חזה אוויר
דיון מתוך פורום ניתוחי לב וחזה
אחיין שלי בן 17 .לפני שבועיים נוצר לו חור בריאה כנראה ספונטני.עשו לו נקז.כעבור 3 ימים לאחר צילום הורד הנקז. לאחר מס שעות היו שוב את אותן התופעות-קושי בנשימה.נעשה נקז חוזר. כעבור 3 ימים ,כשלא חל שיפור הוכנס לניתוח לסגירת החור.כעבור שבוע לאחר בדיקה יש לו עדיין בועות אויר .כנראה שיש דלף עדין. הילד עם סוכרת נעורים.שאלותיי:: *האם יש קשר להחלמה עקב הסוכרת? *האםמצב זה יכול לפגוע בריאה בעתיד? *מה המשך הטיפול? *האם תופעה זו לאחר הטיפול שקיבל נפוצה? *האם כדאי לבצע בדיקות נוספות לבירור סיבת היווצרות החור אם כן מהן? מודה לכם מאוד על הסיוע. מצפה לתגובות.
עפרה שלום כשתארת את בועות האויר לאחר הניתוח האם התכוונת לאויר חופשי שנשאר בחלל לאחר הניתוח או לבועות אויר בריאה? לאחר הניתוח יתכנו בועות אויר בחלל מסיבות שונות: מקום לא אידיאלי של הנקז בניתוח יכול לגרום להעדר התפשטות מלאה של הריאה (באופן זמני) לאחר ניתוח, כניסת אויר לחלל בעת משיכת הנקז החוצה, או קיומו של דלף קטן לאחר הניתוח. בכל המצבים האלה בד"כ האויר נספג ולא בהכרח תהיה השנות של התופעה. קיום של דלף אויר ממשי לאחר ניתוח בד"כ יגרום לתמט של הריאה והשנות התופעה. הדינמיקה של ספיגת האויר בד"כ עוזרת לנו לנחש במה מדובר ולשם כך יש לבצע מעקב של צילומי חזה. אם התכוונת לבועות בריאה זהו מצב שלא ישתנה והיה קיים לפני הניתוח. לא בהכרח גם במקרה זה שמצב זה יגרום להשנות התופעה. אני מניחה שבוצע CT חזה לפי הניתוח כך שניתן ממנו ללמוד על מצב הריאות לפני הניתוח. כשמדובר בבן 17 במרבית המקרים מדובר על ריאות תקינות לחלוטין עם בועת אויר בודדת וקטנה בפיסגתן. בניוח כוונתנו היא לכרות את הבועית הבודדת שהיא הגורם לחזה האויר אך גם לשפשף את הריאה ע"מ שתדבק לדופן. הדבקה זו מונעת את ההשנות. סביר להניח שזה גם מה שבוצע בניתוח של אחיינך. אז בהנחה שמדובר בחזה אויר ספונטני בבחור צעיר, ללא פתולוגיה ראתית נלוות, הייתי עוקבת עד לספיגת התהליך ע"י צילומי רנטגן, אין סיבה שהתפקוד הראתי לא יחזור לקדמותו במלואו במצב זה. חג שמח ד"ר רפאלי
הי דר" יעל! תודה מקרב לב ,על תשובתך המפורטת והעניינית..השלבים שתארת כך היו.מודים לך על ההשקעה במתן התשובה,התמיכה והעזרה .יישר כח! תבורכי!