפלא. לאחר הניתוח הסתבך החולה בבעיות נשימה קשות ביותר - צפויות ככל הנראה, אבל הצליח לצאת מבית החולים. אלא שתוחלת החיים שלו הקצרה - מביאה אותו עכשיו להיות מונשם בביתו מספר חודשים קצר לאחר הניתוח. האם היה אחרת לולא נותח? האם היה נראה יותר טוב? ייתכן שלא. אבל האם הרופא המנתח הוא גם השופט והתלין? זה מועקה לא קטנה להעמיס על הרופאים החלטה שכזו. ולמרות כל זה התשובה היא כן. אם החולה מאוד מתעקש - אפילו אם הניתוח הוא כמעט חסר סיכוי - במרבית המקרים במידה והניתוח באירוע אחר נחשב לסביר ואין זה הרפתקאה כירורגית - יבוצע הניתוח לחולה, לאחר שהחולה מבין לחלוטין את משמעות הענין