הצעה לדיון - דף חדש: מה דעתכם בנדון?

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

14/04/2002 | 22:39 | מאת: צVקA קומיי

ציטוט מלא וללא השמטה בנו של יורם נפצע בלבנון ומאז הוא מתפרץ על ההורים הפסיכולוג, אבי פאיאנס, משיב מתוך הלוחם – בטאון ארגון נכי צה"ל אפריל 2002 תשס"ב – מחולק חינם לנכי צה"ל גליון מס' 172 עמ' 58. הקוראים מוזמנים להציג שאלות לפסיכולוג אל: מערכת "הלוחם" שדרות יהודית 22 ת"א (לציין עבור מדור פסיכולוגיה), או בדואר אלקטרוני: [email protected] שלום רב, בני, בן 32, נכה צה"ל, נפגע קשה ממטען צד בדרום לבנון. על פניו הוא השתקם יפה. מבלה עם חברים, יוצא עם בחורות, לומד באוניברסיטה. רק כשהוא נשאר אתנו לבד בבית (עדיין מתגורר עם ההורים), הוא מסתגר בחדרו, מתפרץ עלינו על כל שטות בקיצור, מאד עצבני ולא רגיע. להרגשתי, הוא סוחב עימו טראומה נפשית קשה שמתבטאת רק איתנו, הוריו. ניסיתי לשוחח עימו, רציתי שיילך להתייעץ עפ פסיכולוג, אבל הוא מסרב וטוען שהכל בסדר. האם יתכן שהוא באמת נפגע בנפשו בלבנון? האם יש דרך לשכנעו לקבל עזרה? בתודה מראש, יורם שחר ירושלים =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=- ליורם שלומות, מצאתי בסיפורך דווקא הרבה עידוד. כמו שאתה מספר, מצבו של בנך, על פניו, טוב. אני נוטה לקבל את דבריו כפשוטם, לשמוח בכך ולקוות שיגדל וימשיך בדרך שבה הוא הולך. ואת הקשיים שאתה מספר עליהם אני נוטה לראות מנקודת מבט אחרת, ואולי אף, יותר פשוטה ורגילה. אף אם ישנם משקעים נפשיים שבנך נושא עמו מפציעתו, הבעיות בבית נושאות לדעתי אופי יותר משפחתי. בנך בן 32 ועדיין גר אתכם. גם אלמלא נפצע, מגורים משותפים כאלו הם בעלי סיכוי למתח והתפרצות. איך אומרים: "הוא כבר ילד גדול מדי"מכדי לגור עם הוריו. אם, למרות הכל, זאת הינה המציאות,צפוי שהצורך שלו ב"אוטונומיה" ופרטיות יתבטא בהסתגרות, או בהתפרצות כלפי "סמכותכם". לפיכך, ע"מ לפתור את המתחים המשפחתיים יש מקום לבירור משפחתי. עצתי לך לפנות למטפל משפחתי ע"מ שיעזור לכם. לך להיפגש אתו גם בלי בנכם – אם יסרב. גם המטפלים של "אגף השיקום" המלווים את בנכם בפציעתו – הינם כתובת לטיפול משפחתי, אולם הכותרת – נושא משפחתי צריכה להיות מול עינך.

לקריאה נוספת והעמקה
15/04/2002 | 01:21 | מאת: צVקA קומיי

חיכיתי חיכיתי לילה טוב אני עובד מחר 8-20 אז להשתמע אחרי טקס יום הזכרון צביקה

צביקה יקר, עצוב לקרוא את הדברים. אינני יודע מי הפסיכולוג שכתב את הדברים, אבל תאר לעצמך שאשה היתה כותבת את המכתב, ומספרת שבעלה נפצע קשה בלבנון והשתקם, עובד ומבלה עם חברים, ורק בבית הוא מתפרץ עליה לעתים קרובות ולא ישן בלילות. אני משער שגם במקרה כזה היה הפסיכולוג שולח את הזוג לטיפול משפחתי, ומתעלם מן הטראומה. הדוגמה שהבאת מסבירה את היחס לנפגעי הלם-קרב, ואת הסיבה שקשה כל-כך לקבל את הכרת משרד הביטחון בפגיעה. אני משער, שכמעט כל מי שהשתתף בקרב או באירוע טראומטי נפגע במידה זו או אחרת, וזקוק לעזרה. דווקא ההתעלמות מן הטראומה עשויה להתבטא קשה יותר בתקופות מאוחרות. כאשר מדובר בפגיעה פיסית, אני מאמין שתמיד מדובר גם בפגיעה נפשית. ההפרדה בין סוגי הטראומה היא מלאכותית, כשם שההפרדה בין גוף לנפש היא מלאכותית. קל יותר לרופאים לטפל בגוף, ולכן נהוג להתעלם מן הפגיעה הנפשית, עד שתוצאותיה נראים לעין. במקרה שהבאת ההתעלמות זועקת לעין. הפסיכולוג 'מאשים' את הבחור בסטייה מן התקן, במגורים עם הוריו בגיל שלושים ושתיים. בכך הוא מתעלם מכך שהבחור נפצע קשה והיה זקוק לשיקום במשך מספר שנים, ומן הסתם לאחר השחרור לא יכול היה לחיות לבד. ההורים, שסייעו לו, אינם תחליף לטיפול נפשי, ולכן הם אלו שמשלמים את המחיר, וכלפיהם מוטה הקושי של בנם. תגובתו של הפסיכולוג דומה לתגובת האוכלוסיה כולה לנפגעי טראומה. קיימת נטייה להתעלם מן הבעיה האמיתית, ורצון לראות את הדברים מנקודת ראות "פשוטה ורגילה": להטיל את האשמה בנסיבות החיים, בחיי המשפחה, בקשיי תעסוקה וכו'. תודה שהעלית כאן את המקרה הזה, דרור

15/04/2002 | 07:08 | מאת: "אור

ועוד מי עונה להורים?? פסיכולוג של משרד הביטחון הוא תולה את הסיבה במגורים אם ההורים וכו ושום התיחסות לפציעה של הבחור בצבא דרך אגב גם הייתי עד למטען צד בלבנון... ולקח לי הרבה זמן להבין שהכל התחיל אצלי כבר אז אבל קישרתי את זה למעצר אזרחי !! וכשנזכרתי היה כבר מאוחר מידי!!!

15/04/2002 | 08:07 | מאת: רוז

קשה לבחון באמת את הדברים, איזה אופי היה קודם לבחור? קצר רוח או רגוע? הרי הכל יכול להיות, יכול להיות שהפסיכולוג ההוא צודק, וכל הקטע הוא בגלל המגורים ם ההרים, אבל אם הבחור טיפוס רגוע יכול להיות שלא. בקיצור, זה מה ששותשאלות יעוץ בעיתון, בחיים לא החזקתי מהן, הן כל כך מנותקות מהמציאות. יום טוב לכולם.

15/04/2002 | 23:34 | מאת: צVקA קומיי

מה ההתמחות של הפסיכולוג? באיזו זכות מפרסמים את הפרטים המזהים של הנכה? באיזו נכות הוכר בנו של יורם נכות פיזית או נפשית? אולי שניהם? למה הפסיכולוג לא מוודא? בפניה האב כותב נפגע קשה לא מפרט ולא כותב נפצע קשה. איך בודקים השתקמות – האם שאלו את הבן מה דעתו על השיקום? מי קבע שההתפרצות היא על שטות ומה מקומה של ההתנשאות כאן? למה הכוונה מאד עצבני ולא רגוע? – למה שיהיה רגוע? למה ניסה ולא ממשיך לנסות לשוחח? למה רצה ולא ממשיך לרצות שהבן ייפנה לייעוץ? למה הפליאה על " האם יתכן שהוא באמת נפגע בנפשו בלבנון?" איפה מקומה של האמא בכל "הסיפור"?

15/04/2002 | 23:51 | מאת: א.ב.צ.

וואו צביקה, השאלות שאתה מעלה כל כך חזקות ונכונות, חבל רק שהזמן עובר, והבחור לא זוכה לטיפול נכון. ככל שזמן עובר, קשה יותר לטפל בזה. אני מקווה שהוא קורה את הפורום. א.ב.צ.

16/04/2002 | 08:25 | מאת: רוז

הוא שאמרתי, עצות של עיתון.

16/04/2002 | 18:00 | מאת: דן בשם עלי

כמה מילים לצביקה קמי צביקה שלום בלי קשר לפורום ולדיונים סליחה על ההתפרצות רציתי להודות לך על השיחה בענין ההלם קרב אז סוף סוף הכירו בעלי כנכה צהל הענין מתחיל להסתדר ושוב תודה תודה דן מרמת הגולן

מנהל פורום טראומה והלם-קרב