ערכי בדיקות דם לתפקודי כליות
דיון מתוך פורום נפרולוגיה
שלום, אני בן 48. בבדיקת דם שגרתית שעשיתי לפני 4 חודשים קיבלתי ערכים החורגים מהנורמה: קריאטינין: 1.42 GFR: 58 בשבוע שעבר חזרתי על הבדיקה והתוצאות היו: קריאטינין: 1.43 GFR: 57 רופא המשפחה אמר לי שאני במצב גבולי למחלת כליות כרונית (CKD). אני בנאדם בריא, מתעמל קבוע (קרוספיט), ועם ערכים של ספורטאי. לכן הופתעתי מאוד ורציתי לשאול האם ההתדרדרות הכלייתית בלתי נמנעת? ראיתי שיש 5 שלבים, האם הערכים האלה למלדים שאני בשלב 1 או 2? אין לי מושג מה לעשות כי עוד לא ראיתי רופא מומחה. מישהו אמר לי שיתכן והעומס על הכליות נובע מאימוני יתר, ואכן קרוספיט הוא מאוד אינטנסיבי. האם לכן מומלץ לי להפסיק את האימונים? האם אני זקוק מעתה לתרופות או לשינוי תזונתי? אני ממש מודאג בברכה
חשןב להבין האם יש מחלת כליה או שהקראטינין הגבוה נובע ממסת שריר גבוהה. ממליצה לבדוק לחץ דם, לבצע איסוף שתן 24 שעות ל cct , חלבון ואלבומין ובדיקת שתן לכללית. כמו כן להשלים אולטרסאונד כליות. בהתאם לתוצאות ניתן יהיה להעריך האם קיימת מחלת כליות ובהתאם ההנחיות.
לחץ הדם שלי הוא 110/70, ערך הסוכר בצום הוא 85 והערכי שומן ונוזלים הם של ספורטאי. ואכן יש לי אכן מסת שריר יחסית גבוהה. האם יכול להיות שקריאטינין יהיה גבוה (GFR < 60) ולמעשה האדם יהיה בריא מבחינת תפקודי כליות רק כי יש לו מסת שריר גבוהה? בלי קשר אני אכן אבצע את כל הבדיקות שאמרת
כן. מסת שריר גבוהה יכולה לגרום לערכי הקראטינין להיות נושקים לערך שהוגדר כתקין במעבדה. גם דיאטה עתירת חלבון בסמוך למועד הבדיקה (לא נדיר אצל "ספורטאים") יכולים לגרום לעליית קראטינין (קלה) .
ביצעתי אולטראסאונד כליות ואיסוף שתן 24 שעות - הכל יצא תקין. האם לכן המזסקנה היא שערל הקריטאינין של 1.42 נובע ממסת שריר גבוהה? ואם כן האם אין כאן נזק כלייתי? מה שלא ברור לי כאן זה מה המשמעות על הכליות כי בכל זאת GFR <60 מוגדר כמחלת כליות כרונית וזה מה שמטריד כאן. גם לא ברור לי מה אני אמור לעשות בהמשך.