שתי כוסות יין ביום מורידות את הסיכון לשבץ בנשים צעירות
מחקר חדש מגלה כי שתיית כוס יין אחת או שתיים בזמן הארוחה יכול להוריד עד 60 אחוזים את הסיכון לנשים לסבול משבץ. נכנס יין יצא בריאות
חוקרים גילו כי נשים צעירות אשר שתו עד שתי כוסות יין ליום היו בסיכון נמוך יותר לסבול משבץ איסקמי. סוג כזה של שבץ נגרם כתוצאה מקריש דם אשר גורם לחסימה בכלי הדם ולחוסר חמצן במוח.
מחקרים שנערכו בעבר כבר מצאו כי שתייה מתונה של אלכוהול מורידה את הסיכון למחלות לב, אולם הקשר בין אלכוהול ושבץ הוא יותר שנוי במחלוקת. חלק מהמחקרים הראו כי שתייה מתונה יכולה להועיל, אולם שתייה "כבדה" עלולה למעשה להזיק.
במחקר הנוכחי, המתפרסם בגיליון ינואר של שבץ בביטאון אגודת הלב האמריקנית, נשים ששתו בממוצע שתי כוסות יין ליום נהנו מסיכון של 40 עד 60 אחוזים פחות לסבול משבץ, זאת בהשוואה לנשים שלא שותות אלכוהול.
לא נמצא קשר בין שתייה "כבדה" של אלכוהול לסיכון גבוה יותר לשבץ, אולם החוקרים מדגישים כי לא היה מספר גבוה של שותות אלכוהול "כבדות" בקבוצת המחקר.
עוד עולה מהמחקר כי יין הוא המגן הטוב ביותר נגד שבץ מכל סוגי האלכוהול שנבדקו, והחוקרים מעירים כי הסיבה לכך היא שיין מכיל "פלבונואידים", שהוא חומר נוגד חמצון וכך אולי מגן היין מפני מחלות לב וסרטן.
יחד עם זאת מציינים החוקרים כי הנשים בקבוצת המחקר ששתו יין נמצאו בסבירות גבוהה יותר להיות בעלות השכלה, לא מעשנות ובעלות רמה נורמלית של כולסטרול, וכי גורמים אלו יכולים גם לתרום להורדת הסיכון ללקות בשבץ.
"אני מאמין שהקשר בין יין להורדת הסיכון לשבץ טמון כלל הנראה בהימצאותם של ה-"פלבונואידים" ביין, כמו גם לגורמים הקשורים לאורח החיים שעדיין לא נחקרו", אמרה החוקרת הראשית, ד"ר אן מלרצ'ר מהמרכז למניעת ובקרת מחלות באטלנטה, ארה"ב, בראיון לסוכנות הידיעות "רויטרס".
ד"ר מלרצ'ר מעריכה כי הזמן בו שותים את היין קשור להורדת הסיכון לשבץ, זאת משום שהנשים שותות לרוב את היין עם ארוחה ואולי האלכוהול משפיע על תנועת השומנים בדם, אולם היא מדגישה כי דרוש עוד מחקר כדי לבדוק את הקשר.
המחקר הקיף 224 נשים, מגיל 15 עד 44, שסבלו משבץ איסקמי ו-392 נשים שלא סבלו משבץ, וכולן נשאלו על הרגלי שתיית האלכוהול ואורח החיים שלהן.
ד"ר מלרצ'ר מדגישה כי הנחיות האגודה הלאומית לשבץ ממליצות למבוגרים צעירים ובריאים לשתות במתינות, ולא יותר משתי כוסות יין ליום. ד"ר מלרצ'ר מוסיפה כי אין לעודד שתיית אלכוהול אצל אלו שלא שתו אלכוהול בעבר.
מקור:
Stroke 2001;32:77-83