טיפול בסטרואידים

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - תמיכה

14/04/2001 | 21:17 | מאת: אורליה

שלום אני בת 26 חולת קרוהן כבר 6 שנים.לאחרונה היה לי התקף, וכבר חודש וחצי אני נוטלת פרדניזון, כעת 30 מ"ג ליום. ברצוני לדעת כמה זמן ניתן לקחת פרדניזון מבלי שיתחילו תופעות לוואי בלתי רצויות ? וכן, מהן התופעות הלא רצויות ?

14/04/2001 | 22:27 | מאת: צוקי

שלום לך, גם אני חולה חולה קרוהן כבר 9 שנים ואני בן 22. לפי מיטב ידיעתי וניסיוני לא מומלץ לאריך את הטיפול בפרדניזון. ככל שהזמן של הטיפול בפרדניזון מתארך כך תופעות הלוואי נעשות יותר חמורות ויותר קשות. אני טופלתי בפרדניזון 8 חודשים רצופים. לא רק שהופיעו תופעות לוואי חיצוניות כמו השמנה ופצעים בכל הגוף, אלא גם תופעות לוואי אלו פגעו בתפקודי הכבד והכליות. כמובן כשהטיפול בפרדניזון מופסק כך גם תופעות הלוואי נעלמות, אך קיים סיכוי שהנזק, שגורמות תפועות הלוואי, יישאר בילתי הפיך... כך שמנסיוני איני ממליץ על טיפול בסטרואידים לזמן ממושך, זה לא שווה את זה. יש תרופות אחרות היום שיכולות במידת מה להחליף את הפרדניזון כמו ה-ANTI-TNF. מקווה שעזרתי ועניתי לחלק משאלותייך הרבה הרבה בריאות צוקי

15/04/2001 | 00:08 | מאת: טליה

לפרדניזון יש תופעות לואי קצרות טווח וחולפות, וגם ארוכות טווח בלתי הפיכות. בדרך כלל תופעות הלואי מופיעות כשלוקחים מינונים גבוהים יחסית, נניח מעל 30 מ"ג. מתחת לזה התופעות מתחילות לחלוף, אבל צריך לזכור כמה דברים: 1. אסור לקחת פרדניזון במינון גבוה יותר משבוע ואז להפסיק בבת אחת. זה עלול להיות קטלני. צריך לרדת בכמות בהדרגה לפי הוראות הרופא כדי לאפשר לגוף להתרגל לירידה בכמות. 2. לפרדניזון יש השפעה מצטברת, כלומר, אם לקחת 40מ"ג 10 ימים את מתחילה בד"כ לרדת הכמות גם אם עוד לא חל שיפור מהותי בסימפטומים (למרות שבד"כ יחול כבר שיפור מסויים). השיפור ממשיך להתפתח למרות הירידה בכמות. 3. בשימוש ממושך מאד בפרדניזון, גם מינונים נמוכים (נניח, פחות מ 20מ"ג) יוצרים תופעות לוואי ארוכות טווח. בד"כ זה עדיף, מבחינת הרפואה, לקחת מינון יותר גבוה, לרדת בהדרגה, להפסיק לתקופה של כמה חודשים ולהתחיל שוב, מאשר להיות במינון נמוך רצוף. אבל קשה למצוא חולי קרוהן או קוליטיס שיעדיפו לסבול 5-6 חודשי התלקחות ללא סטרואידים בשביל למנוע תופעות לוואי עתידיות אפשריות של הסטרואידים... ועכדיו לתופעות עצמן: יש תופעות קלות, כגון תיאבון יתר ועליה במשקל, עד התקפות תיאבון בלתי הגיוניות לפעמים... יש נפיחות מסויימת שמופיעה בפנים ("פני ירח" עגולות), וסביב מפרקים. יש נטיה לפצעונים, לצמיחת שערות באיזורים לא רצויים. יש לפעמים קושי לישון (עדיף לקחת את הכדורים כמה שיותר מרוחק משעת השינה, כלומר בבוקר, אבל עם אוכל). יש נטיה למצבי רוח משתנים, להתנהגות חסרת סבלנות, רעידות בידיים. בשימוש ממושך יותר - פגיעה בספיגת הסידן בגוף, כלומר: רגישות בציפורניים (נסדקות, מתפצלות), רגישות של השיניים לחורים (נא להשגיח!!), ו"בריחת סידן" כלומר אוסטיאופורוזיס, בעצמות. צריך לקחת כדורי סידן, עדיף עם ויטמין D שעוזר לספיגה, להתעמל התעמלות נושאת משקל, ולאכול מאכלים עתירי סידן, עד כמה שהם לא מפריעים מבחינת הסיבים או היותם מוצרי חלב.. זה קשה... יותר חמור- עלולה להיות פגיעה בכבד ובכליות. יש להמעיט באכילת סוכר ובצריכת מלח. יש לשתות הרבה מים. כשלוקחים פרדניזון תקופה ממושכת יש לעבור בדיקת עיניים (לחץ תוך עיני וקטרקט) כל 6 חודשים. הרבה רופאים לא חושבים על זה בכלל. יש נשים שנגרמות להן בעיות במחזור החודשי (משינוי בעוצמה, דרך אי סדירות ועד העלמות המחזור) כשהן לוקחות פרדניזון. זו תופעה חולפת. ובטח יש עוד כמה ששכחתי.. אם את לוקחת פרדניזון כבר חודש וחצי ולא יודעת מה תופעות הלואי הבלתי רצויות, מצבך יחסית טוב. יש רבים שמיד, תוך שבוע כמעט, מתנפחים, מתמלאים פצעונים ולא מצליחים לישון בכלל. אז יש לך, יחסית, מזל :-) נשמע נורא? וכן, זו הסיבה שעדיף להמנע מסטרואידים ככל שניתן, אבל מצד שני, זהו "סם הקסם". באחוז מאד גבוה של המקרים הוא עוזר, מאד, ומהר. קצת הוקוס פוקוס, תמורת מכירת הנשמה ל"שטן"... נכון שיש עוד תרופות כמו רמיקייד (אנטי טי אן אף) ואחרות, אבל הרופאים בד"כ לא נותנים אותן למי שעוד לא ניסה פרדניזון ללא תועלת. הסיבה היא שאלו תרופות נסיוניות, יקרות, וגם שהשפעתן לטווח ארוך עוד לא ידועה מספיק. בנוסף, הן נחשבות ל"תותחים הכבדים" שמביאים כשכל השאר נכשל. דרך אגב- למחלת קרוהן יש היום סטרואיד שנקרא בודזון (או בודזוניד) בכדורים, שהוא סטרואיד שאמור להיות עם פחות תופעות לואי מזיקות, לפחות לטווח הקצר, בגלל שהוא מתפרק בגוף במהירות. שאלי את הרופא.

16/04/2001 | 19:06 | מאת: אורליה

תודה טליה על תשומת הלב! מניין הידע הנרחב ? האם גם את חולת קרוהן ?

16/04/2001 | 20:02 | מאת: אלעד

שלום אורליה. אני חולה קרוהנס מזה למעלה מעשר שנים. התקופה הארוכה ביותר בה נטלתי סטרואידים הייתה של כשנתיים. אין צורך לומר, שלחלוטין איני ממליץ על טיפול כה ממושך בסטרואידים. מכיוון שהתשובות המקיפות שניתנו לך מכסות את רוב התחומים, רק אוסיף, כי השפעת הסטרואידים הולכת ופוחתת עם כל "קורס" או תקופת נטילה. כלומר, בפעם הראשונה בה נוטלים אותם, התוצאות מורגשות בד"כ מייד, והמחלה נכנסת לרמיסיה. בפעמים הבאות, השפעת הכדורים הולכת ופוחתת, דבר הגורם לרופאים רבים להגדיל את המינונים במטרה להמנע מטיפולים דרסטיים יותר (כגון ניתוח, למשל). יש, על כן, להיות ערניים לנושא, ולשמור אצבע על הדופק בעניין המינונים. מינון של 30 מ"ג ליום נחשב מינון נמוך, וניתן ליטול סטרואידים במינון כזה גם תקופות ממושכות, אם כי לאחר ששה חדשים, כמו במקרה שלך, יש להעלות את הנושא בפני הרופא המטפל, ולהתייעץ האם לא הגיע הזמן להתחיל להפחית את המינון במטרה להפסיק את הטיפול בסטרואידים תוך פרק זמן סביר.