עדשות מגע: אל תסתבכו

(0)
לדרג

אי שמירה על היגיינה, שימוש ואחזקה לא נכונים של עדשות מגע הן הסיבות העיקריות לסיבוכים אצל מרכיבי עדשות מגע. חשוב להקפיד על ביקורת תקופתית אצל איש מקצוע

מאת: ד"ר ניר ארדינסט

בישראל ישנם כ-250,000 מרכיבי עדשות מגע, 65% ממרכיבי העדשות הן נשים והגיל הממוצע להרכבת עדשות מגע בישראל עומד על 27 שנים.

עדשות מגע הן תחליף קוסמטי יעיל ביותר למשקפים, אך יחד עם זאת יש לזכור כי הן עדיין נמצאות באינטראקציה קבועה עם משטח העין והן עלולות לגרום לסיבוכים. הנגישות הגדולה של עדשות המגע ותפיסתן כמוצר מדף עלולים לעמעם אצל מרכיבי עדשות המגע את הצורך בערנות לשינויים בבריאות העין.

איור מספר 1: סיבוכי עדשות מגע

סיבוכי עדשות מגע (איור: ד"ר ניר ארדינסט)
סיבוכי עדשות מגע (איור: ד"ר ניר ארדינסט)

סיבוכי עדשות המגע

סיבוכים של עדשות מגע אצל מרכיבי עדשות המגע יכולים להיות קשורים למגוון רחב של סיבות לרבות רקע טראומטי, טוקסי, מטאבולי, רגישות יתר וזיהומי.

כל סיבוך מעדשות מגע המערב את הקרנית (החלק השקוף בקדמת העין) עלול להסב נזק בלתי הפיך לראייה. סיבוכים על רקע זיהומי נחשבים לחמורים ביותר בקרב מרכיבי עדשות המגע ולעיתים מערבים את הקרנית.

במידה וחשים בעין כאב חד המלווה באודם פתאומי, סינוור ורגישות גבוהה לאור (פוטופוביה), העין מגורה ויש נוכחות של הפרשות וטשטוש ראייה חובה להסיר את העדשות באופן מיידי ולפנות לאיש המקצוע בדחיפות. מצבים אלו עלולים להצביע על מעורבות הקרנית וישנה חשיבות רבה למתן טיפול הולם בשלב מוקדם ככל הניתן.

דלקת קרנית זיהומית

הרכבת עדשות מגע בקרב פציינטים צעירים (עד גיל 45) הינה הגורם המוביל לדלקת קרנית זיהומית . אין ספק שזהו הסיבוך החמור ביותר ומצב זה עלול לגרום לסיכון הראייה. רוב מקרי דלקת קרנית זיהומית קשורים לבקטריות (חיידקים) שחלקם אלימים ביותר ועלולים לגרום להרס הקרנית תוך ימים ספורים. ביותר ממחצית המקרים מעורב חיידק הפסאודומונס אארוגינוזה. חיידק זה פיתח עמידות גבוהה לתכשירים אנטיביוטיים ונמצא במקורות רבים. חיידק הפסאודומונס נמצא במים, צמחים אדמה ובפלורה של העור ולמעשה הוא בין החיידקים הנפוצים והנגישים ביותר לאדם. זהו אותו חיידק גרם שלילי שגורם לדלקות אוזניים, ריאות ודרכי השתן.

איור מספר 2. לוחות זמנים של ביקורות בקרב מרכיבי עדשות מגע חדשים וותיקים

סיבוכי עדשות מגע (איור: ד"ר ניר ארדינסט)
סיבוכי עדשות מגע (איור: ד"ר ניר ארדינסט)

ביקורות ומעקב בקרב מרכיבי עדשות מגע

מחקרים רבים נמצא שהסיבה המובילה לסיבוכים בקרב עדשות מגע דווקא נעוצה במרכיבי עדשות המגע עצמם. מרכיבי עדשות המגע חייבים להקפיד ולקיים את הוראות השימוש ולשמור תמיד על היגיינה, שימוש ואחזקה נאותה של עדשות המגע ולבצע ביקורות אצל איש המקצוע גם אם לא נצפה כל שינוי בראייה. למרכיבים חדשים של עדשות מגע יש לערוך ביקורות לאחר שבוע של הרכבה, חודש, חצי שנה ושנה. למרכיבים ותיקים של עדשות מגע יש צורך בבדיקות מעקב וביקורת אחת לשנה.

לסיכום

הנגישות הגדולה של עדשות המגע בישראל בשנים האחרונות עלולים לגרום לעלייה בשכיחות הסיבוכים. במהלך הביקורת התקופתיות אצל איש המקצוע בריאות העין תיבדק. בנוסף, איש המקצוע יאתר הרגלי הרכבה ושימוש לא תקינים. מכאן, הביקורת מהווה ערובה להמשך השימוש בעדשות מגע יחד עם תפקידה החשוב בשמירה על בריאות העיניים.

הכותב הוא מרצה מן החוץ בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית וחבר ועד מנהל עמותת "לראות"

בואו לדבר על זה בפורום אופטומטריה, משקפיים ועדשות מגע.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום