כולסטאטומה

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון

13/12/2000 | 08:59 | מאת: עדה

שלום רב, לאימא שלי בעיות אוזניים שנים רבות. CT אחרון אישר כולסטאטומה (ציטוט: שחודרת עמוק לאטיק והרסה את מרבית עצמות השמע וכן, RT OTITIS MEDIA. אמי סובלת מכאבים קשים באוזן, חיה על הרגעות קבועות והומלצה מזמן לניתוח אך נמנעה מכך במשך שנים. כעת רופאיה לוחצים שתלך לניתוח. שאלתי: מה זה כולסטאטומה? מהי בעצם מחלתה? אוטיטיס מדיה היא דלקת האוזן התיכונה, האם זה בנוסף לכולסטאטומה שלה? האם אפשר לטפל בה במכשיר ה-OTOLAM של ESC (האם שמעת על המכשיר הזה?). האם לגילה השפעה כלשהיא האם ללכת לניתוח (62). תודה מראש, עדה פרץ.

לקריאה נוספת והעמקה
13/12/2000 | 13:39 | מאת: ד"ר ארז בנדט

כולסטאטומה היא מחלה כירורגית. נקודה. אי אפשר להפטר ממנה ללא ניתוח. לגבי האוטיטיס - זו דלקת אזן תיכונה. הרדיולוג טעה כאשר פיענח ממצא של מלאות באזן תיכונה כאוטיטיס (אבחנה קלינית) ולא תיאר פשוט את הממצא הרנטגני של עכירות/מלאות באזן תיכונה שיכול גם להיות נוזלים, גם מוגלה וגם קרטין (כולסטאטומה). בכל מקרה זהו מצב נלוה וייפתר בו זמנית בניתוח. אם אין הוראות נגד משמעותיות להרדמה כללית - אני ממליץ להינתח. מהי כולסטאטומה? זיהום כרוני של אוזן תיכונה עלול לגרום לעיתים לצמיחה של עור מתעלת השמע דרך הנקב בעור התוף לתוך החלל של אוזן תיכונה. כאשר מתרחשת תופעה כזו מתפתחת ציסטה של עור בתוך חלל האוזן התיכונה. לציסטה כזו קוראים כולסטאטומה (CHOLESTEATOMA). הציסטה הולכת וגדלה עם הזמן ונוטה להזדהם. ככל שהציסטה גדלה היא לוחצת על האברים שסביבה והורסת את עצמות השמע, את הקירות של האוזן התיכונה ועלולה להתפשט לכיוון חללי העצם שמאחורי האוזן (העצם הזו נקראת מסטואיד - MASTOID). במקרים חמורים עלולה הציסטה הזו להתפשט ולפגוע גם באוזן הפנימית ולגרום לירידת שמיעה תחושתית ואפילו לחרשות. פגיעה באוזן פנימית עלולה לגרום גם לסחרחורות. לפעמים עלול אפילו עצב הפנים שעובר בתוך האוזן להפגע ואז עלולה להופיע חולשה ואפילו שיתוק של מחצית פנים. במקרים חמורים במיוחד הכולסטאטומה עלולה להרוס את גבולות העצם של האוזן ולפלוש לכיוון קרומי המוח שנמצא מעל ומאחורי האוזן. הזיהום הכרוני של הכולסטאטומה גורם להפרשה מסריחה. אם מופיעים כאבי ראש, חולשת פנים או סחרחורות זהו סימן אזהרה לסיבוך ויש לגשת מיד לבדיקה רפואית. בניגוד לזיהום כרוני "פשוט" שניתן לרוב להתגבר עליו על ידי טיפול רפואי שמרני, הרי שכולסטאטומה היא מחלה כירורגית והיא לא תחלוף ללא ניתוח. מטרת הניתוח היא בראש ובראשונה להשיג "אוזן בטוחה" ורק כמטרה משנית גם שיקום השמיעה. לפעמים נזקקים לסדרה של מספר ניתוחים על מנת לסלק את כל המחלה ורק כאשר האוזן "בטוחה" לבצע ניתוח לשיקום השמיעה.

13/12/2000 | 13:55 | מאת: עדה

ד'ר בנדט, ראשית תודה על התגובה המהירה. עזרת לי מאוד. נגעת בנקודה אקוטית אצל אמי והיא ההרדמה. בניתוח אחר שהיא עברה לאחרונה (לפני כ10 חודשים) היא פיתחה קשיים אדירים בהיפטרות מחומרי ההרדמה, כפי שהיסביר אח"כ הקרדיולוג שטיפל בה בטיפול נמרץ, לשם היא הגיעה מיד אחרי הניתוח, אחרי שלא הצליחה לנשום בכוחות עצמה והכניסו לה טובוס. הסבל שלה היה עצום שלא לדבר על האיום הממשי על חייה. הרופא העיר לנו כי בעתיד לכשיהיה צורך בניתוחים נוספים (אחרים) נצטרך לתת את הדעת ברצינות על הרדמה. ד"א, הניתוח הקודם בוצע בחורב מדיקל סנטר בחיפה. אז מה עושים עם אשה המתקשה להתאושש מהרדמה מלאה ובכל זאת צריכה לעבור פרוצדורה? ואם אפשר, איזה רופא מומחה אתה מכיר שנחשב בברנז'ה THE BEST בנושאים של קולסטטומה. הנושא דחוף לנו ונצטרך לקחת החלטה דחופה בעתיד המאוד קרוב. אני ממתינה לתגובתך, ומודה שוב - עדה פרץ

מנהל פורום אף אוזן גרון