קטרקט: ניתוח העיניים השכיח ביותר
השימוש בלייזר מעלה את רמת הבטיחות והדיוק של הניתוח ומפחית את הסיכוי לצילינדר ולסיבוכים שונים
קטרקט (ירוד) הוא מצב של התפתחות עכירות בעדשת העין הטבעית, אשר מתבטא ברוב המקרים בטשטוש ובירידה של איכות הראייה. מצב זה אופייני בעיקר למטופלים בעשור השישי ומעלה לחייהם.
הסימנים העיקריים להתפתחות הקטרקט כוללים: ירידה בחדות הראייה, שינוי במספר וסנוור מהשמש או מפנסי מכוניות בלילה. בחלק קטן של המקרים, קטרקט יכול להיות מצב מולד אצל תינוקות, הדורש התערבות ניתוחית מהירה על מנת למנוע התפתחות מצב של עין עצלה. לעיתים הדבר מתגלה על ידי ההורים כאשר הביטוי לקטרקט הוא הופעת צבע לבן במפתח האישון.
קטרקט הוא הניתוח השכיח ביותר ברפואת עיניים, מאחר שתוחלת החיים באוכלוסייה עלתה בצורה משמעותית ומספר המבוגרים הזקוקים לניתוח עולה בכל עשור. ייתכן כי גם גורמים כגון חשיפה לקרינת UV וזיהום אוויר תורמים לעלייה במספר הניתוחים המבוצעים בארץ ובעולם.
הניתוח מבוצע בדרך כלל תחת הרדמה מקומית ולמרות החששות, חשוב לדעת כי המטופל אינו חש בכאב. ההליך הניתוחי קצר וכולל פירוק של העדשה העכורה בעזרת מכשיר אולטרה סאונד זעיר ושאיבת פירורי העדשה דרך פתח זעיר בגודל של 2-3 מ"מ. בהמשך, דרך פתח זה מוכנסת העדשה המלאכותית. ישנם סוגים שונים של עדשות והן עשויות מחומרים פולימריים שונים כגון הידרופיליק אקריליק. העדשה המלאכותית מיועדת להחליף את העדשה העכורה והיא נשארת בעין לצמיתות. לעיתים מתפתח לאחר הניתוח קרום לבנבן (קטרקט משני) שגורם שוב לעכירות מסוימת ולירידה בראייה. במקרים אלה, טיפול פשוט וקצר באמצעות קרן לייזר פותר את הבעיה.
החידוש בתחום ניתוחי הקטרקט הוא שימוש בלייזר בעזרת מכשיר LenSx, המאפשר למנתח לבצע את השלבים הראשונים של ניתוח הקטרקט באמצעות קרן לייזר.
מערכת ה-LenSx מעלה את רמת הבטיחות והדיוק של הניתוח ביצירת הפתח בקופסית העדשה ובמיקום העדשה המלאכותית. המערכת גם מפחיתה את הסיכוי לצילינדר לאחר הניתוח ותורמת להפחתה משמעותית בסיכוי לסיבוכים כגון פגיעה בתאי האנדותל שבקרנית ולבצקת בקרנית.
ניתוח לייזר לקטרקט
התאמת העדשה למספר האופטי
כיום קיים מגוון גדול מאוד של עדשות תוך-עיניות לטיפול בקטרקט. בבדיקות מקדימות לפני הניתוח מתבצעות מדידות רבות של העין המאפשרות לנו חישוב ותכנון העדשה שתושתל במהלך הניתוח. ברוב המקרים העדשה המושתלת הינה בעלת מרחק מוקד אחד, כלומר אם נתכנן את העדשה לרחוק, המטופל לא יזדקק למשקפיים לראייה לרחוק אך יזדקק למשקפיים לראייה לקרוב. ההתפתחות הטכנולוגית בעדשות ובמכשירי המדידה מאפשרת לנו להגיע לרמת דיוק גבוהה אשר מאפשרת לתכנן עדשות שיקטינו את התלות במשקפיים לרחוק ולקרוב.
ניתן לעשות זאת בעזרת עדשות מולטי-פוקליות מהדור החדש. אלה עדשות תוך-עיניות רב- מוקדיות, אשר מתפקדות בדומה למשקפיים מולטי-פוקאליים ומאפשרות ראייה טובה לרחוק, לקרוב ולטווח הביניים בשתי העיניים. עדשות אלה מאפשרות להקטין באופן משמעותי את התלות במשקפיים לאחר הניתוח. הניסיון מלמד כי מבוגרים אשר עוברים ניתוח קטרקט הכולל השתלת עדשות מולטי-פוקאליות, מדווחים על שיפור ניכר באיכות הראייה ובאיכות החיים. חשוב לציין כי סוג עדשות אלה לא מתאים לכל המטופלים ויש צורך בבדיקה טרום ניתוחית מקיפה ובתיאום ציפיות בין המטופל לרופא.
העדשות מהדור החדש כוללות גם עדשות לתיקון אסטיגמציה (צילינדר) למטופלים הסובלים גם מקטרקט וגם מצילינדר. עדשות אלה נקראות עדשות טוריות (Toric IOL) והן מספקות תיקון אופטי לצילינדר וכך נהנה המטופל מהקטנת התלות במשקפיים.
משך ההחלמה הקצר יחד עם עדשות המיוצרות בטכנולוגיה מתקדמת מאפשרים לנו לשפר את חדות הראייה. יתרונות אלה מאפשרים למטופל חזרה מהירה לחיי השגרה וביצוע פעולות כגון נהיגה, ספורט, צפייה בטלוויזיה ושימוש במחשב.
הכותב הוא מנתח בכיר במרכז הרפואי "עיניים", ב"עתידים מדיקל סנטר" ובמרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב)
בואו לדבר על זה בפורום קטרקט בלייזר.
מוגש מטעם רשת "עיניים" (תוכן פרסומי)