הקלות מיידיות לקרוהן + תזונה
דיון מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול
שלום, בזמנים בהם המחלה פעילה וחווים כאבים קשים, האם יש דרכים להקלה יחסית מיידית של הסימפטומים (מלבד התרופות)? שאלה נוספת - היכן ניתן לקרוא או להתייעץ בנוגע לתזונה מתאימה לחולי קרוהן, בשגרה וכן בעיתות מצוקה? בהתאם לשמועה ששמעתי - האם מומלץ לקחת כפית כורכום כל יום כטיפול שגרתי? כיצד?
שאלות טובות 1. אילו מזונות? מרכיבי מזון קובעים את הרכב חיידקי מעי, אלה בתורם את תגובת מערכת חיסונית, ןזאת משפיעה על פעילות המחלה... תאורטית, מזון אמור להשפיע. כך לדוגמה, רק החודש פורסם מחקר של אוניב' שיקגו המתאר שינוי הרכב חיידקי מעי בעכברים שניזונו משומן חלב; שומן זה גרם לשינוי הרכב מלחי מרה שגרר התפתחות חיידקים ניזונים מלפרק את מלחי המרה המיוחדים שנוצרו; מערכת חיסונית תקפה את החיידקים וגרמה לדלקת מעי דומה לזו של מחלת מעי דלקתית. כל אלה עדיין בתאוריה או בעכברים אין - נמכון להיום - מרכיב מזון שמוכח כמשפיע באנשים אז מה כן? -- משככי כאבים מסוג NSAIDS מחמירים לדלקת מעי ויש להמנע מהם -- הפסקה חדה של טיפול תרופתי גורמת לתופעת rebound - דלקת עלולה לחזור ביתר שאת -- עשון מחמיר דלקת מעי בחולי קרוה'ן (אך אולי מטיב עם חולי קוליטיס מכייבת) -- דלקת מעי דק גורמת לאי-סבילות (זמנית לרוב) ללקטוז (סוכר של חלב) - עדיף להמנע ממוצרי חלב גולמי בזמן התלקחות -- אם מעי דק מוצר עקב הדלקת (בין אם עקב בצקת דופן = דלקת, או הצטלקות) חתיכות מזון קשים במיוחד עלולים להתקע בהצרות ולגרום לחסימת ממעי זמנית (עוויתות בטן, בחילה, הקאה, הפסקת יציאות בהתחלה ושלשול לאחר פתיחת ה"סתימה"). עדיף להמנע מלאכול אגוזים, תירס, סלרי - כל מזון שאנו נוטים לבלוע מבלי "לתחון" עם השיניים למצב של דיסה. -- סיבים תזונתיים הם רעיון רע בהתלקחות דלקת מעי גס 2. היכן ניתן להתיעץ -- פורום תזונה 3. "שמועות על כורכום" -- שטויות במיץ
אני גם קראתי את המחקר היפה הזה http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22722865 . המנגנון שמוסבר שם הוא ששומן רווי ממוצרי חלב הוא הידרופובי, ולכן מצריך מיצלות לשם ספיגתו. חומצות מרה מצומדות עוזרות לייצור מיצלות, לכן עולה צימוד מלחי מרה לטאורין. טאורין היא חומצה אמינית שמכילה גופרית, וזה מגביר חיידקים שגורמים דלקת. רציתי לשאול האם גם נכון לגבי שומן רווי מהחי חוץ מאשר ממוצרי חלב, נניח שומן מעוף או בקר ? כלומר האם גם שומן אחר מהחי הוא הידרופובי, ולכן מצריך מיצלות? ואם כן, אז למה המחקר התמקד דווקא בשומן מחלב ?