בריאות העין: על רטינופטיה סוכרתית
מה הקשר בין סוכרת לעיוורון? ד"ר סימון אברהמי מסביר כיצד רמות גבוהות של סוכר בדם פוגעות בבריאות העין
רטינופטיה סוכרתית (Diabetic Retinopathy) היא אחת הסיבות העיקריות לעיוורון ולפגיעה קשה בראייה בקרב צעירים במדינות מערביות.
מחלת עיניים זו מתבטאת בפגיעה בדפנות כלי הדם הקטנים ברשתית העין בעקבות החמרה במחלת הסוכרת. שכיחות הפגיעה העינית וחומרתה עולה ככל שמחלת הסוכרת ממושכת יותר, וככל שרמות הסוכר בדם גבוהות יותר (איזון לקוי של המחלה). וכן היא מושפעת ממחלות נוספות הקשורות לפגיעה בכלי הדם, כגון יתר לחץ דם ואי ספיקת כליות.
המחלה עלולה להתפתח גם אצל חולים בסוכרת נעורים (סוג 1) וגם אצל חולים בסוכרת מסוג 2. הנתונים מראים כי לאחר כ-20 שנות סוכרת, אצל כל החולים בסוכרת נעורים ובקרב כ-60% מהחולים בסוכרת מסוג 2, ניתן להבחין במידה כלשהי של רטינופטיה סוכרתית.
אצל חולים בסוכרת נעורים, מחלת הסוכרת נובעת ממחסור בהורמון האינסולין אשר אחראי על מטבוליזם של הסוכרים בגוף בעקבות הרס תאי הלבלב אשר אחראים על ייצורו. אצל החולים בסוכרת מסוג 2, המחלה נובעת משיבוש בהפרשת האינסולין או שהתאים בגוף אינם רגישים אליו מספיק (עמידות לאינסולין).
מחסור יחסי או מוחלט של אינסולין גורם לעלייה ברמות הסוכר בדם, אשר גורמת לפגיעה בכלי הדם הקטנים. כלי דם אלה מצויים ברשתית העין, בכליות, בשריר הלב וברקמת המוח.
עם גילוי מחלת הסוכרת, על החולה להיות במעקב של רופא עיניים אחת לשנה שכן בדומה למחלות רשתית אחרות, גם רטינופטיה סוכרתית מתפתחת ללא סימנים מורגשים בשלבים הראשונים, אך גורמת לפגיעה קשה בראייה, (ועד לעיוורון) בשלבים מתקדמים. יצוין כי לסוכרתיים סיכון גדול פי 25 ללקות בעיוורון בהשוואה לאוכלוסיה בריאה.
את השלבים הראשונים של הפגיעה העינית מכנים רטינופתיה סוכרתית רקעית (Background Diabetic Retinopathy), המאופיינת בדימומים ותפליטים ברשתית אשר במידה שהם ממוקמים במקולה (נקודה זעירה במרכז הרשתית שאחראית על קליטה ועיבוד של מירב המידע המגיע מהעין למוח), יכולים לגרום לעיוות התמונה ולירידה משמעותית בראיה של החולה.
עם התקדמות המחלה, היא הופכת לרטינופתיה סוכרתית שגשוגית (Proliferative Diabetic Retinopathy), שמתאפיינת ביצירת כלי דם חדשים ברשתית ובזגוגית. כלי דם אלה הם בעלי מבנה לקוי אשר מאפשר לתוכן כלי הדם (מים, שומנים, וחלבונים) לדלוף אל חלל העין ולתוך הרשתית. כלי הדם הלא תקינים הללו עלולים להביא לדימום בזגוגית, אשר גורמת לירידה פתאומית ודרסטית בחדות הראייה ועלולה בהמשך לגרום להיפרדות הרשתית.
טיפול במחלת הסוכרת באמצעות איזון רמות הסוכר בדם ע"י טיפול תרופתי, תזונה נכונה והפחתה במשקל לסובלים מהשמנת יתר, איזון לחץ הדם ורמות השומנים בדם, מעכבים את התפתחותה של רטינופטיה סוכרתית. יצוין שגם עישון עלול להאיץ את קצב התקדמות המחלה, ולכן מומלץ להפסיק לעשן.
בדרך כלל חולים עם רטינופתיה סוכרתית מופנים לצילום קרקעיות העיניים, אשר במהלכו מוזרק חומר לווריד (Fleurescin) ומיד לאחר מכן מבוצעת סדרה של צילומי קרקעית העין. על סמך כמות החומר אשר דולף מכלי הדם הפגועים של הרשתית ניתן להתרשם מחומרת המחלה. יצוין כי צילומים אלה אינם נטולי סיכונים, ועל כן מבוצעים רק כאשר הרופא מחליט כי יש הכרח לכך.
כאשר מתגלים סימני רטינופטיה וקיימת פגיעה בכלי הדם ברשתית יש מקום לטיפול לייזר. הטיפול מיועד לסייע לספיגת הבצקת והישנותה במקולה ובאזורים המרכזיים של הרשתית. הטיפול בלייזר מבוצע לאחר הרחבת אישונים ובהרדמה מקומית באמצעות טיפות עיניים.
במקרים מסוימים של בצקת כרונית במקולה, ניתן גם לשקול הזרקת סטרואידים או חומרים אחרים שמסייעים לספיגת הבצקת לחלל הזגוגית. בשלבים של הופעת דימום בזגוגית או הפרדות הרשתית יש התוויה רפואית להתערבות כירורגית לשם ניקוז הדם מחלל הזגוגית או תיקון של הפרדות הרשתית.
יש לציין, כי למחלת הסוכרת השלכות נוספות על העיניים: היא מאיצה תהליך של קטרקט שמאופיין בעכירות עדשת העין, עלולה לגרום לגלאוקומה על רקע היווצרות של כלי דם חדשים בקשתית העין ולבצקת כרונית במקולה, אשר עלולה להביא לידי התפתחות של חור מקולרי עם פגיעה קשה בחדות הראיה.
לסיכום, לחולים במחלת הסוכרת מומלץ בנוסף לטיפול קפדני בסוכרת להיות במעקב צמוד של רופא עיניים. איזון קפדני של רמות הסוכר בדם וטיפול בגורמי הסיכון האחרים שהוזכרו, מפחיתים את הסיכון לפגיעה בעיניים ובראיה.
ד"ר סימון אברהמי הוא רופא בכיר ומנתח ברשת "עיניים".
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום בריאות העין
פורום מחלות רשתית ורטינופטיה סוכרתית - בניהול העמותה לחקר בריאות העין