שמן סויה _-איזה שומן?
דיון מתוך פורום תזונה נבונה בשיתוף מרכז רפואי רבין
האם שמן סויה הוא שומן רווי או חד רווי? מה זה שומן בלתי רווי ואילו מוצרים למשל או איזה שמן לדוגמא? האם שמן זית ניתן לאכול בכמות בלתי מבוקרת אם אני רזה כמובן כי הוא לא שומן רווי?
שמן סויה הוא שומן בלתי רווי, ז"א שומן אשר המולקולה שלו מורכבת מכמות פחותה יחסית של אטומי מימן (זה ההסבר הכימי), מקור השמן הוא מהצומח. שומן רווי הוא שומן שמקורו בבעלי החיים (ומצוי בכמויות קטנות גם בצמחים), זהו שומן אשר המולקולה שלו מכילה כמות מקסימלית של אטומי מימן. דוגמאות לשומן רווי הם: חמאה, שומן בע"ח, וחלמון ביצה. ההבדל הברור ביניהם הוא שהשומן הרווי הוא מוצק בטמפ' חדר והשומן הבלתי רווי הוא נוזל בטמפ' החדר. מבחינה בריאותית רצוי לצרוך יותר או רק שומן בלתי רווי (למרות ששומן גופינו הוא רווי...) השומן הבלתי רווי מסייע לעליית רמתו של הכולסטרול ה"טוב" ולירידת רמתו של הכולסטרול ה"רע". וכן תורם לביראות מע' הדם ולעוד הרבה מאוד מערכות בגוף. שמן זית הוא בריא ביותר ונכלל בקטגוריית הבלתי רויים, ואם אין לך בעיה של עודף משקל את יכולה לצרוך אפילו כמות של 100 מ"ל ביום. רק שימי לב שבעת טיגון עובר השמן תהליך כימי שהופך אותו למאוד לא בריא ואף מזיק, לכן רצוי לצרוך אותו ללא טיגון.
שלום עדי שמן הסויה מכיל 15% שומן רווי 23% שומן חד בלתי רווי ו -% 58 רב בלתי רווי. שומן בלתי רווי הוא שומן המכיל 1-6 קשרים כפולים. דוגמאות לשומנים העשירים יותר בשומן בלתי רווי הם: השמנים הצמחיים הנוזליים, אגוזים ושקדים, דגים, טחינה, אבוקדו ועוד. גם לאנשים רזים לא כדאי לאכול שומן בלתי רווי ללא הגבלה היות והגוף לא זקוק לכמות גדולה מידי של שומנים. לכן מומלץ לצרוך עד 30% מהתפריט משומנים כשרובו (כ-23%)שומן בלתי רווי. בברכה שרון