שרירן ברחם
דיון מתוך פורום כירורגיה גינקולוגית - אנדומטריוזיס, לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה
אני בת 42 והתגלה לי שרירן בגודל 10סמ ברחם הוצע לי להוציא את הרחם בשל גודלה ובשל בעיות אנמיה.אני לוקחת כדורי ברזל כבר למעלה משנה. הוצע לי טיפול חדשני בבית חולים תל השומר - טיפול באמצעות MRI, במסגרת הטיפול המחקרי עלי לקחת טיפול מקדים באנלוג GnRh (דקפפטיל) למשך 3 חודשים זריקה אחת כל חודש להקטנת שרירן. לאחר כ3 חודשים יש לעבור טיפול באמצעות MRI המעלה את טמפרטורת פנים השרירן והורס את רקמתו. הם מציינים שיש הצלחה של 80% וזה ללא תופעות לוואי או סיכון כל שהוא. אני מאוד מתלבטת בין 2 הטיפולים - מאחר ואני חוששת מלקיחת ההורמונים ותופעות לוואי עתידיות, אולם זה נראה כדאי על פני ניתוח כריתה. אשמח לשמוע חוות דעת על טיפול זה האם מוכר? מומלץ? והאם יש מטופלות שעברו טיפול זה? האם השימוש בהורמונים דקפפטיל מסוכנים והאם יש תופעות לוואי ידועות?אני תודה
אורית שלום , גם לי גילו היום שרירן ברחם בגודל של 7.5 ס"מ.דיי מלחיץ לחשוב על הפתרונות שהוצעו לי: כריתת רחם , היום כשהתחלתי לגלוש ראיתי אתהפתרון המוצע ב-MRI ואני מקווה שתשובת הרופא תעזור גם לי להגיע להחלטה על אופן הטיפול . חיזקי ואימצי. אשמח להיות איתך בקשר. ב. מכרמיאל .
שלום לכן, ההחלטה על הצורך וסוג הטיפול בשרירנים מהווה דילמה שכיחה. ההחלטה על הצורך בטיפול תלויה במשתנים רבים הקשורים באישה (גיל, פריון עתידי, מצב בריאות כללי, ניתוחים קודמים והחשוב אולי מכל מה מידת הסבל ואי הנוחות הניגרמת לאישה עקב הימצאות השרירן) ומשתנים הקשורים בשרירן עצמו (כגון גודל מספר השרירנים קצב גדילתם מיקומם ועוד). כאשר אי הנוחות והסבל הנגרם מהימצאות השרירן מחייבים טיפול יש להיוועץ עם מומחה אשר יסקור את מירב האפשרויות ויעזור בבחירת הטיפול המיטבי. לכריתת השרירן בלבד בלפרוסקופיה לדוגמא ישנן יתרונות (מניעת כריתת רחם, הוצאה שלמה של השרירן, קבלת תשובה היסטולוגית והחלמה מהירה) אך גם חסרונות (מדובר בניתוח בהרדמה כללת אשר דורש מיומנות רבה, מתאים לרחמים עם שרירן אחד או שניים, ויש סכוי כי בעתיד שרירן נוסף יגדל). השימוש באולטראסונד לשם גרימת נמק לשרירן תחת הנחיית MRI נשמע מבטיח בעיקר עקב היותו פעולה לא פולשנית אשר אינה דורשת הרדמה כללית אך חסרונותיו לעת עתה, קשורות בעובדה שאין נסיון רב שנים בטיפול זה, בוודאי לא מעקב ארוך טווח, אינו מתאים בנתיים לנשים המעוניינות בשמירת הפריון והעובדה שאין תשובה היסטולוגית אשר מאשרת שאכן מדובר בשרירן שהינו גידול שפיר. לסיכום מרבית המיומות אינן דורשות כל התערבות וההחלטה לגבי כל אישה חייבת להיות אישית.