טיפול חדשני בתסמונת פוסט-טראומטית באמצעות גירוי מג
דיון מתוך פורום טראומה והלם-קרב
בבי"ח הדסה עין-כרם נערך מחקר הבודק יעילות של גירוי מגנטי מוחי (TMS)לטיפול בתסמונת בתר-חבלתית. אנשים בני 65-18 הסובלים מהפרעה פוסט-טראומטית ללא הטבה מספקת ע"י טיפול תרופתי או פסיכולוגי, מוזמנים לפנות. מועמדים שימצאו מתאימים יעברו בדיקה ע"י פסיכיאטר מומחה ויקבלו הסבר מלא לגבי אופן הטיפול. הניסוי יארך כחודש ימים, ויכלול 3 מפגשים שבועיים של טיפול בשיטת ה-Deep TMS - גירוי מגנטי מוחי עמוק. לפרטים נוספים נא ליצור קשר עם ד"ר משה איסרלס, 02-6779308. (TMS ( Transcranial Magnetic Stimulation הינה טכניקה לא פולשנית לגירוי מוחי הנמצאת בשימוש מחקרי וקליני נרחב בעולם מזה כ 10 שנים. בטכניקה זו מופק שדה מגנטי באמצעות העברת זרם בסליל המוחזק בקרבת ראש המטופל. שדה זה משרה פעילות חשמלית באזורי מוח שונים. טכניקת הDeep TMS הנה טכניקה חדשנית שנועדה לגרות אזורי מוח עמוקים יותר. בטיחות השימוש בסלילים אלו נבדקה והוכחה. המטופל ער בכל מהלך הטיפול.
ציטוט "הנמצאת בשימוש מחקרי וקליני נרחב בעולם מזה כ 10 שנים." 10 שנים זה נמצא בשימוש ועדיין לא יודעים אם זה יעיל או לא, מעניין מאוד! ישנם הרבה רופאים שהם מאוד סקרניים והתחביב שלהם לגלות תגליות שעדיין לא גילו בעולם במשך 10 שנים.
שלום ד"ר איסרלס, חבל שלא הצגת את עצמך ואת המעורבות שלך בנושא זה, ולכן אני אעשה זאת. אתה פסיכיאטר שהחל את התמחותו בבית-החולים הדסה בשנת 2002, וכעת אתה מנהל מחקר על השימוש בטכניקת TMS אצל נפגעי טראומה. ההודעה שלך מטעה, משום שגם אם הטכניקה של שימוש במגנטים קיימת מזה עשר שנים בעולם, היא עדיין לא נוסתה לגבי הלומי-קרב, וזו הסיבה שאתה מחפש כאן שפני ניסיון. הטכניקה הזו אינה מיועדת דווקא להלומי-קרב, ונעשה בה שימוש בעיקר בתחום הטיפול בדיכאון ובחולי אפילפסיה. על-פי הפרסום ב-Ynet הטכניקה הזו פותחה דווקא בישראל בשנת 2002: "הטכנולוגיה המכונה TMS פותחה בשנת 2002 על ידי מדענים ישראלים בראשות ד"ר אברהם זנגן ממכון וייצמן והוצגו אז לראשונה בכתב העת לנוירופיזיולוגיה קלינית. במהלך הטיפול שנמשך כ-15 דקות החולה יושב על כיסא וחובש קסדה ובה חוטים. הרופא מניח סליל ליד הראש ושולח זרם חשמלי בן שתי שניות הנשמע כסדרת יריות." כמו הטיפול בחשמל ותרופות פסיכיאטריות רבות, גם כאן מאמינים הפסיכיאטרים שגילו תרופת קסמים לכל הבעיות: "מפתחי המכשיר מאמינים כי הטיפול המגנטי עשוי לסייע גם לחולים שלקו בשבץ מוחי, לנרקומנים בתהליך הגמילה מסמים, לסובלים ממחלת הפרקינסון, האלצהיימר, היפראקטיביות ואפילו לאוטיזם." מדי פעם מופיעים כאן 'מומחים' שונים המבקשים לבצע ניסויים בהלומי-קרב, ואתה אינך שונה מהם. חשוב לזכור, שהפסיכיאטריה אינה מדע מפותח כמו שאר תחומי הרפואה, ושהשימוש בתרופות, בחשמל ובמגנטים, שלעתים יש לו גם השפעות חיוביות, מבוסס על ניסוי וטעיה ולא על ידע מבוסס. מן ההיכרות האישית שלי עם השימוש במגנטים, כמטפל, אני יודע שגם לטיפול במגנטים יכולות להיות תופעות לוואי קשות, והיעילות שלו מוטלת בספק. ההנחה שהסימפטומים הפוסט-טראומטיים הם הפרעה פסיכיאטרית הדורשת התערבות מניפולטיבית באמצעות תרופות או נזעי חשמל ומגנטים מסוכנת ביותר, משום שהיא גורמת לנפגעי הטראומה להאמין בניסים שעשויים 'לרפא' אותם מקשייהם, ומפחיתה את המוטיבציה שלהם לקחת אחריות על חייהם ולשפר אותם בכוחות עצמם. כמי שפיתח גישה קוגניטיבית-התנהגותית לטיפול בטראומה ('אימון רגשי'), הרואה בטראומה פציעה ולא 'מחלה', וכמי שסובל בעצמו מפוסט-טראומה, אני רוצה להזהיר את חברי הפורום הזה מהצעות לא מבוססות המבקשות להשתמש בהלומי-הקרב כשפני-ניסיון לניסויים שהסיכוי שתהיה בהם תועלת עתידית קלוש ביותר. בברכה, ד"ר דרור גרין
http://www.clalit.co.il/HE-IL/News/shalvata.htm
אני מצדיע לך בכל מקום ובכל עת אתה שומר עלינו ועל זה עליך לקבל מאתנו צל'ש שהוא יותר אנושי ואיכותי מכל צל"ש אחר
שלום ד"ר גרין ברצוני לענות לטענות שהעלית בתגובתך: א) הפסיכיאטריה המודרנית צברה ידע רב מאד ומבוסס על תסמונות רבות כולל זו הפוסט-טראומטית גם אם לא תמיד "הכל" ידוע כמו בחלק מהמחלות ה"גופניות". לגבי פוסט-טראומה, ברור הן ממחקרים בבני-אדם והן ממודלים בחיות כי לתסמונת זו יש בסיס ביולוגי מוצק וכן גם תגובה ברורה בחלק מהמקרים לתרופות נוגדות-דיכאון וחרדה. כמובן שאין בכך לומר כי אין מקום לטיפול פסיכולוגי בתסמונת ואכן יש גם טיפולים פסיכולוגיים יעילים בעקר כאלו הכוללים חשיפה לטראומה (לא כאן המקום להרחיב על אינטרקצית גוף-נפש) אך גם לטיפולים פסיכולוגיים עשויות להיות תופעות לואי. הדמוניזציה של הפסיכיאטריה בידי אינטרסנטים שונים גורמת רק להעצמת הסטיגמה של החולים ומונעת במקרים רבים פניה לטיפולים שיכולים לסייע. ב) טכניקת הגירוי המגנטי אושרה לפני מספר שבועות על-ידי ה FDA לטיפול בדיכאון והיא נחשבת בטוחה לשימוש כולל בנבדקים בריאים (תופעות לואי כאמור קיימות לכל טיפול) ג) גירוי מגנטי מוחי לטיפול בהלם קרב נוסה בעבר על-ידי קבוצה מבאר-שבע עם תוצאות חיוביות (ראה: Cohen H, Kaplan Z, Kotler M, Kouperman I, Moisa R, Grisaru N, Repetitive transcranial magnetic stimulation of the right dorsolateral prefrontal cortex in posttraumatic stress disorder: a double blind, placebo controlled study. Am J Psychiatry (2004) 161: 515-524.) ד) המחקר שלנו החל לפני מספר חודשים והתקבלו בו תוצאות ראשוניות חיוביות. בכל אופן ברור כי טרם להכללת נבדק במחקר הוא מקבל אינפורמציה מלאה על הטיפול, תופעות לואי וסיכונים ויכול לבחון ולהחליט בעצמו. אנו פונים לאנשים שניסו לפחות אופציה טיפולית אחת (פסיכוטרפית / תרופתית) ולא נעזרו או שלא נעזרו מספיק. בברכה, ד"ר משה איסרלס
הגירוי המגנטי נערך במספר בתי חולים ברחבי הארץ. לפי מה שקראתי -ללא תופעות לוואי קשות. עד עתה -השתמשו לטיפול בדיכאון עמיד. אין בכך הבטחה שזה יעזור בטראומה . אבל בטח שלא מסכן את הנפגע.