ברוכה ה"שווה"
על תחושה טובה כמקדמת מעמד, על הפחתת לחצים ובריאות משופרת ועל הקשר המסתורי בין גוף לנפש
מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה, סן פרנציסקו, מגלה כי נשים שחשות כי הן "שוות יותר" נהנות מבריאות טובה יותר, הן מבחינה נפשית והן מבחינה גופנית. אולם מהמחקר מתברר כי כשאישה חשה שהיא "שווה יותר", היא בריאה יותר, בלי קשר למצבה בפועל לעומת נשים באותו מעמד.
"זה לא רק ההשפעות של הכנסה או השכלה שקשורות בבריאות טובה יותר, אלא גם התפיסה של אישה את עצמה כ-"גבוהה יותר" בסולם החברתי", מסבירה החוקרת הראשית, ד"ר ננסי אדלר, במאמר שפורסם בגיליון נובמבר של "בריאות פסיכולוגית".
ד"ר אדלר ועמיתיה חקרו 157 נשים לבנות בריאות, בגילאים של 30 עד 46, כשכולן נהנות מהשכלה תיכונית לפחות.
כדי לגלות כיצד הנשים רואות את עצמן, ביקשו החוקרים מהנבדקות לסמן את על ציור של סולם היכן הן נמצאות, מה-"שוות יותר" עד ל-"לא שוות בכלל", מבחינת כסף, השכלה ועבודה.
ללא קשר עד כמה הנשים היו מוצלחות בפועל בהשוואה לנשים במעמד דומה, הנשים שדירגו את עצמן גבוה יותר בסולם נטו לסבול פחות משומן באזור הבטן, נהנו מקצב לב איטי יותר ותגובה בריאה יותר למצבי לחץ ומתח. גורמים אלו כבר נקשרו בעבר לסיכון לסבול ממחלת לב ומחלות נוספות.
עוד מצא המחקר כי יש קשר בין הדרך שבה נשים רואות את עצמן מבחינת המעמד הסוציואקונומי, לבין בריאותן הנפשית, כשהנשים שדירגו את עצמן גבוה יותר נטו לסבול פחות ממתח כרוני ורגשות שליליים, נהנו מתחושה של שליטה בחייהן וגם נהנו מדרכי התמודדות בריאים.
כל הגורמים הללו יכולים, על פי החוקרים, "להשפיע על יחידים לכיוון של מסלול בריאותי טוב יותר". עוד מוסיפים החוקרים כי "יש סיבה להאמין שהראייה הסובייקטיבית של המעמד החברתי משפיעה גם על התוצאות הנפשיות וגם על התוצאות הפיסיות של הנשים".
למרות שהמומחים כבר מזה זמן מודעים לכך שגורמי בריאות רבים קשורים למעמד הסוציואקונומי, זהו המחקר הראשון שמוצא קשר כה חזק בין התפיסה העצמית של המעמד לבין בריאותן של הנשים, ללא קשר למצבן בפועל.
מקור:
Health Psychology 2000;19:544-550