לאחר היסטרוסקופיה
דיון מתוך פורום כירורגיה גינקולוגית - אנדומטריוזיס, לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה
אני לא רוצה להבהיל את כל הנשים הרבות הנעזרות בפורום לגבי היסטרוסקופיה - אך מה שארע לי הוא שבמהלך היסטרוסקופיה נעשה נקב ברחם ! לאחר מכן עברתי מיד לפרוסקופיה, ואח"כ (באותו ניתוח) פתיחה של הבטן לרוחב, לצורך תפירת הנקב מבפנים. אני מודאגת מאד ומבקשת כי תענה לי במלא הכנות - מה המשמעות של נקב כזה ? האם תהיה לי בעתיד בעיה להיכנס להריון או "להחזיק" הריון ? האם הרחם עכשיו "פגומה" ? ואם כן - באיזו מידה ומה המשמעות? או שניתן להחזיר את המצב לקדמותו? אשמח לתשובה מפורטת. תודה רבה רבה מראש.
דר' סוריאנו, העובדות באמת מפחידות, מה הסיבה לנקב ברחם, ולמי זה קורה בדרך כלל? תודה
שלום ד"ר סוריאנו. האם ההחלטה לבצע לפרסקופיה בעת שמבצעים היסטורוסקופיה ניתוחית נותנת איזשהי תמונה טובה יותר פנימה, על מנת שלא תהיה תאונה בה ינוקב דופן הרחם?
שלום לכן, דאגתך מובנת ואלייך מצטרפות אחרות בחשש מפני ביבוכי ההיסטרוסקופיה. ככלל, כאשר הפעולה מבוצעת ע"י מומחה בתחום הסיבוכים נדירים. כמו לפני כל ניתוח יש לברר היטב מה ההתויה לניתוח והאם המטופלת מתאימה לניתוח זה. כמו בכל פעולה הכוללת הכנסת מכשיר לרחם, כגון פעולה יחסית פשוטה כמו החדרת התקן או ביצוע גרידה או היסטרוסקופיה אבחנתית או טיפולית אחד הסיבוכים הינו ניקוב הרחם. מדובר על סיבוך נדיר יחסית אשר ברוב המוחלט של המקרים אין בו כל נזק לעתיד. יש הבדל ניכר באם הנקב בוצע ע"י מכשיר דק ואז הנזק בוודאי מינימלי ולעיתים אין צורך בביצוע כל פעולה נוספת למעט השגחה או באם הנקב נגרם ע"י מכשיר רחב או בעת הפעלת אנרגיה חשמלית דבר שמחייה בדיקת האגן והמעי מחשש לפגיעה. הנקב עצמו אינו מהווה בעיה לכשעצמו במרבית המקרים אלא החשש הוא מדימום פנימי או פגיעה באברים שכנים כגון המעי. גם כאשר מאובחן נקב, דבר שלכשעצמו אינו סיבוך חמור, ניתן בד"כ לבדוק בלפרוסקופיה את הנזק, כאשר מאובחן נקב מדמם לעיתים ניתן לתפור בלפרוסקופיה ולהמנע מפתיחת בטן. ביצוע לפרוסקופיה רק לשם מניעת נקב אינה מקובלת כדבר שיגרתי ואין בה צורך. יש לזכור שהוספת פעולה לפרוסקופית קשורה אף היא בסיבוכים, נדירים ככל שיהיו ואין הוכחה שאכן תמנע בכל המקרים נקב. לסיכום....עלייך לקבל את כל פרטי המידע מרופאייך, כולל האם לדעתם יהיה צורך במהלך ההריון בעתיד בהשגחה מיוחדת או המלצה על סיום ההריון בניתוח קיסרי. וכמובן שיש לזכור שלפני עידן ההיסטרוסקופיה כל ניתוח שכלל כניסה לחלל הרחם חייב פתיחת בטן ופגיעה קשה ברחם. לשמחתנו ההיסטרוסקופיה למעט מקרים מאד מאד נדירים מונעת זאת.
תודה רבה. (לא נעים לגלות שנפלתי בדיוק על האחוז הקטן של סיבוך נדיר, אבל זה באמת לא אשמתך . . .) . כפי שכתבת הלפרוסקופיה היתה ע"מ לאבחן מה הנזק של הנקב ואכן התגלה דימום - לכן עשו מיידית את פתיחת הבטן ותפרו את הנקב (לא שמתי לב שהשמטתי זאת בשאלה). סליחה שאני מנדנדת אבל השאלה הבוערת היא האם רחם שהיה בה נקב שנתפר היא רחם תקינה לחלוטין מבחינת הריון. אין לי עדיין ילדים, ואני לחוצה !!!