פורום מחלות ריאה

הפורום יעסוק בנושאים הקשורים למחלות ריאה ומחלות דרכי הנשימה, כגון: סרטן ריאות אבחון בדרך ברונכוסקופית, אבחון וטיפול בדרך ברונכוסקופית למחלות שונות של דרכי הנשימה, שיעול ממושך, מחלת ריאות חסימתית כרונית COPD, אסתמה, נוזל בקרום הריאה אבחנה וטיפול.
5593 הודעות
5511 תשובות מומחה

מנהל פורום מחלות ריאה

19/06/2015 | 23:55 | מאת: רותם

ד"ר שלום, לפני כחודש לערך אושפזתי בבית החולים, לאחר שאובחן בצילום רנטגן תפליט פלאורי (כתוצאה מתסחיף ראייתי) והוצאו לי 800 מל נוזלים ע"י ניקור. לאחר כשבועיים ביצעתי צילום רנטגן שוב (כחלק ממעקב המשך..) ואובחן שעדיין קיימים נוזלים (אמנם בכמות פחותה בהרבה מזו שהייתה כשהגעתי למיון), רופא ריאות לאחר שצפה בצילום המליץ לי על מיפוי ריאות בעוד כ5 חודשים (שזהו הזמן שבו אפסיק ליטול קומדין לערך). לצערי אני עדיין 'מרגישה את הנוזלים שנותרו' באופן כזה, שכשאני שוכבת אני מרגישה כמו 'מערכת עיכול' עם נוזלים במקום בו היו לי כאבים מלכתחילה... יש לציין, כי אני לא חווה כאב, ורק במקרים של צחוק והתעטשות עמוקה הכאב מזכיר לי שהוא קיים, שאלתי היא- האם קיים סיכוי שהנוזלים יגברו ויתרבו ואגיע שוב למצב בו הייתי? האם תור ל 4 חודשים זה לא רחוק מד? אודה על תשובה תודה ושבת שלום!

שבוע טוב רותם, הנוזל אינו מחלה בפני עצמה אלא הוא נובע מתגובה לתסחיף שהיה לך. יש לצפות שבעקבות הטיפול שאת מקבלת גם הנוזל ייספג בהדרגה. מטרתו של מיפוי הריאות הוא לוודא שהתסחיף התמוסס ולא לעקוב אחר הנוזל. נראה לי שהתחושות שאת חשה קשורות לתסחיף ולא לנוזל ובכל מקרה הם יחלפו עם ריפוי המחלה. במידה שאת מרגישה שהכאבים והתחושות בחזה מתגברות ניתן לחזור על צילום חזה (אין צורך לחכות למיפוי עוד 4 חודשים) ולהתייעץ עם רופא המשפחה. רפואה שלמה!

19/06/2015 | 11:08 | מאת: צעיר

שלום ד''ר, כבר יומיים שאני עם כאב גרון המלווים לפעמים בכאבי ראש . אתמול מצאתי פסי דם בליחה, והיום יצאה כמות גדולה יותר של דם. האם יש מקום לדאגה ? מה עליי לעשות ? תודה רבה .

שלום רב, לרוב מדובר במחלה וירלית שפוגעת בריריות דרכי הנשימה העליונות, אף וגרון. אני ממליץ בכל מקרה להיבדק ע"י רופא המשפחה. במידה שהתלונות חולפות תוך מספר ימים אין מקום לדאגה.

18/06/2015 | 19:50 | מאת: ורד

CT הודגם 2013 נמצאה קישרית ריאה שמאלית גודל 5 ממ. בדיקה חוזרת 2.4.2014 אותם ממצאים יש לציין בדיקה סיפרומטריה ביצוע חלש. צילום חזה 15.6.2015 ציור אינטרסטיציאלי מוגבר בריאות מוקד סמיך בקוטר 5 ממ הודגם באונה עליונה של ריאה הימנית היכול להתאים לגרנולומה מסוידת. צל סמיך 11 ממ הודגם בבסיס ריאה השמאלית מדובר על כלי דם? צל הלב אינו מוגדל. האם יש קשר לממצאים הנל לגבי CT שנעשה. ומה אומרים הממצאים האלה בצילום חזה. אודה על תשובתך

שלום ורד, סיטי היא בדיקה הרבה יותר מדוייקת מצילום חזה והרבה מידע שנראה בסיטי לא רואים בצילום. לכן נהוג להשוות סיטי לסיטי וצילום לצילום וקשה להשוות בין הממצאים בצילום החדש לבדיקות הסיטי בעבר. הקשרית שנראתה בסיטי מ 2013 ו 2014 הייתה יציבה אבל יתכן שצריך לחזור על בדיקת סיטי למעקב במיוחד אם קיים עישון ברקע. לגבי הממצאים בצילום החזה החדש: ציור אינטרסיציאלי מוגבר - ממצא לא ספציפי שיכול לנבוע משינויים כרוניים בריאה. התיאור הוא כללי מידי ויש להתאים אותו לתלונות ובדיקת תפקוד ריאות. מוקד באונה ימנית עליונה - גרנולומה - קרוב לודאי שריד של זיהום ישן - לא מדאיג. צל סמיך בסימן שאלה אם מדובר בכלי דם - במידה שאין ביטחון לגבי הממצא יש לקבל חוות דעת של רנטגנולוג ואם ישנו ספק מומלץ לבצע סיטי. צל הלב אינו מוגדל - תיאור תקין.

16/06/2015 | 13:46 | מאת: צעירה

הי, בת 26,בריאה . בעקבות דפיקות לב מהירות ,התעייפות מהירה,תחושת ראש כבד, ותחושה שממש אין אוויר לאחר כל מאמץ קל יחסית (הליכה) שנמשך כבר כמה שנים, עשיתי אקו לב במאמץ לפני שנתיים. התוצאות היו : ממצאים עיקריים באקו מנוחה: חדר שמאל בגודל תקין (37/23 מ"מ).אין עדות להיפרטרופיה (8/8 מ"מ) .התכווצותו הגלובלית והאזורית בטווח הנורמה.גודל ותפקוד תקין של חדר ימין. מבנה ותפקוד המסתמים תקין. תפליט פריקרדיאלי מינימלי. ללא עדות לקוארקטציה של האורטה בדופלר. שינוייים באקג מאמץ: לא נראו שינויים איסכמיים. ללא אריתמיות במהלך הבדיקה. סכום אקו לב במאמץ: במאמץ בעומס גבוה ובדופק תת מירבי נראה שיפור גלובלי ואזורי בהתכווצות חדר שמאל. אין סיגנל TR בגמר המאמץ למדידת הלחץ הריאתי. המאמץ לווה בקוצר נשימה (ללא רושם קליני לדיספניאה אובייקטיבית וללא עדות לדה סטורציה). ללא שינוייים איסכמיים נלווים באק"ג. לסיכום,תגובה קונטרקטילית טובה של חדר שמאל למאמץ. התסמינים ממשיכים, עשיתי אקו לב (לא במאמץ) נוסף לפני מספר ימים שיצא תקין. לפני כשנה הייתי אצל רופא ריאות שעשה לי בדיקה בה הופיעו נרות על מחשב ואמר לי לכבות אותם והבדיקה יצאה תקינה. שאלתי היא האם אתה חושב שיש לי בעיה בריאות שאולי לא התגלתה? האם יש צורך בבדיקות ריאה נוספות לדעתך?מפריעים לי מאוד התסמינים שאני מרגישה לאחר כל מאמץ קל. בבדיקות לחץ דם שעשו לי בקופות חולים ומדדו סטורציה התוצאה הייתה תמיד 99%-100%. האם לדעתך הבעיה יכולה להיות מהריאות?

שלום, הבדיקות שעשית עד כה תקינות. ממליץ לעשות תגר מאמץ לשלול אסתמה. (בדיקת תפקודי ריאות לפני ואחרי מאמץ)

15/06/2015 | 12:43 | מאת: דנה

שלום דר לפני כמה ימים נהייתי -19 , יש בעיה שמורידה אותי מאוד במשך שנה וחצי, אני נגיד שוכבת ונושמת רגיל ואז אני מרגישה כמו בועות חרחורים בריאות או לב (בחזה , אני לא יודעת איפה) יש קול כזה : חרררר , ובזמן שזה קורה הלב שלי מחסיר כמה פעימות , וכשאני שואפת לריאות מרגישים את זה חזק חזק בגרון ( אני חושבת שזו הקרנה) הלכתי לקרדיולוג כי אני לא יודעת מה זה , הוא לא הסתכל עלי ואמר שאני דוברת שטויות , (בנוסך רשום לי כבר סינוס טכיקרדיה שזיהו לפני שנה) אני רוצה לציין שהמצב שציינתי לרוב קורה בשכיבה ובערך 10-20 שניות משתנה לפעמים זה אפילו לשלוש שניות, וכשאני יושבת ממש הרבה פחות , לא נלווים לזה סימפטומים נוספים האם אתה יודע מה זה? אולי זה אי ספיקת ריאות אני מפחדת שזה זה ? יכןל להיות? מה אני צריכה לעשות והכי חשוב לי לדעת מה זה , אציין שעושה ספורט מסודר ונראית ספורטיבית לחלוטין, לא רוצה ללכת לאותו רופא . הכי טוב שיש פורום

שלום דנה, יתכן שהחירחורים שאת שומעת נובעים מליחה שמצטברת בדרכי הנשימה העליונות. האם את סובלת מאלרגיה או מנזלת? בכל מקרה, נראה כי אם את מבצעת פעילות גופנית ללא קושי אין לך פגיעה בפעולת הריאות.

15/06/2015 | 18:24 | מאת: דנה

לא אין לי ליחה , כנראה שזה מדרכי אוויר עליונות , או ריאות זה קורה בדרך כלל בשכיבה. , ובזמן שאיפה ניתן לשמוע את הרעשים , ובנוסף החסרת פעימה למצב זה, יש לך מספר השערות?

שלום דנה, דפיקות לב או חסר פעימה יכול להופיע מידי פעם ללא משמעות מיוחדת. בגילך לא שכיחות הפרעות קצב, סביר להניח שקצב הלב סדיר - סינוס - ומהיר - טכיקרדיה - אולי בגלל לחץ?. בירור הפרעות קצב נעשה לרוב ע"י מכשיר הולטר שמנטר את קצב הלב למשך יממה ומראה אם מדובר בהפרעת קצב משמעותית. לגבי החירחורים - חוץ מאלרגיה אני חושב על שתי אפשרויות נוספות - 1. רגישות של דרכי אוויר שזו מעין אסתמה סמויה. ניתן לבדוק זאת בבדיקת תפקודי ריאה ובדיקת מטכולין. הטיפול בד"כ במשאפים. 2. תנועה לא תקינה של מיתרי הקול. אבחנה נעשית בבדיקת אא"ג אבל לפעמים קשה לאבחן זאת. טיפול ע"י קלינאי תקשורת ואימון לנשימה נכונה.

14/06/2015 | 10:01 | מאת: מירב

שלום, בעלי נפל מגובה ועשה מס' צילומי c.t אין עדות לשברים, אך כתוב " שינויים דפדנטיים באספקט האחורי של שתי הריאות בעיקר באונות התחתונות. מה זה.. נודה לתשובתך המהירה.

שלום מירב, שינויים דפנדנטים הנראים בסיטי נובעים מאיזורים של הריאות שאינם מאווררים מספיק. במצב לאחר תאונה יתכן שהנבדק אינו נושם עמוק בשל כאב וכך נוצרים האיזורים הנ"ל. לרוב לא מדובר בבעיה משמעותית ואין מקום לדאגה. רפואה שלמה!

14/06/2015 | 19:39 | מאת: מירב

10/06/2015 | 10:02 | מאת: a

שלום. הכאב הנל מופיע ומלווה אותי במהלך היום. רופאת משפחה אומרת שום דבר. אני אדם בריא בדרכ אך הכאב נמשך ומטריד. בת 50. מה לעשות?

שלום, פעמים רבות מדובר בכאב הנובע מבעיה של שריר או עצמות, ניתן להתייעץ עם רופאת המשפחה לגבי טיפול אנטי דלקתי או פיזיותרפיה.

10/06/2015 | 22:54 | מאת: a

אני רוצה להודות לך עבור התשובה הממש מהירה ואמינה!! בדיפדוף בפורום ראיתי שכך אתה נוהג תמיד ועל כך ישר כח!

08/06/2015 | 18:29 | מאת: רוני

שלום רב, אימי בת 63 גילתה בעקבות אירוע של איבוד הכרה עקב רמת חמצן נמוכה שהיא חולה בcopd . היא מאושפזת במחלקה פנימית כבר מספר ימים ומחוברת למכונת הנשמהעם קשיי גמילה. יש לי מספר שאלות : 1. האם קיים טיפול יעודי לחולי copd בגמילה ממכונת הנשמה ? 2. האם קיים שיקום למחלה שכולל את תהליך הגמילה והתזונה ? 3. האם כדאי להעבירה לבית חולים המתמחה בנושא ,מכיוון שבבית החולים שהיא מאושפזת בו אין מקום בטיפול נמרץ ואף אין מחלקת ריאות ? 4. שאלה שלא מין המניין , האם לחולה copd יש סיבה לא לגור ליד הים עקב הלחות או המליחות?

שלום רוני, COPD היא מחלה כרונית ומתקדמת לאורך השנים, לרוב באנשים שעישנו שנים רבות. הסימפטומים הם קוצר נשימה ושיעול. כדי לאבחן את המחלה יש צורך בביצוע בדיקת תפקודי ריאות. רמת חמצן נמוכה מופיעה רק בשלבים מתקדמים מאוד של המחלה. אני מניח שיש סיבות נוספות שגרמו לכך שאמך מונשמת כמו זיהום ריאתי וכיוצ"ב כך שיש תקווה שהיא תבריא מהמצב החריף ותשתפר. תשובות לשאלותך: 1. יש צורות הנשמה מתאימות יותר לחולי COPD וגם אופן שבו גומלים מהנשמה. בלי להיכנס לפרטים מפחיתים בהדרגה את התמיכה של המכונה ועם השיפור במצב נותנים למטופלת לנשום יותר בכוחות עצמה עד שאפשר לנתקה ממכונת ההנשמה. 2. שיקום בד"כ כולל מרכיבים נוספים לאחר הגמילה כמו פעילות גופנית מסודרת, פיזיותרפיה וגם תזונה בריאה. 3. בכל בית חולים גדול יש רופא ריאות בכיר ואנשי טיפול נמרץ שמייעצים למחלקות הפנימיות לפי הצורך. להעביר חולה מונשמת ממקום למקום בד"כ אינו דבר רצוי. אני מציע לדבר בצורה פתוחה עם הרופאים שמטפלים בה כעת ולבדוק האם קיימת אפשרות במידת הצורך להעבירה לגמילה בטיפול נמרץ. 4. לא. רפואה שלמה!

08/06/2015 | 15:44 | מאת: אופיר

שלום רב. אני עומד לבקר אישה שלפני כעשר שנים עבדה בישראל (עובדת זרה מרומניה). חלתה בשחפת הישראל ולטענתה טופלה. בשנים האחרונות גרה בלונדון. אנו שוקלים אף להתחתן. כיצד אוכל להיות בטוח שאין סכנה להידבק ממנה בשחפת? האם עליי להיזהר ממגע מיני או נשיקה? איני יודע אם סיימה את הטיפול כאן ואיני רוצה להסתמך על זכרונה.. תודה רבה..

שלום אופיר, אני אחדד את התשובה שכתבתי לך קודם: שחפת היא מחלה זיהומית שניתן להבריא ממנה לחלוטין אם מקבלים טיפול אנטיביוטי מתאים. הטיפול אורך לפחות כחצי שנה בשילוב תרופות. אם ידידתך ללא תלונות של שיעול או חום וקיבלה בעבר טיפול מלא בישראל, סביר להניח כי נרפאה ואין סכנה של הדבקה. בישראל הטיפול מאוד מסודר וניתן במסגרת מרפאות ייחודיות שנקראות מלש"ח באחריות משרד הבריאות. אם ברצונך לוודא זאת ניתן לבקש תיעוד של הטיפול שקיבלה. אתה יכול לבקש ממנה לקבל מכתב מסודר על הטיפול שקיבלה ועל העובדה שהיא הבריאה. כמו שציינתי אם היא קיבלה טיפול מלא והבריאה אין כל חשש מהידבקות לא במגע מיני ולא בנשיקות. בהצלחה!

08/06/2015 | 08:11 | מאת: ליאור

תודה עבור תשובתך מתאריך 0.5.06 וההפניה לקובץ. ברשותך יש לי שאלה נוספת. כתבת "אם אתה מרגיש טוב סביר להניח שלא נגרם לך נזק". אינני עובד כרתך מזה עשר שנים. במקרה שיש נזקים האם רוב הסיכויים שהם נגרמים בסמיכות לזמן החשיפה או עלולים להיגרם לאחר מספר רב של שנים? בתודה

שלום ליאור, אם לא התפתחה מחלת ריאות תוך כדי העבודה או בסמוך לסיומה הסיכויים שתתפתח כעבור שנים מאוד נמוכים. כפי שכתבתי קודם אם אין לך תלונות על בעיות נשימה אין צורך בבירור נוסף.

06/06/2015 | 12:58 | מאת: אופיר

שלום רב. נאני עומד לבקר אישה שבעבר, לפני כעשר שנים עבדה כאן בישראל וחלתה בשחפת. אנו רוצים לבדוק אפשרות לחיים משותפים. היא טוענת שהיא סיימה כאן את הטיפול ושהיא בריאה, אך אני רוצה להיות בטוח ולא להסתמך על זכרונה. מה עלי לעשות? כיצד אוכל לוודא שאין חשש? תודה רבה

שלום אופיר, שחפת היא מחלה זיהומית שניתן להבריא ממנה לחלוטין אם מקבלים טיפול אנטיביוטי מתאים. הטיפול אורך לפחות כחצי שנה בשילוב תרופות. אם ידידתך ללא תלונות על בעיות נשימה שיעול ממושך וחום וקיבלה בעבר טיפול מלא בישראל, סביר להניח כי נרפאה ואין סכנה של הדבקה. בישראל הטיפול מאוד מסודר וניתן במסגרת מרפאות יחודיות שנקראות מלש"ח באחריות משרד הבריאות. אם ברצונך לוודא זאת ניתן לבקש תיעוד של הטיפול שקיבלה.

05/06/2015 | 09:37 | מאת: אושרית

בוקר טוב! אח שלי עבר סיטי ריאות עקב חשד לגידול התוצאות הגיעו ולא הכול ברור לי מכוון שאין אם מי לדבר בשישי אני ישמח לקבל קצת אינפורמציה. כלי הדם המדיאסטינלים עם עורק סוב-קלוואין ימני אברנטית. בנוסף הווריד האזיגוס קצת בולט. ממצאים אלה וריאנטנים של הנורמה. אין עדות לבלוטות מוגדלות. תודה רבה מראש אושרית

שלום אושרית. התשובה תקינה. הממצאים מתארים שינויים נורמליים שקיימים בין אדם לאדם. כל טוב.

04/06/2015 | 16:43 | מאת: ליאור

עד לפני מספר שנים עבדתי כרתך. האם בצילום רנטגן ריאות ניתן לראות נדפי מתכת או לאבחן בעיות? האם צילום CT הינו עדיף? אם היתה חשיפה האם הם נשארים בגוף או עשויים לצאת לאחר מספר שנים? ברצוני לצין שאינני סובל מבעיות נשימה כלשהן. האם זה אינדיקציה שלא נגרם נזק? בתודה

שלום ליאור, קיים סיכון למחלות שונות בחשיפה לא מוגנת. ראה בקובץ הנ"ל של המוסד לבטיחות ולגיהות: http://oldsite.osh.org.il/uploadfiles/ratah_p.pdf אם אתה מרגיש טוב ללא תלונות של קוצר נשימה סביר להניח שלא נגרם לך נזק. חלקיקים מזעריים יכולים לחדור לריאות ולהישאר שם אך לרוב אין רואים אותם בצילום רנטגן. צילום חזה מראה שינויים רק במחלה משמעותית. סיטי חזה רגיש יותר מצילום רגיל אך עדיין שינויים ייראו בעיקר כשיש מחלה נלווית. אם אין לך תלונות הקשורות לנשימה אין חובה לבצע בדיקות הדמיה.

שלום. אני גר בשכונת אם המושבות החדשה בפ"ת הנמצאת על גבול שדות חקלאיים. אחת לשבועיים שלושה לערך מגיעים אספני ברזל ששורפים כבלי חשמל כדי לחשוף את הנחושת. התוצאה היא ריח חזק שלעיתים נמשך שעות של פלסטיק שרוף ( לי זה גרם לאחר שהות ארוכה בחוץ לכאבי ראש) . שכנים רבים מתלוננים . אם סוגרים את החלונות אז לא מריחים שאלתי היא האם זה מסוכן או רק לא נעים. האם המרחק 2-3 ק"מ מהשכונה מצמצם את הסיכון משמעותית או שילדינו ואנחנו עשויים לחטוף סרטן עקב נשימת הריח החזק? תודה רבה

שלום עידן, תוצרי שריפת פלסטיק יכולים להיות מסוכנים (בעיקר הסכנה היא בחשיפה במקום סגור). אני מניח כי במתאר שבשאלתך החשיפה איננה מסוכנת. (מרחק ניכר ובאוויר הפתוח). עם זאת אני מציע שתפנה לגורמים המקצועיים של המשרד להגנת הסביבה שייבחנו זאת. מצ"ב קישור לעדכון בנושא מתוך האתר שלהם. http://www.sviva.gov.il/subjectsEnv/SvivaAir/Pages/WasteBurning.aspx

האם זה בסדר לאכול אוכל שהיה בפלסטיק שרוף ? שיש לו ריח נורא של פלסטיק שרוף?

02/06/2015 | 22:44 | מאת: יערה

שלום בת 75 כריתת אונה RUL לפני 3 וחצי שנים.מטופלת באירסה. בנוסף, יש לי מחלה נוספת (שנגרמה כנראה גם עקב הקרנות לריאות) - ברונאקטזיס. המחלה גורמת לי סבל רב בחיי היום יום: צפצופים וחירחורים שמעירים אותי משנתי, שעול יבש וכחכוח. אני משתמשת במשאף ספיריבה מידי יום ובנוסף נזקקת לאינהלציות. טופלתי 10 ימים באזניל ולא נוכחתי בהטבה ממשית. רופא הריאות שלי המליץ על אזניל 5 ימים בחדש כטיפול מונע. שאלתי: האם יש משהו שיוכל לסייע להחלמתי או לחילופין הקלה בסימפטומים היום יומיים?

שלום יערה, ברונכיאקטזיות יכולות להיגרם מזיהומים חוזרים בריאות או ממצב לאחר טיפול בקרינה. לעיתים הטיפול בקרינה עצמו גורם לדלקת כרונית - פנוימוניטיס ובמקרה זה דווקא הטיפול הוא בסטרואידים. יש לוודא שאין הישנות של המחלה האונקולוגית. במידה שהבעיה העיקרית היא ברונכיאקטזיות יש לעבור טיפול אינטנסיבי בפיזיותרפיה לפינוי הפרשות, שימוש בתרופות כמו ראולין או סירן יכול להקל על פינוי הליחה. יש לשלוח ליחה לתרבית כדי לבדוק מה האנטיביוטיקה המתאימה לחיידקים שבליחה.ישנן גישות שונות לגבי טיפול אנטיביוטי בברונכיאקטזיות: יש שמטפלים רק בזמן החמרות, יש שנותנים אנטיביוטיקה שונה 10 ימים בכל חודש ויש שנותנים טיפול אנטיביוטי קבוע. הטיפול באזניל מקובל גם כטיפול קבוע הניתן 3 פעמים לשבוע. (הוא מאושר בסל הבריאות בשלב זה לצערינו רק בחולי CF). רפואה שלמה

30/05/2015 | 15:52 | מאת: עמוס

שלום, שמי עמוס, אני בן 22 ולפני כמה חודשים החלטתי לפנות לרופאת ריאות במטרה לבדוק קשיי נשימה במאמץ שהפריעו לי תמיד מגיל קטן. הרופאה הפנתה אותי לבדיקת לב ריאה במאמץ ועשיתי אותה לפני כשלושה חודשים בבי"ח בלינסון, והתוצאות והפענוח הגיעו כעבור כמה שבועות. כאשר חזרתי לרופאה לביקור חוזר בכדי שתעיין בתוצאות הבדיקה היא טענה שהפענוח וסיכום הפענוח לא מובנים וגם לא הייתה התייחסות לחלק של הלב בבדיקה. בעקבות זאת הפנתה אותי לרופא ריאות מסוים בבי"ח איכילוב שקראה בעבר פענוחים של בדיקות שהוא פיענח, בכדי שיפענח את תוצאות הבדיקה. הבעיה הייתה שהקופה שלי (כללית) לא הסכימה להפיק בשבילי טופס התחייבות לבדיקת רופא באיכילוב למטרה כזו מינורית (פענוח בדיקה). כל הנושא הזה נמרח כבר על פני כמה חודשים בגלל טעויות קטנות והייתי שמח אם הייתי מקבל קצת הארה בנושא. אשמח אם תוכל לעיין בתוצאות הבדיקה ובפענוח הקיים ולחוות את חוות דעתך על הנושא, ואם תוכל בבקשה גם לפענח את התוצאות מנקודת מבטך. הקובץ מצורף (הפרטים האישיים נמחקו מטעמי פרטיות). https://dl.dropboxusercontent.com/u/49145487/CPET.pdf תודה רבה, עמוס.

שלום עמוס, בדיקת מאמץ לב ריאה היא אכן בדיקה מורכבת ומטרתה לבחון במעבדה את תפקוד מערכות הגוף השונות בעת מאמץ. בבדיקה מתקבלים נתונים רבים והפיענוח שלהם דורש הבנה ויידע פיזיולוגי נרחב. הבדיקה אמורה להדגים את יכולת המאמץ וגם לבדוק כיצד מערכות הגוף השונות (לב, ריאות, זרימת הדם והשרירים) תורמות ליכולת המאמץ. במידה שיכולת המאמץ ירודה ניתן להצביע על איזו מערכת בגוף מוטל האשם ולכוון את הטיפול בבעיה. במקרה שלך הפיענוח חתום ע"י רופא בעל ניסיון ויידע נרחב בנושא. לפי הפיענוח שלו יכולת המאמץ הייתה תקינה כולל גם תפקוד הלב. בבדיקה הודגם כי בשיא המאמץ אתה ניצלת את כל יכולת האיוורור הריאתי שלך וזה דבר שלא רואים בד"כ בבדיקות מעין אלה. לפיכך הומלץ על בדיקה מעמיקה של הריאות באמצעות סיטי ותפקודי ריאות מלאים. לעניות דעתי הבדיקה שעשית מראה על יכולת מאמץ טובה ולא הודגמה מחלה ריאתית משמעותית. אני מייעץ לך לקבוע פגישה עם מפענח הבדיקה (הוא מקבל דרך הכללית במכון הריאה בבילינסון) ולדון עימו בתוצאות הבדיקה בהרחבה.

31/05/2015 | 22:23 | מאת: עמוס

תודה רבה! לקחתי לתשומת לבי

29/05/2015 | 08:07 | מאת: ניסיםצדקה

אני מטופל אצלו איש מדהים אוזן קשבת עניני כן ירבו רופאים כאלו

תודה רבה, ניסים.

28/05/2015 | 22:28 | מאת: דן

שלום בן 41, לא מעשן, ללא תרופות, ועם עודף משקל. מהו דופק מנוחה? ועל מה הוא מלמד? מודדים את הדופק מנוחה מיד ביקיצה ולפני שקמים מהמיטה? הרי במשך היום בוודאי הדופק גבוה יותר גם לא בזמן מאמץ. שמתי לב אצלי שביקיצה יש לי דופק שבין 65-70. אבל במשך היום הוא גבוה יותר. ובאופן כללי כשאני עומד על פי רוב זה בסביבות 100 (פלוס מינוס) ומאמץ קל מעלה לי את הדופק עוד יותר. האם הנתונים הנ"ל תקינים? האם זה נורמלי שבעמידה הדופק עולה? אוסיף עוד נתון, רמות הסטורציה שלי בדרך כלל באזור 94 (פלוס מינוס), אבל בבוקר ביקיצה מדדתי כמה פעמים והיה באזור 90 (אני חש חוסר נוחות מסויימת) האם זה בעייתי? זה קשור לעניין הדופק? תודה רבה

שלום דן, דופק רגיל הוא בין 60 ל - 80 במנוחה (ישיבה או שכיבה של מספר דקות). במידה רבה הדופק תלוי בכושר הגופני. הדופק של רצי-מרתון נע בין 35-40 לדקה! אנשים עם כושר גופני ירוד ועודף משקל חיים עם דופק גבוה יחסית ובמיוחד יש עלייה במאמץ. נראה לי כי במצבך שיפור הכושר הגופני יכול להוריד את הדופק ולתרום לבריאותך. סטורציה תקינה היא מעל 96%. לעיתים בזמן שינה תדירות ועומק הנשימה יורד ויש ירידות בסטורציה גם במצבים תקינים. באנשים עם עודף משקל יש גם בעיה של דום נשימה בשינה שמלווה בירידת סטורציה בשינה. ירידה במשקל עוזרת גם במצבים אלה. אני ממליץ שתבדוק סטורציה במרפאת קופ"ח ותתייעץ בהתאם לתוצאות עם רופא המשפחה.

28/05/2015 | 08:25 | מאת: דניאל

דוקטור שלום הילד שלי בן 14 כחודשיים הילד משתעל ומגיעה לחנק וחוסר אויר והקאה זה קורה במיוחד בלילה לפחות פעם בלילה הילד פשוט נחנק ונשאר ללא אויר וחמצן כ30 שניות השבוע הילד היה מאושפז יומיים עשו לו צילום ריאות אקג ובדק אותו אאג ולא מצאו שום דבר דוקטןר מה עושים אתמול בלילה הילד שוב נחנק כמעט עד מוות אני מפחד נורא ומבקש עצות דחוף ברשותך

שלום דניאל, יש לוודא שנשלחה בדיקת דם לשעלת. יש לשקול טיפול אנטיביוטי לאפשרות של זיהום אם לא ניתן עד כה. להשלים בדיקת תפקודי ריאות והערכת רופא ריאות. בדיקה זו נועדה לשלול אפשרות של אסתמה, במידה שמדובר באסתמה מומלץ לשלב טיפול במשאף מתאים. רפואה שלמה!

26/05/2015 | 21:29 | מאת: שרון

שלום, בעקבות כחכוח בלתי פוסק בגרון וקוצר נשימה שחשה לעיתים בעיקר אחרי מאמץ גופני ובעונות מעבר וימים שרביים הופניתי לרופא אלרגיה+ריאות... בצעתי בדיקת תפקוד ריאה עם מטכולין מאחר והרופא חשד באסטמה... בצעתי את הבדיקה באיכילוב וקבלתי תשובה שהבדיקה תקינה... רופא ריאות בקהילה נתן לי משאף בעבר משאף בריקלין +משאף נוסף שלא זוכרת את שמו כרגע ואמר לי לנסות למשך חודש לראות אם יש שיפור.(כשיש קוצר נשימה את הבריקלין וכשלא מרגישה קוצר את השני). האם שמוש מידי פעם בבריקלין יכול לגרום לנזק כלשהו? מצאתי שזה מקל על הכחכוח המעיק ... האם כחכוח כזה יכול להגרם כתוצאה מאלרגיה? האם זה טיפול מומלץ ? תודה מראש,

שלום שרון, התלונות שלך אופייניות לאסתמה עם רקע אלרגי. תגר מטכולין הינה בדיקה טובה אך אינה אבחנתית במאה אחוז. (יש גם משמעות לערכים שמופיעים בבדיקה - אך איני יכול להרחיב במסגרת זו) מומלץ להשלים הערכה עם תגר מאמץ שהיא בדיקת תפקודי נשימה לאחר מאמץ - מצב שמדמה את התלונות שלך. ישנה אפשרות של ברונכיטיס אאוזינופילית (אלרגית) וניתן לבדוק זאת בבדיקת כיח מגורה המבוצעת באיכילוב. כדאי לבצע תבחיני אלרגיה לאלרגנים נשאפים (מרפאת אלרגיה) אני ממליץ למצות את הבדיקות בכדי להגיע לאבחנה מדוייקת עד כמה שניתן. לאחר קביעת האבחנה יהיה קל יותר להמליץ על טיפול מיטבי. בריקלין הוא משאף בטוח לשימוש ועוזר בעיקר באסתמה כטיפול לפי צורך, אולם לכל טיפול יש תופעות לוואי, ולא מומלץ להשתמש בו על בסיס קבוע במיוחד כשאין אבחנה מבוססת. רפואה שלמה!

26/05/2015 | 20:23 | מאת: ניסים

שלום אני בן 43 בריא בדר"כ לפני שבועיים עברתי כריכת תוספתן בשחרור מבית החולים היה כתוב : נצפו תהליכים רקמתיים בצד שמאל יש לגשת לרופא ריאות מה זה?

ערב טוב, אני צריך יותר מידע בכדי להשיב לך: באיזו בדיקה נראו הממצאים? היכן התהליכים הרקמתיים ומה גודלם? האם מהלך האשפוז היה ללא סיבוכים? בברכה,

27/05/2015 | 01:43 | מאת: ניסים

תודה על התשובה המהירה הממצאים נצפו בבדיקת סי טי כתוב במכתב שחרור: מעבר חזה בטן- הודגם שתי תהליכים רכמתיים בגודל עד כ 0.7 ס"מ בבסיס שמאל, שטיבם לא ברור נא ייעוץ רופא ריאות. מהלך האשפוז היה ללא סיבוכים בנוסף רופא משפחה ראה את הנ"ל הפנה אותי לעשות צילום רנטגן שנמצא תקין. אודה לך על תשובתך

27/05/2015 | 20:26 | מאת: ניסים

תודה על התשובה המהירה הממצאים נצפו בבדיקת סי טי כתוב במכתב שחרור: מעבר חזה בטן- הודגם שתי תהליכים רכמתיים בגודל עד כ 0.7 ס"מ בבסיס שמאל, שטיבם לא ברור נא ייעוץ רופא ריאות. מהלך האשפוז היה ללא סיבוכים בנוסף רופא משפחה ראה את הנ"ל הפנה אותי לעשות צילום רנטגן שנמצא תקין. אודה לך על תשובתך

23/05/2015 | 21:14 | מאת: רותפ

אני סובלת מאסטמה ומ -copd איני סובלת במיוחד מהתקפי קוצר נשימה, לעומת זאת לאחרונה אני מאד משתעלת, בדרך כלל שיעול ללא ליחה אך התקפי שיעול לא קלים, במיוחד בלילה. האם יש משהו שיכול לעזור? האם במקרה זה אינהלציה עם ונטולין ואירובנט יעיעלים? תודה

שלום רותם שיעול יכול להיות קשור להחמרה של אסתמה או copd אולם גם לבעיות אחרות ולכן אם השיעול נמשך יש לפנות לבדיקת רופא. וונטולין וארובנט הם מרחיבי סימפונית ואני בספק אם הם יעזרו לשיעול. במידה שהשיעול נובע מאסתמה לא מאוזנת משאפים המכילים סטרואידים יכולים לעזור.

19/05/2015 | 19:55 | מאת: הדר

שלום, במקלט בבנין שבו אני גרה התגלו חולדות שהגיעו כנראה דרך מערכת הביוב בשירותים שקיימים שם. במקלט בוצעה הדברה, וכנראה שכרגע יש במקלט פגרי חולדות. בעוד מס' ימים יבוא המדביר לפנות את הפגרים. היום בקש ממני אחד הדיירים לפתוח את דלת המקלט. פתחתי את המנעול ועמדתי מרחוק כי לא רציתי להתקרב . כשהשכן יצא, הוא יצא עם מזרון, שהסריח באופן נוראי(ריח של פגרים/שתן וכו'). אני לא התקרבתי ולא נגעתי בכלום, אבל רק נשמתי את הריח הנוראי שנדף מהמקלט ומהמזרון שהוצא. אותו שכן עלה במעלית עם המזרון, ואני עליתי אחריו לאחר מכן, והרחתי את הריח הנוראי בתוך המעלית . שאלתי היא האם אני יכולה להנזק/להדבק באיזה שהיא מחלה כתוצאה מנשימת הריח הנוראי של הפגרים ?

שלום הדר, למיטב ידיעתי חולדות יכולות להעביר מחלות בעקבות מגע ישיר איתן או עם הפרשות שלהן או ע"י עקיצת יתושים שנדבקו מהן. מחלות לא מועברות ע"י ריח בלבד, כך שאם לא נחשפת לחולדות עצמן אינני רואה מקום לדאגה.

19/05/2015 | 13:26 | מאת: שלומי

שלום רב. בני בן ה-12 סובל כחודש ימים משיעול חזק ופתאומי אשר מסתיים בחנק (הוא מפסיק לנשום כמה דקות והעיניים שלו מאדימות) והוא יורק לחה צמיגית בצבע שקוף לבן. בצילום ראות גילו לו דלקת ריאות והוא קיבל טיפול אנטיביוטיקה. עבר מאז כעשרה ימים והשיעול הפתאומי ממשיך לתקוף אותו (בעיקר בשעות הלילה ולפנות בוקר). בתור הורים זה מלחיץ מחדש לראות את הילד נחנק בתודה מראש שלומי לוי

שלום שלומי, לאחר דלקת ריאות שיעול יכול להימשך כחודש אולם במידה שילדך קיבל טיפול אנטיביוטי מתאים הייתי מצפה שיחול שיפור במצבו. ממליץ לבדוק האם מדובר בשעלת (בעזרת בדיקת דם) ובמידה שהשיעול לא משתפר לפנות לביקורת אצל רופא הילדים. ניתן גם לפנות בשאלה לפורום מחלות ילדים באתר זה. (המומחיות שלי היא במחלות מבוגרים) רפואה שלמה!

17/05/2015 | 19:39 | מאת: אפרת

היי, אמא שלי בת 60 מעשנת לשעבר- הפסיקה לפני 7 שנים אחרי 25 שנות עישון (לא כבד). בתוצאות סיטי רשום כך: באונה אמצעית ולינגולה מוקדים פיברוטיים אטלקקטיים. באונה תחתונה משמאל עיבוי פלוריאלי קטן במימדים של 5 מ"מ. פרט לכך מרקם ריאתי שמור. במדיאסטינום- אין עדות לממצא פעיל, לציין אאורטה עולה 3.7 ס"מ. באזור מעבר חזה בטן ציסטה בכסד באונה השמאלית 2.6 ס"מ. לסיכום: מוקד עיבוי פלוריאלי כנראה בבסיס ריאה שמאלית במימדים של 5 מ"מ. קרוב לוודאי כרונית, נר מעקב. שאלתי היא: האם הבדיקה תקינה? האם יש חדש לממצא סרטני? למה אין התייחסות לאונה הימנית? כל כמה זמן מעקב ולמה?

שלום אפרת, מקובל למדוד את מידת החשיפה לעישון לפי "שנות חפיסה" כאשר שנת חפיסה היא שנה אחת בה מעשנים חפיסת סיגריות ליום. לאורך זמן החשיפה יש משקל גדול יותר מאשר לכמות הסיגריות ליום כך שהייתי מתייחס לאימך בזהירות ובסיכון מוגבר עקב החשיפה לעישון בעבר. בדיקת הסיטי רגישה מאוד ולעיתים נותנת מידע שאין לו משמעות מעשית. יתכן כי הממצאים המתוארים בריאות מראים נזק על רקע העישון של אימך ומאחר שהפסיקה לעשן אין צורך בטיפול כלל במידה שאין לה תלונות הקשורות לנשימה. כך שלשאלתך הראשונה התשובה היא: הבדיקה אמנם אינה תקינה לגמרי אך אין היא מעידה על מחלת ריאות משמעותית. האונה האמצעית היא מימין והלינגולה משמאל, בשתיהן אין פתולוגיה חשודה לממאירות ולכן הממצאים האלה לא מופיעים בסיכום. הממצאים המתוארים יכולים להיות צלקתיים עקב חשיפה לעישון ואינם דורשים מעקב רנטגני. הועלה ספק לגבי העיבוי הפליאורלי משמאל שנמדד כ-5 מ"מ, להערכתי קרוב לוודאי מדובר בממצא שפיר אך לנוכח רקע של עישון מומלץ לבצע בדיקת סיטי חוזרת כעבור 6-12 חודשים לוודא שממצא זה אינו גדל.

15/05/2015 | 18:01 | מאת: דוד

יש לי הפרעה משולבת בריאות עם ירידה בדיפוזיה מה הטיפול הנדרש .אם ניתן לטפל ללא ניתוח .אני אמור להפגש עם רופא בבית חולים קפלן אך לפני זה אבקש לקבל אלטרנטיבות מקובלות

שלום דוד, אנא פרט בשאלתך, מדוע אתה אמור לעבור ניתוח? האם אתה יודע מאיזו מחלה אתה סובל? מדוע ביצעת את בדיקת תפקודי הריאות? עד כמה ההפרעה המשולבת והירידה בדיפוזיה חמורות?

13/05/2015 | 15:25 | מאת: ירון

בן 53, ברקע כריתת RUL (ב 2010) עקב מלנומה גרורתית, הוצאת תירואיד ודיסקציה דו"צ קרצינומה פפילרית (בסוף 2014). שחיין למרחקים ארוכים. עקב קוצר נשימה במאמץ קל אובחנתי בשבוע שעבר ב PE דו"צ, כרגע על קלקסן עם הטבה משמעותית, וכבר חזרתי לשחות. במכתב השחרור רשום שעלי להמנע מטיסות 3 חודשים,האם "גזר הדין" הזה אינו חמור מידי ? תודה.

שלום ירון, ההמלצה שקיבלת מרופאיך להימנע מטיסות במשך 3 חודשים נובעת מזהירות רבה ולא הייתי נוהג בה בקלות ראש. יחד עם זאת ארחיב מעט את השיקולים הרפואיים הרלוונטים ובמידה שתרצה מאוד לטוס תוכל לדון לנוכח שיקולים אלה "להמתיק את גזר הדין". הטיסה במצבך קשורה בשני סיכונים עיקריים: 1. תסחיף חוזר 2. הידרדרות נשימתית או לבבית עקב לחץ חמצן נמוך הכרוך בטיסה בגבהים. טיסה היא גורם סיכון לתסחיף ריאתי, לך יש גורמי סיכון נוספים והיא המלנומה וגם העובדה שחווית תסחיף לאחרונה. מאידך, אתה מקבל טיפול מלא בקלקסן והסיכון להיווצרות קריש תחת טיפול מלא הוא קטן ביותר. אתה חזרת לשחות וניתן לומר בזהירות שמצבך הגופני טוב ולפיכך הסיכון להידרדרות נשימתית או לבבית במהלך טיסה קטן מאוד. המלצות רשות התעופה האזרחית מדברות על איסור טיסה במשך 10 ימים לאחר תסחיף ריאתי. ראיתי שיש ממליצים על הימנעות של כחודש. נראה לי כי 3 חודשים הם תקופה ארוכה אך אני מניח כי רופאיך שיקללו את הרקע הרפואי שלך ואת העובדה שמדובר בתסחיף משמעותי דו"ץ בהמלצתם זו. במידה שתרצה מאוד לטוס אני מייעץ לך לדון בכך עם הרופא המטפל. רפואה שלמה.

14/05/2015 | 08:35 | מאת: ירון

11/05/2015 | 14:43 | מאת: eliyahu

חולה COPD נראה גוש חשוד ב PET שהוצא בניתוח. בבדיקה ראשונית בפתולוגיה גרנולומה הבנתי שבשל חשד לשחפת נלקחו3 דגימות כיח בשלושה ימים שיצאו שלילי. אחרי שחרור מאישפוז הופנתי למלש"ח מה לגבי זוגתי ובני משפחתי? האם יש סיבה לדאגה? כמו כן, אף פעם לא היה לי שחפת. האם יכולה להיות סhבה אחרת לממצא הזה?

שלום אליהו, אני מקווה שגם התשובה הסופית של הפתולוגיה תדגים גרנולומה בלבד. גרנולומה היא עדות לתגובה דלקתית שהתרחשה בגוף, לעיתים מדובר בשריד של דלקת שהייתה לפני שנים רבות. שחפת היא רק אחת הסיבות לגרנולומה בריאות. יש סיבות רבות נוספות. ככלל, אם המטופל מרגיש טוב אין מקום לדאגה ולרוב אין צורך בטיפול. במלש"ח יעשו תבחין עורי כדי לראות אם הייתה חשיפה לשחפת בעבר. בכל מקרה גם אם הייתה חשיפה כזו אין זה אומר שאתה או מי מבני משפחתך חולים בשחפת. במקרים כאלה לעיתים נותנים טיפול אנטיביוטי למניעה בלבד. יחסית לאופציות אחרות - גרנולומה היא תשובה משמחת מאוד בביופסייה.

11/05/2015 | 10:30 | מאת: רועי

שלום, אני בן 44, גבוה ורזה, בריא בדר"כ. כבר שבועיים שיש לי שיעול שלא מפסיק. הייתי אצל רופא אאג וגם רופא משפחה ושניהם אמרו לי שהכל בסדר חוץ מהרבה ליחה שיש לי בגרון. אני כבר לא יורק ליחה כמו בשבועיים הראשונים אבל עדיין לא מעט והשיעול הזה מאוד מקשה. אני מרגיש שכל החזה כואב וקשה לי ביום יום. מה לעשות? כדאי לעשות צילום רנטגן. תודה

שלום רועי, נראה כי השיעול נובע מברונכיטיס חריפה. שיעול לאחר ברונכיטיס יכול להימשך לעיתים חודש ויותר. בד"כ הסיבה היא וירוס ואין צורך בטיפול אנטיביוטי. ניתן להיעזר בסירופ להקלה. אם יש שיפור הדרגתי לא הייתי ממליץ על צילום. אם השיעול נמשך או מחמיר יש מקום לבצע צילום חזה ולפנות לביקורת.

10/05/2015 | 21:27 | מאת: זאב

שלום רב. הרכב הפרטי שלי שימש כחודש וחצי בעסק של הדברה, ונשא חומר הדברה במיכל סגור כל הזמן שהוא באוטו ולא היה שום ריסוס באוטו, אך כנראה שמהפיה של הריסוס נפלו כמה טיפות על מושב האוטו או על המשטח בתא המטען, שנספגו בבד וזה השאיר ריח למשך הרבה זמן. אומנם כשנסעתי עם חלונות פתוחים, בדר"כ לא הרחתי (אולי גם בגלל שהתרגלתי לריח), וכשנכנסתי לאוטו כעבור זמן מה שהיה סגור, הרחתי זאת שוב. האם יכול להיות נזק מהרחה בלבד של החומר שכנראה נספג בבד? או האם צריך להיבדק? אציין גם שמידי פעם בתקופה זו, נסע באוטו גם ילד בן 7.

ערב טוב זאב, חומרי הדברה נדיפים ויכולים להיות מסוכנים מאוד. אנחנו לא יודעים מהו סוג החומר אבל כמובן יש לצמצם ככל האפשר את החשיפה אפילו לריח שמעיד ככל הנראה על כמות מזערית של חומר שנידף. אני מציע לעשות ניקוי יסודי פנימי של הרכב. במידה שאתם (אתה והילד) אינכם סובלים מתופעות של קשיי נשימה, שיעול, פריחה או גרד סביר להניח שלא נגרם לכם כל נזק בשל העובדה שמדובר בכמות מזערית בלבד.

10/05/2015 | 22:21 | מאת: זאב

21/03/2015 | 09:52 | מאת: עינת

לתת זריקת סטרןאידים.. לא הסכמתי לכן נתן לנ סטרואוידים דרך הפה. קיבלתי 2 כדורים של 20 מג. הוא אמר לקחת את שניהם וזהו בלי המשך סטרואידים. קצת נלחצתי אז לקחתי רק אחד.. ואת השני חציתי ושתיתי למחרת חצי כלומר 10 מג והיום אני אקח עוד רבע כלומר 5 מג.. האם זה בסדר... יש דבר קצה מינון נמוך מידי?? תודה עינת

סטרואידים הם תרופות יעילות מאוד אך יש להשתמש בהן בתבונה מאחר שלאורך זמן הן מביאות לנזקים משמעותיים. יש להתאים את המינון ומשך הטיפול למחלה ולעוצמת ההחמרה במחלה. תת מינון או עודף מינון אינם רצויים ויש לדון כל מקרה לגופו.

21/03/2015 | 08:40 | מאת: תום

שלום דוקטור, אני מאוד מודאגת מכיוון שבארבע שנים האחרונות סבלתי משיעול טורדני במשך תקופות ממושכות (פעם אחת לאורך שישה חודשים). בסך הכל היו לי שני התקפים כאלה במהלכם עשו לי בדיקת תפקודי ריאות שהיו מצוינים וללא שום דופי. באחרון שבהתקפים, לפני כשנתיים וחצי לערך, עשו לי ברונכוסקופיה שלא הניבה שום תוצאות מלבד שהכל היה מודלק ללא כל הסבר. קיבלתי אנטביוטיקה חזקה ומשאפים וזה העלים בסופו של דבר את השיעול הנורא. מאז חזר לי השיעול פעם אחת וברגע שלקחתי את המשאף הוא עבר מהר. כעת אני בבית מזה כשבוע עם ברונכיט קשה שלוותה בחום גבוה. אני בטיפול אנטביוטי ומשאף וניכר שהטיפול עוזר. שאלתי היא האם עלי לדאוג שמא יש לי מחלת ריאות כרונית? אני פוחדת שיש לי את המחלה של המעשנים, COPD, מכיון שכל התסמינים מופיעים - בדרך כלל אני מרגישה קושי סובייקטיבי לשאוף אוויר פנימה. למרות שאני הולכת לחדר כושר למעלה משנה באופן קבוע, עדיין אני מתנשפת נורא לאחר טיפוס שתי קומות במדרגות ועישנתי בעבר מספר שנים - אמנם לא הרבה אף פעם, אבל בכל זאת. האם יש בסיס לדאגתי? אני בת 32. תודה רבה מראש, תום.

שלום תום, לא סביר שאת סובלת מ-COPD. לרוב מחלה זו מופיעה בגיל מבוגר יותר ולאחר שנים רבות של עישון. מאידך, יתכן שאת סובלת מרגישות יתר של דרכי האוויר (אסתמה קלה) וזקוקה לטיפול במשאף למניעת ההתקפים. יש לבצע בדיקת תפקודי ריאה והערכה במרפאת ריאות.

19/03/2015 | 12:35 | מאת: א

שלום, סבלתי במשך כמה ימים מכאבי גב בצד ימין למעלה בין השכמה לעמוד שידרה. ביום שני הכאב התגבר והיה לי לחץ בחזה עם קשיי נשימה. הלכתי להוסתאופתית שהיא גם מסזיסטית רפואית. היא בדקה את כל השרירים והעצמות באזור ופסקה שהכאב לא מהגב אלא כנראה מהראות. כמו כן, רפלקסולוגית ניסתה לטפל בי ואמרה שהכאב מגיע מפתח הראות (משהו כזה) וכן מחלק מהראות, ושהסמפונות של לא משהו אך לא משם מגיע הכאב. היא אמרה שאני צריכה ללכת לרופא שיבדוק את הריאות שלי. חשוב לציין כי אני לא מצוננת, אין לי חום, היה לי קצת סוג של לחה אתמול בגרון והיום יש לי יובש בגרון. לאיזה רופא אני צריכה ללכת? אני בכלל לא בטוחה שזה ראות. מצד שני היא טענה שאני צריכה ללכת לרופא שידע לבדוק את הראות היטב כי לא כל אחד יעלה על הבעיה. מספיק רופא משפחה?

שלום, הריאות עצמן אינן כואבות אלא אם יש בעיה המערבת את קרום הריאה (דלקת בקרום הריאה) או את כלי הדם שבריאות (קריש ריאתי). יש בעיות רבות שיכולות לגרום לכאבים בחזה ובהרבה מהמקרים אכן הבעיה קשורה לשרירים או לעצמות. אני ממליץ להתחיל את הבירור אצל רופא המשפחה.

16/03/2015 | 20:22 | מאת: הילה נויה

שלום, ביצעתי היום צילום חזה ואחת מן התוצאות היא צל פסי פיברוטי בבסיס שמאל/מאחורי הלב. תוכל להסביר לי מה זה אומר? תודה.

שלום הילה, הייתי מתאר זאת בצורה פשוטה כעין צלקת ברקמת הריאה או במעטפת הריאה. צלקת זו יכולה להיות שריד של זיהום ישן. לרוב אין לכך משמעות אבל יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

15/03/2015 | 20:46 | מאת: תמי רז

שלום. מזה שנתיים שאני נעזרת בלילה במכשיר הנשמה BPAP עקב חמצת. בבדיקות לפני שנה כבר לא הייתה חמצת אך אני ממשיכה עם המכשיר. אני מתעתדת לנסוע ל-10 ימים לחו"ל, אני מבקשת לדעת האם מסוכן לא לקחת את המכשיר? אין לי קשיי נשימה. תודה

שלום תמי, רמת הסיכון תלויה ברמת החמצת ובתחלואה נלווית. אני לא יכול להמליץ לך בפורום לקחת אפילו סיכון קטן. יש לשקול את הדבר עם הרופא המטפל שמכיר את מצבך באופן יסודי.

15/03/2015 | 14:16 | מאת: ש

אני בת 35, הסתבר לאחר CT ובדיקות מאמץ כי אני סובלת מברונכיטיס. שמתבטא בשיעול ,ליחה ,כאבים בחזה וקושי בנשימה וחום. שקורה בתדירויות גבוהות. שאלתי היא האם תמיד שיש לי "התקף" הברונכיטיס אני חייבת לקחת אנטיביוטיקה או רק כשהחום מגיע לחום גבוה מאוד. כי אני שותה כמעט כל חודש אנטיביוטיקה במשך 10 ימים וזה מוגזם. השאלה אם לא שווה לנסות ל"התגבר" על ההתקף הנ"ל ללא אנטיביוטיקה, אלא מנוחה+שתיה+אנהלציה או שברגע שיש חום מעל 38 להתחיל לקחת אנטיביוטיקה. מה הגבול?

שלום, את צודקת, בברונכיטיס לא נהוג לטפל באנטיביוטיקה לעיתים תכופות אלא אם כן יש דלקת ריאות (שילוב של חום, שיעול, ליחה מוגלתית וקוצר נשימה). כמובן שזה הכלל וכל מקרה לגופו. יש מחלה אחרת שנקראת ברונכיאקטזיס ובה הסיפור שונה. במחלה זו משתמשים באנטיביוטיקה לעיתים קרובות, אך חשוב מאוד להקפיד על פיזיותרפיה לכיוח באופן יומיומי ועל תרביות ליחה להתאמת הטיפול. כמובן אם את מעשנת - הפסקת עישון חשובה ביותר.

שלום יעל, אני מציע לשאול בפורום נוירולוגיה.

15/03/2015 | 09:18 | מאת: אלכס

רציתי לשאול אותה שאלה ששאלה דינה. היא בהחלט שאלה כללית. אך התשובה של הרופא היא חמקנית ומעוררת שאלה האם הרופא מכיר בכלל את המחלה? ברור לי שאין טעם לפנות לרופא הזה.

שלום אלכס, בדיקת דם לסרקואידוזיס (רמת האנזים ACE בדם) אינה אבחנתית.

13/03/2015 | 17:26 | מאת: רן

שלום רב בבדיקת אקו שערכתי עקב בעיה קלה של י.לחץ דם כתוב הודגמא אי ספיקה מיטראלית וטריקוסיפדאלית מיזערית עם מפל לחצים בן 23ממכ על פני המסתם הטריקוספידאלי,ממצא המתאים ללחץ ריאתי מוערך של 30ממכ,זה כמוכן חלק מהתשובה כל היתר תקין לגמרי בתודה על התשובה .רן

שלום רן, להערכתי גם הלחץ הריאתי תקין

10/03/2015 | 22:41 | מאת: ***

שלום ד"ר פרוכטר אני נכה צהל בן 34 ועברתי ניתוח כריתת ריאה ימנית שלמה לפני 15 שנה כתוצאה מהשירות הצבאי עם אמפיאמה(פצע פתוח) בחזה שמצריך שטיפות וחבישות עד היום ללא אפשרות סגירה. השאלה: בממצאים של הCT מודגמת פיסטולה בגדם. ובברוכונוסקופיה שעשיתי אחרי הצילום CT אין עדות לפיסטולה. איזו בדיקה אמינה יותר למקרה הספציפי ברונכו או CT? האם יש או אין פיסטולה?

שלום, בדיקות הסיטי והברונכוסקופיה משלימות זו את זו. לעיתים בברונכוסקופיה מזריקים חומר ניגוד לאיזור הגדם כדי לוודא שאין פיסטולה. אני מציע שתשאל את רופא הריאות שלך אם הוא ביצע פעולה זו וכיצד הממצאים עולים בקנה אחד עם בדיקת הסיטי.

10/03/2015 | 19:50 | מאת: אריק

שלום אני בן 42 , כבר הרבה זמן בשנה האחרונה כל כמה ימים אני קם בבוקר והליחה שנמצאת בגרון יוצאת חומה, זה לא קורה כל בוקר, פעמיים שלוש בשבוע וזה רק הליחה הראשונה של הבוקר ,אני ישן עם פה פתוח וזה לא מהאף .זה ממש יושב בגרון ליד הגבעול האם ישנה איזה בדיקת מעבדה שאני יכול לעשות לראות מה זה או שאולי זה קשור לחניכיים או לריאות , הפסקתי לעשן לפני 10 שנים (עישנתי 15 שנה). תודה יום טוב

שלום אריק, הסימפטום מאוד מכוון לטיפטוף ליחה המופרשת מדרכי הנשימה העליונות, דבר שיכול לנבוע מבעיית אף-אוזן גרון או מאלרגיה. הטיפול לכך הוא בעיקר תרופות נגד המייבשות את הריריות של דרכי הנשימה העליונות. מומלץ לבדוק חניכיים ע"י רופא שיניים ולעיתים טיפול אצל שיננית יכול לעזור במידה שקיימת דלקת חניכיים. הייתי מסתפק בצילום חזה ובבדיקת גופנית של רופא המשפחה אם בתלונות חולפות. במידה שלא יש מקום לבירור במרפאת ריאות.

10/03/2015 | 18:47 | מאת: נוגה

שלום רב, המשך לשאלה: באיזה שלב ניתן לראות עדויות של גידול סרטני בריאות בצילוום רנטגן? האם יתכן שיהיו סימפטומים כמו ליחה דמית וכאבים ללא עדויות לכך בצילום רנטגן?

שלום נגה צילום חזה אינה בדיקה טובה לגלות סרטן ריאה, בוודאי לא בשלבים ראשונים של המחלה. כפי שכתבתי בתשובתי הקודמת, אם אינך מעשנת והסימפטומים הופיעו בזמן מחלה זיהומית, אזי הסיכוי לסרטן נמוך מאוד. יחד עם זאת, במידה שהרופא חושד באפשרות של סרטן הרי שמומלץ לבצע בדיקת סיטי כדי לשלול זאת.

שלום רב, לפני כשלושה חודשים, תוך כדי צינון, התחילה אצלי תופעה של ליחה מרובה, צמיגית וזיהומית (ירוקה או לבנה וקצפית). היו פעמיים או שלוש שבהן ראיתי דם צמיגי (כמו קריש דם) מהול בתוך הליחה, ותופעה זו נעלמה וחזרה שוב השבוע. כמו כן, הבוקר ראיתי חומר שחור בתוך הליחה (כמו חוטי דם, רק בצבע שחור). לפני כחודש ערכתי צילום ריאות (רנטגן) ולא נמצאו בו ממצאים חשודים. כמו כן: ידיים קרות מאוד כל הזמן, אנמיה בבדיקות הדם האחרונות (fe 33). על איזו בדיקה היית ממליץ? האם יש טעם לעשות ct למרות שהצילום היה תקין? איך להמשיך את הבירור? אני מודאגת מאוד. תודה רבה מראש.

שלום נגה, לא כתבת את גילך והאם את מעשנת. הסיבה השכיחה לדם בליחה תוך כדי צינון היא ברונכיטיס זיהומית ולרוב היא חולפת עם ההחלמה מהמחלה החריפה. קרוב לוודאי את סובלת מחסר ברזל ללא קשר לדם בליחה ויש לטפל בכך בנפרד ולבדוק שהחסר מתוקן. במידה שהתופעה נשנית או אם יש גורמי סיכון כמו עישון מומלץ להשלים בירור במרפאת ריאות שלרוב יכלול בין השאר גם סיטי של החזה.

שלום רב, הנני סובלת מקירור קל, יש לי המון ליחה, ועם הליחה יוצא לי גם כתמים שחורים. זה נראה כמו לכלוכים שחורים, מה זה בדיוק? האם צריך ללכת לבדוק את זה? קורה לי הרבה כשאני מצוננת ונמשך גם כמה זמן לאחר הצינון

10/03/2015 | 16:44 | מאת: מישהי

בבקשה, אעריך מאוד תשובתך בהקדם. לא רק שאני רוצה להניח את דעתי האם אכן מדובר בהתנהגות לא הולמת מצד הרופא, עלי גם לדעת אם ניתן היה להאזין לריאות דרך הבגדים (חולצה מכופתרת ומתחתיה טי-שירט). לא היו ממצאים בבדיקה, ואני רוצה להסיר חשש לדלקת ריאות. החום הנמוך והשיעול עדיין נמשכים. רוב תודות!

10/03/2015 | 17:15 | מאת: ד"ר אורן פרוכטר

במידה והשיעול והחום עדיין נמשכים ממליץ ביצוע צילום חזה ובדיקה חוזרת על ידי הרופא המטפל

10/03/2015 | 17:55 | מאת: מישהי

האם הבנת את השאלה שלי?! אני רוצה לדעת האם הרופא התנהל בצורה מקצועית, או שמא מדובר בהתנהגות מטרידה.

09/03/2015 | 15:37 | מאת: מישהי

שלום, הגעתי לבדיקה אצל רופא עם חום נמוך שנמשך מספר ימים ושיעול. לאחר סדרת שאלות הגיעה הבדיקה בסטטוסקופ. הרופא הניח את הסטטוסקופ על החולצה - הרים את הסוודר, אך הקשיב דרך הגופייה - גם בגב, וגם בחזית - בשלב הזה ביקש לנשום דרך הפה. בנוסף הוא הניח את הסטטוסקופ מתחת לשד בצד שמאל, תוך כדי שהוא אוחז בשד ומרים אותו (לכאורה כדי להקשיב מתחתיו) - בשלב הזה ביקש שלא לנשום. האם זוהי התנהלות תקינה? האם ניתן להשתמש בסטטוסקופ כשהוא מונח על הבגד? האם נחוץ לגעת בחזה ולהסיטו, כדי להקשיב ללב מתחתיו? תודה

שלום, 1. סה"כ ההתנהלות נראית לי סבירה. 2. ניתן לשמוע עם סטטוסקופ גם כשהוא מונח על בגד אולם כמובן שומעים פחות, כלומר הבדיקה אינה מיטבית. 3. לעיתים הסטת השד יכולה לעזור לשמוע טוב יותר את קולות הלב בנקודה מסוימת. במקרה שיש לך ספק לגבי אופן הבדיקה להבא אפשר לבקש מהרופא להסביר לך מה הוא עושה ולמה.

08/03/2015 | 13:22 | מאת: אביבית

שלום לפני כשבועיים החלה לי הצטננות כבדה הכוללת ליחה ושיעול ליחתי ולעיתים יבש (בשל גירוד בגרון). הגירוי בגרון גרם לשיעול כבד וזה הוביל לכאבים בצלעות שמאל. הרופא טען שזו התקררות ונתן לי סירופ לשיעול. משראיתי שהמצב איננו משתפר הלכתי שוב לרופא והוא שלח אותי לצילום חזה ונתן לי אנטיביוטיקה בחשד לברונכיט. כעת, קיבלתי את תוצאות צילום החזה ונכתב כך: אין תסנין או תהליך פעיל בריאות, סינוסים חופשיים,הדבקות של סרעפת שמאל, צל הלב ושלד גרמי-תקין. יש לציין שהמשכתי להתאמן פיזית במהלך השבועיים הללו אך אימונים קלים. אני מתוסכלת מכך שהשיעול והכאבים בגב ובצלעות שמאל נמשכים והרופאים לא ידעו לומר עד כה מה הבעיה. טרם ניגשתי לרופא עם התוצאות מאחר ואין תור פנוי. אשמח לייעוץ

09/03/2015 | 15:51 | מאת: ד"ר אורן פרוכטר

ממליץ שתיבדקי על ידי הרופא המטפל

08/03/2015 | 08:49 | מאת: חגית

בעלי סובל כבר שנים רבות ממחלת ריאות כרונית כתוצאה מיקובקטריום קנזסי , במהלך השנים יש התקפים חוזרים ,אציין שהוא לאחר כריתת אונה וחצי(ימנית) בסיטי האחרון ישנו ממצא כשקצת מחשיד בעיני להלן הממצאים: קשרית ריאתית ב RUL במימדים של 11.6 מ"מ על 7 וקשרית ריאתית זעירה ב RLL בקוטר 4 מ"מ. אשמח לתגובה

08/03/2015 | 13:10 | מאת: ד"ר אורן פרוכטר

המדור מיועד לענות על שאלות כלליות ועקרוניות במחלות ריאה מסיבות מובנות לא ניתן לענות על שאלות הנוגעות לחולה מסוים ולצורך כך יש לבדוק את החולה את בדיקות העזר ואת צילומיו. ד"ר פרוכטר-מנהל השירות לרפואת ריאות פולשנית- המערך למחלות ריאה-בילינסון

06/03/2015 | 00:29 | מאת: אלון

אני בחור בן 30 אסטמתי עם חירחורים קבועים כבר כמה שנים בבדיקת CT חזה שעשיתי יצאה התשובה הבאה: שינויים ברונכיאקטטים טובולארים ותסנין באונה התחתונה משמאל . הזמנתי תור לרופא ריאות אבל התור הוא רק בעוד שבועיים ואני מודאג מה זה אומר? תודה רבה

10/03/2015 | 17:16 | מאת: ד"ר אורן פרוכטר

עליי לראות החולה והבדיקה עצמה

05/03/2015 | 06:39 | מאת: גבי

שלום, ביתי בת חודשיים וחצי. נולדה 3 קג וכיום שוקלת 6. מאז נולדה עושה בועות רוק, לעיתים משתנקת תוך כדי הנקה (יונקת בלבד), ולעיתים משתעלת תוך כדי הנקה. היינו אצל מומחה ריאות, אמר שנעקוב ואם יתגבר שיעול ו/או זיהומים בריאות נשקול ברור. אני בהיסטריה שזה אכן מום בוושט. האם זה מתאים לתמונה של עלייה יפה במשקל? האם חוסר אבחון לא מסכן אותה? הבנתי שמדובר בניתוחים חוזרים...

10/03/2015 | 17:17 | מאת: ד"ר אורן פרוכטר

ממליץ להפנות את השאלה לרופא ריאות ילדים בבית חולים שניידר

03/03/2015 | 09:19 | מאת: Dddr

לפני כמה ימים אובחנתי עם חור בריאה שמאל . אחרי יומיים שזה לא נעלם לבד החדירו לי נקז לריאות. כמה זמן בערך זה אמור לעבוד ומתי אני יודע שאם זה לא עבד אז צריך ניתוח בטוח? ואם הכל יהיה בסדר אני מקווה וישחררו אותי. כמה זמן אסור לי להתאמן , לטוס , יחסי מין?

10/03/2015 | 17:17 | מאת: ד"ר אורן פרוכטר

טיסה 6 שבועות