קצת בבעיה...

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

18/11/2008 | 15:20 | מאת: a

היי, אני משרתת כבר למעלה משנה כתצפיתנית בגבול עזה. אני מאוד אוהבת את התפקיד למרות הקשיים שביציאות בתנאים ובעוד המון דברים אחרים שרק מי שהיה שם יודע. אולי בגלל שאני מאוד ציונית אני מאוד מאמינה בתפקיד... ולא מוכנה לוותר על הזכות לשרת בתפקיד הזה. עכשיו לבעיה: אני לא קרבית או משהו אבל להיות תצפיתנית זה פשוט ללוות את מי שנמצא בפנים ולראות את הכל מתרחש. אם זה הסיכול, החיסולים, הלחץ של המבצעים, הקסאמים והכל ראיתי חיסולים וראיתי דברים לא נעימים שבאותו רגע גרמו לי לריגוש ואם הזמן פשוט גרמו לי להיות אדישה לדברים שכל בן אדם רגיל לא יכול להיות אדיש אליהם היה לי אירוע של מחבלים שבאותו רגע גרם לרגש שליווה הרבה אדרנלין בגוף וזמן מה אחר כך הביא לחלומות לא נעימים ולתמונות שלא יוצאות לי מהראש עד עכשיו. אני חיה את הלחץ הזה ואת כל הדברים האלה יום יום בעזה ומצד אחד זה גורם לי לסיפוק אדיר אבל מצד שני אני מרגישה שזה משנה אותי, ובמקום כלשהו גם "משגע" אותי. בקשר לקסאמים, כבר התרגלתי, חבל לי שאזרחים נפגעים אבל לי זה לא מזיז יותר מדיי. אני לא רוצה להשמע כל כך מסכנה כי אני לא ואני יודעת שהלוחמים חווים את הכל על בשרם, אבל כל הדברים האלה משפיעים עליי לא ממש טוב והדבר האחרון שאני רוצה זה להדרדר כי אני רוצה להמשיך שם עד הסוף ולתת את המקסימום שלי, ומן הסתם שאני רוצה לחזור הבייתה בפעמים המעטות שיש לי בלי שהראש שלי שקוע בכל כך הרבה שטויות. לדבר על זה עם מישהו זה קצת קשה כי כולם נמצאים על אותה סירה במקום שלי ומי שלא בתפקיד לא באמת יכול להבין... השאלה שלי היא האם כדאי להוציא עכשיו אנרגיה מיותרת על טיפול שנמצא במרחק נסיעה של יותר משעתיים מהבסיס שלי ומן הסתם שזה יהיה על חשבון שעות של הבית... או שאולי מישהו עם ניסיון יכול להגיד לי שכל זה יכול להעלם אחרי השיחרור? אם יש לכם פיתרון אחר אז זה יתקבל בברכה. תודה..

לקריאה נוספת והעמקה

a יקרה, השאלה שלך חשובה ביותר, ואשמח אם תדווחי על כך גם לתצפיתניות נוספות. נדמה לי שרק מעטים מבינים עד כמה התפקיד שלכן קשה ושוחק. למרות שלכאורה אתן רק מתבוננות בנעשה מרחוק, החוויה הרגשית שלכן אינה שונה משל החייל הקרבי הנמצא במקום. להפך. אני מאמין שהעבודה שאתן עושות, באופן יומיומי, טראומטית הרבה יותר מאשר של החיילים הנמצאים בשטח, ואתן נמצאות בסיכון עצום מבחינה נפשית. אין לי ספק (ואני מכיר את הנושא גם ממקרים אחרים), שכל מי שעוסקת בתצפיתנות עוברת חוויות טראומטיות רבות. אתן חייבות לקבל תמיכה שוטפת במהלך כל השירות, ויש רבות הזקוקות לטיפול קבוע. זו לא אנרגיה מיותרת. זה לא ייעלם לאחר השחרור. להפך. זה יהיה הרבה יותר קשה, ולעתים, אפילו לאחר עשר או עשרים שנה, זה יכול להתגבר ולשתק אתכן לחלוטין (לפגוע בחיי המשפחה והעבודה באופן שאינו ניתן לתיקון). לצערי, לאחר השחרור צה"ל ומשרד הביטחון יעשו ככל שביכולתם כדי להימנע מאחריות וקשה מאוד יהיה לקבל מהם תמיכה. אם את רוצה לדאוג לעצמך ולעתידך, כדאי מאוד שתבקשי כבר היום עזרה נפשית. זו לא בושה, ולא מדובר במחלה אלא בפגיעה, כמו כל פציעה גופנית אחרת. עליך לבקש עכשיו טיפול וסיוע, ולתעד את התהליך הזה, כדי שאם תהיי זקוקה לעזרה לאחר השחרור איש לא יוכל להכחיש שהבעיה התחילה בזמן השירות. אשמח אם תזמיני תצפיתניות נוספות להצטרף לפורום שלנו ולספר כאן על החוויות שאתן חוות. אם תעשו זאת, תוכלו להיעזר בחברי הפורום, ואולי אפילו להציל תצפיתניות נוספות החוששות לחשוף את מה שמעיק עליהן. מדובר בדיני נפשות, וכל התעלמות ודחיה יגרמו לנזקים עצומים בעתיד. אם תהיי זקוקה למידע נוסף, את מוזמנת לכתוב אלי: [email protected] בברכה, ד"ר דרור גרין

19/11/2008 | 16:52 | מאת: צVק@

a כתב/ה: > לדבר על זה עם מישהו זה קצת קשה כי כולם נמצאים על אותה סירה במקום שלי ומי שלא בתפקיד לא באמת יכול להבין... > השאלה שלי היא האם כדאי להוציא עכשיו אנרגיה מיותרת על טיפול שנמצא במרחק נסיעה של יותר משעתיים מהבסיס שלי ומן הסתם שזה יהיה על חשבון שעות של הבית... צביקה> כן בהחלט חשוב וכדאי ולו רק לצורך עתידי כשיהיה צורך להוכיח שסבלת כבר בשרות הסדיר. אבל מה שחשוב יותר ישנה חשיבות עצומה לטפל בהפרעה לפני שתהפוך לכרונית ולא הפיכה > או שאולי מישהו עם ניסיון יכול להגיד לי שכל זה יכול להעלם אחרי השיחרור? צביקה> מי שיגיד לך כך - אין לו נסיון, עצימת עיניים והתעלמות לא יקלו עליך, אולי במיידי יקל על הלב אבל מנסיון לא נעלם אלא מתעצם ממליץ בחום על טיפול ובקשת סיוע בהצלחה צביקה

19/11/2008 | 23:53 | מאת: הפצוע האלמוני

חשוב מאוד שאת מעלה את הבעייה הזו ופתוחה לקבל עצות בנושא זה כבר התקדמות. את בעצמך חשה אי נוחות ושמה לב לשינויים בהתנהגותך שמתחילים להפריע לך בשגרה אלה הם האיתותים הראשוניים שמסמנים לך תעצרי ! מה שנשאר לך לעשות זה להשמע לאיתותים האלה, ולקבל טיפול ראשוני על מנת למנוע החמרת מצב בעתיד. לדעתי, לפני הכל דברי עם המפקד היישיר שלך ספרי לו על זה ובקשי לקבל סיוע מהגורמים המוסמכים בצבא, ללא חשש או פחד. חשוב מאוד שהמהלך הזה יתועד בתיקך האישי כמו כן הטיפולים אם תזדקקי להם, מאחר ואם חלילה מצבך יוחמר בעתיד יהיה לך יותר קל לתבוע את משרד הביטחון. חשוב גם לדבר עם שאר החברות שלך בתפקיד ולנסות לסייע לאלו שעדיין לא מודעות לתופעה..

28/11/2008 | 15:09 | מאת: a

עם מפקדת אי אפשר לדבר כי אני לא יכולה לדבר עם בן אדם בעל יחסי אנשו לקויים. דיברתי על זה עם חברות וחברה אחת סיפרה לי שהיא בעצמה פנתה לקצינה שלנו והיא המליצה לה שלא ללכת. אחרים אמרו לי שזה יופיע בתיק האישי שלי וזה יפגע בי באזרחות... השאלה שלי היא האם זה יפגע בי באמת באזרחות?

מנהל פורום טראומה והלם-קרב