מה התועלת בטיפול בפולשני?
דיון מתוך פורום העלמת ורידים ברגלים, העלמת נימים
סבתי בת ה-90 סובלת עשרות שנים מ-DVT ומפיגמנטציה בשוקיים ובקרסוליים, ובשנתיים האחרונות התפתח אצלה פצע עיקש בצד השוק. היא מסרבת/לא מסוגלת להשתמש דרך קבע בתחבושת לחץ, גרב אלסטית (שכבר לפני 30 שנה הומלצה לה) או הרמת רגליים. הפצע אמנם עיקש אבל הוא קטן, בסביבות 1.5 ס"מ בקוטר, ונראה שהוא לא הולך ומתפשט. היא לא מתלוננת על כאבים ולא נראה שזה משפיע על איכות החיים שלה. אני מבין מהספרות שמצבה נחשב לכאורה למצב חמור בדירוג CEAP 6 שמצריך טיפול פולשני דחוף ושישנם כל מיני טיפולים בתחום כירורגיית כלי דם שיכולים לפתור את הבעיה. השאלה מה באמת הדחיפות המעשית שבפנייה לטיפול פולשני, מה יקרה אם היא לא תעשה דבר מלבד טיפול שטחי של ניקוי, הטריה וחבישה אצל האחות בכל פעם שהפצע נפתח? מה הסיכוי שהימנעות מטיפול פולשני תפגע באורח משמעותי באיכות או בתוחלת החיים שלה?
הרבה שאלות ובעיות... א) פקקת עמוקה (DVT) - בדרך כלל "מונעת" טיפול בורידים השטחיים ובעיקר אם בדופלקס ורידים עמוקים יש פקקת או שרידי פקקת דופנית. ב)אין סכנה בכיב. רק כאב. המטרה בטיפול בורידים בנוכחות הכיב היא לרפא את הכיב המכאיב ולמנוע הישנות שלו. ג) כיב ורידי "טיפוסי" הוא דוקא בחלק הפנימי של הקרסול. ד) כיב בחלק החיצוני יכול להיות על רקע של יתר לחץ דם, או אפילו על רקע של מחלה עורקית חסימתית (אז הוא מלווה בכאב ועלול לגרום אפילו לקטיעה). ה) אם הבעיה על רקע ורידי או על רקע יתר לחץ דם - אין דחיפות בטיפול בורידים. אין בו גם צורך - אם אין כאב.
באיזור השוק התחתונה/הקרסול העליון. כדאי לעשות דופלקס ורידים עמוקים ושטחיים? מה בדבר החשש שאי טיפול עלול לגרום לצלוליטיס ולספסיס מסכן חיים?