מדור טיפים מס' 18
טיפים מיוחדים לעונת הקיץ: איך למנוע כוויות שמש ואיזה טיפול מומלץ לתופעות של פטריות ברגל?
החשיפה לשמש עלולה לגרום לכוויות קשות ובמקרה הגרוע יותר אף לסרטן העור. ד"ר פאינה פלדמן, מומחית ברפואת עור וחברה באיגוד האירופאי לרפואת עור, ממליצה להקפיד על 17 כללים:
1. השעות הבטוחות לשהייה בשמש הן לפני השעה 9:00 בבוקר ואחרי השעה 17:00 אחר הצהריים.
2. עדיף לשהות בצל כמה שיותר.
3. גם בצל מומלץ למרוח קרם הגנה, שכן משטחים מסוימים, כגון, משטחי ביטון וזפת, חול, מים, וכן מכוניות מחזירים קרינה אולטרה סגולית (UV). אלו מגדילים את שיעור הסכנה שגורמת השמש בעשרות אחוזים.
4. בעת חשיפה לשמש מוטב ללבוש חולצות ארוכות שרוולים ומכנסיים ארוכים.
5. ילדים נחשפים לשמש בממוצע פי שלושה ממבוגרים. ככל שהילדים רכים יותר, כן עורם רגיש יותר. לכן, גם בבריכה רצוי שילבשו חולצה מעל בגד הים, או בגד ים מלא.
6. מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים, שיגן על הפנים, הצוואר והעורף מקרני השמש.
7. כדאי מאוד להרכיב משקפי שמש. משקפי שמש חשובים להגנה על עור העפעפיים הרגיש, על ארובת העין ועל העין עצמה. חשיפה של העין לקרינת השמש נחשבת לגורם סיכון למחלת הקטרקט, הפוגעת בראייה. יש לשים לב שהמשקפיים הם בעלי תו תקן, המסננים את מעבר קרינת השמש העל סגולית (UV).
8. כדאי למרוח שכבה נדיבה של מסנן קרינה בכל איזורי הגוף שנותרים גלויים לשמש.
9. מסנן קרינה צריך להיות בעל מקדם הגנה של SPF15 ומעלה.
10. מידת ההגנה על העור היא אישית ותלויה בצבע העור ובמאפייניו.
11. משך ההגנה על העור משתנה ותלוי גם במידת החשיפה למים, זיעה, חול וכדומה, המפחיתים את ההגנה.
12. חשוב להגן על השפתיים בשפתון המכיל מסנן הגנה SPF30, כגון "בליסטקס", שכן שפתיים נשרפות ולא משתזפות.
13. זמן התפוגה של תכשירי הגנה מהשמש הוא בין שנה לשנתיים. תכשיר ישן עלול להזיק לעור, ולכן מומלץ לרכוש מסנן קרינה, הנושא תאריך תפוגה.
14. חשוב לבדוק כי על אריזת התכשירים להגנה מפני השמש מצוין שהם מגנים מפני קרניUVA הגורמות לזירוז הזדקנות העור, ומפני קרני UVB הגורמות לכוויות ולאדמומיות. שני סוגי הקרניים מעורבים בהתפתחות סרטן העור. מסנני הקרינה של Avene הם היחידים שמעניקים הגנה שווה מקרני UVA ומקרני UVB.
15. חשוב להקפיד על שתייה מרובה במשך היום, ובמיוחד כשנחשפים לשמש. שתייה מרובה מגינה על הגוף מפני דהידרציה (התייבשות).
16. אנשים הסובלים ממחלות כרוניות והנוטלים תרופות, כגון אנטיביוטיקה חייבים להימנע מחשיפה לשמש.
17. בזמן החשיפה לשמש מומלץ להימנע משימוש בבשמים או קרמים מבושמים, אשר גורמים יחד עם קרינת השמש לפיגמנטציה.
"כ-80% מהמקרים שבהם מופיע עור יבש וסדוק בעקב כף הרגל הם כתוצאה מפטרייה בכף הרגל שמצריכה טיפול, למרות שרוב האוכלוסייה נוהג לפתור את הבעייה באמצעות מריחת קרם רגליים", כך טוען דניאל וייס, פודיאטור (מומחה כף רגל), נשיא העמותה הישראלית לפודיאטריה ומנהל מרפאת כף רגל בצה"ל.
^^איך נראות פטריות ברגליים?^^
לדברי וייס, עור יבש היא אחת התוצאות של הפטרייה, שיושבת על העור. פטריות יכולות להיראות גם כשלפוחיות על העור, עור אדמומי, בשר נא בגלל הגרד, עור יבש וקשקשי עם או בלי סדקים, או כפצע מוגלתי. עור יבש מתלווה לפטרייה הגורמת להתעבות של העור. במקרה זה העור מתחיל להתקשות ואף יכול להיסדק. במקרים הפחות קשים של פטריות ברגליים ניתן יהיה לראות עור קשקשי.
^^איך נוצרות פטריות ברגליים?^^
פטרת היא דלקת עור שכיחה בכפות הרגליים, והיא נגרמת בעיקר מסוגי אורגניזם שונים שמתיישבים על העור. פטריות ברגליים אכן צצות כמו פטריות אחרי הגשם. לחות יתר ורטיבות הם הגורמים העיקריים להיווצרות הפטריות. נעליים הן חממה נהדרת לגידול פטריות, מאחר שהן מספקות לפטרייה מקום חשוך ולח. ההידבקות מתרחשת בעיקר במקומות ציבוריים קהילתיים, כמו בריכות שחייה, חדרי הלבשה, מלתחות וכד'.
הסיבה העיקרית לפטריות ברגליים היא פשוט ניגוב לא מספיק טוב של כפות הרגליים. ניגוב לא מושלם גורם ללחות, ומכאן הדרך קצרה לפטריות ברגליים. אלו המשתמשים בקרמים שונים לצורך טיפול בעור הקשה והסדוק לא מספיגים את הקרם היטב ומשאירים שאריות בין הבהונות ואז המצע הלח יכול בקלות לגדל עליו פטרייה. יש חובה להתמיד בטיפול כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר.
^^הטיפול המומלץ^^
הטיפול המומלץ לפטרת כף הרגל הוא למיסיל קרם וספריי. למיסיל הוא התכשיר היחידי ללא מרשם רופא שקוטל את הפטריה בשבוע אחד בלבד, לעומת המשחות האחרות שרק מרעיבות ומעכבות את הגידול של הפטריות, ודורשות מריחה של מספר שבועות. לכן שיעור החזרה של הפטרת גבוה. למיסיל מעניק גם אפקט הגנה ארוך מהדבקויות חוזרות. התכשיר דורש מריחה/התזה של פעם-פעמיים ביום למשך שבוע אחד בלבד ונספג מהר בעור ולא מכתים.
בואו לדבר על זה בפורום אינטגרטיבי לרפואת עור, אסתטיקה וקוסמטיקה טבעית.