אתיקה בשחיקה?
דיון מתוך פורום רפואה ומשפט
בתקופה האחרונה אני נילווית לאמי בקשר עם בעיות בריאות קשות שיש לה ו"גיליתי" שלאותה בעיה כל מומחה מציע פיתרון מהתחום שלו בלבד וכמעט שאין מצב שהיא מופנית למומחה בתחום אחר.לנויירוכירורג יש בדיוק פתרון לבעיה שלה, האורטופד טוען שהטיפול של הנויירוכירורג בכלל לא יפתור את הבעיה אולי אפילו יזיק ולו - יש את הפיתרון האולטימטיבי... ואני מדברת על רופאים מהשורה הראשונה, מובילי דיעה בתחומם, שלא "חיים" ממטופל אחד נוסף או פחות. מבחינתי, אמינותם נפגעת, אך האם קיים בחוק משהו שמגביל אותם במתן יעוץ כה נחרץ כשבעצם רפואה אינה מדע מדוייק? האם מותר להם לנסות ולטפל באמצעים של דיסציפלינת ההתמחות שלהם כשיש משהו שנחשב עדיף בהתמחות אחרת.
לעניות דעתי המצב שתיארת אינו ממש נובע מהאתיקה (בשחיקה או לא) ברפואה. המצב הוא תוצאה של פריחה אדירה של מדע הרפואה במאה האחרונה אשר פיצלה את הרפואה לעשרות דיסציפלינות ותת-דיסציפלינות אשר יחסן לליקויים בריאותיים שונים חופף לעיתים. כמובן שכאשר כך קורה, כל מומחה מביא עצותיו מתחום הידע שלו ומנקודת מבטו המקצועית היחודית. החלום של דיסציפלינת רפואת המשפחה הוא שרופא המשפחה יהיה המתאם, המגשר והמטפל ביחס לחולה ויאפשר למטופל ליצור תמונה קוהרנטית מכל הערב הרב הזה. בינתיים, ברבות ממדינות העולם זה עדיין לא קרה. בישראל, לפחות ברבים מן המקרים, מטופלים אינם רואים ברופא המשפחה שלהם כבעל הידע, הסמכות והמיומנות לעשות את המלאכה הזו, וחבל.
רופא חייב להציע את כל האפשרויות הטיפוליות הקיימות. להלן ציטו מחוק זכויות החולה המתייחס לנושא: פרק ד': הסכמה מדעת לטיפול רפואי הסכמה מדעת לטיפול רפואי 13.(א) לא יינתן טיפול רפואי למטופל אלא אם כן נתן לכך המטופל הסכמה מדעת לפי הוראות פרק זה. (ב) לשם קבלת הסכמה מדעת, ימסור המטפל למטופל מידע רפואי הדרוש לו, באורח סביר, כדי לאפשר לו להחליט אם להסכים לטיפול המוצע; לענין זה, "מידע רפואי", לרבות - (1) האבחנה (הדיאגנוזה) והסכות (הפרוגנוזה) של מצבו הרפואי של המטופל; (2) תיאור המהות, ההליך, המטרה, התועלת הצפויה והסיכויים של הטיפול המוצע; (3) הסיכונים הכרוכים בטיפול המוצע, לרבות תופעות לוואי, כאב ואי נוחות; (4) סיכויים וסיכונים של טיפולים רפואיים חלופיים או של העדר טיפול רפואי; (5) עובדת היות הטיפול בעל אופי חדשני. (ג) המטפל ימסור למטופל את המידע הרפואי, בשלב מוקדם ככל האפשר, ובאופן שיאפשר למטופל מידה מרבית של הבנת המידע לשם קבלת החלטה בדרך של בחירה מרצון ואי תלות.
עם כל הכבוד הפכתי והפכתי ולא הצלחתי למצוא את הקשר לאתיקה בכלל. וGB צודק לחלוטין - הרפואה היום מתמקצעת וכשאת פונה לרופא מומחה - הוא מחפש במרכולת שלו את מה שהוא יודע - בידיעה שלו - על אודות הסימפטומים האפשריים. הוא כן צריך לחשוב על אבחנה מבדלת - ואם הוא שולל את הבעיות אצלו - הוא אמור להסב את תשומת לבך - נניח לפנות לאוטופד או אורולוג - אם יש רכאבים במותניים שלא מתגלים כבעייה נוירולוגית - לדוגמא. אבל מה הקשר לאתיקה