טיפול פסיכולוגי: גם לתינוקות

(7)
לדרג

המטופל הוא התינוק? ההורה? המטופל הוא כל המשפחה, המטופל הוא הקשר. כיצד למנוע בעיות בעתיד ועל מה צריך להסתכל בהווה

מאת: ההתייחסות לבריאות הנפש של תינוקות (גיל 0-3 ) הינה חדשה יחסית. תחום ההתמחות נמצא בחיתוליו (תרתי משמע) וההתייחסות המחקרית אינה ענפה כמו בתחומים טיפוליים אחרים. המטפלת רוית ניסן מפזרת את הערפל מעל תחום שרק נולד.

המעטים שבחרו להתמקד בנושא כה חשוב כמו בריאות הנפש בתנוקות, הבינו כי לעיתים רק התערבויות מוקדמות ככל האפשר עשויות למנוע בעיות נפשיות בעתיד.
הסימפטומים המובילים הורים לקבלת עזרה ממטפל בתחום בריאות הנפש הינם מגוונים: החל מבעיות אכילה, הפרעות שינה והפרעות התנהגות וכלה בבעיות נפשיות אצל אחד ההורים, כגון: דיכאון לאחר לידה, חרדות, מחלות נפש, ועוד.
אבחנת הבעיה נעשית בדומה למתרחש בתהליך הטיפולי של המבוגר. ההסתכלות על הבעיה הספציפית היא בכמה רבדים, כאשר גם אם קיימת בעיה התפתחותית, רפואית, או רגשית אצל התינוק, הרי שלרוב נמצא כי הקשר בינו לבין הוריו מושפע מכך, ושם צריך להיות מוקד הטיפול. מכאן, שהמטופל הינו לא ההורה המסוים ולא התינוק, כי אם הקשר שביניהם.

גישה טיפולית זו, באופן לא שיפוטי, מנסה להבין כיצד פועל הקשר, תוך התייחסות ליחסים הראשוניים של הורי התינוק עם הוריהם שלהם (יחסי האובייקט) ולהשלכות שההורים משליכים מקשרים אלו על הקשר עם תינוקם. במקביל, נלקח בחשבון מזגו (הטמפרמנט) המולד של הצאצא. זוהי ראייה רב מימדית, הרואה הן את התינוק והן את הוריו, יחד עם המתרחש במפגש ביניהם. עוד הבט מיוחד לראייה זו היא בחינת המטפל את החלק ההתפתחותי של התינוק לצד החלק הרגשי.

כך, לטיפול עצמו מגיע התינוק יחד עם הוריו. כולם משתתפים בפגישה הטיפולית בהתאם ליכולתם. התינוק, גם אם עדיין אינו מדבר, הולך או עוסק בפעילות מורכבת, הרי שהוא משמעותי מאוד בנוכחותו.
הטיפול יוצא מנקודת הנחה כי מאפיינים של מרחב, מגע, קשר עיין ורגשות נמצאים בכל קשר, ואינם תלויים ביכולת המילולית של המשתתפים (כשבמקרה של תינוק, יכולת זו די מוגבלת). על ידי צפייה במאפיינים אלו, ניתן ללמוד רבות על סוג הקשר שבין ההורה לילדו.
הטיפולים, ברוב המקרים, קצרי מועד באופן יחסי. התפיסה החדשנית גורסת כי בריאות הנפש של התינוק הינה פועל יוצא של מערך שלם ורב ממדי, לוקחת בחשבון את ההורים והסביבה אך גם מתייחסת אל התינוק כיצור מבין ובעל השפעה על סביבתו.

על הקשר לקשר עם הורינו

היכולת לעבוד על הקשר בין התינוק להוריו, בזמן אמיתי, מבלי להיות שיפוטיים כלפי צד כלשהו, מאפשרת שינוי ומונעת בעיות נפשיות עתידיות. אך אפשרות זו לא הייתה קיימת תמיד. בעבר, התינוק נתפס כיצור חי, אך נטול יכולת הבנה או השפעה.
רובנו נושאים בלבנו את משקעי הקשרים עם הורינו. בטיפול פסיכולוגי (פסיכותרפיה) כבוגרים אנו שואפים להגיע למודעות בראיה לאחור, כאשר לעיתים קרובות האפשרות לשינוי בקשר עצמו בינינו לבין הורינו הינה מזערית (אם בכלל) והגישה השלטת בטיפול היא לרוב ניסיון לשנות את עצמנו ואת אופן התייחסותנו. במקרים של טיפול בתינוקות הרי שמטפלים בקשר המתהווה, שנולד עם לידת התינוק, אך מושפע רבות מן הקשרים המוקדמים של הוריו עם הוריהם שלהם.
לטיפול פונים כאשר מורגשת מצוקה כלשהי, כאשר אין הנאה, כאשר משהו, גם אם לא מצליחים להגדירו, קשה. בעזרת איש מקצוע, מומחה בתחום הפסיכיאטריה של גיל הינקות, ניתן יהיה לאבחן את הקושי ולטפל בו.

לצורך המחשה אתאר מקרה בו פנו הורים לתינוק בן חצי שנה לטיפול. הפנייה לטיפול היתה על רקע קשיי השינה של התינוק, שמתעורר כ- 6 פעמים בלילה. הם כבר שאלו את רופא הילדים, ואת הדודה, ואת החברה שהביאה ספר חדשני בנושא. ויש מי שממליץ על אילוף נוקשה של הסורר הקטן, והסבתא מציעה דייסה עתירת קלוריות לפני השינה ובמהלכה, ויש מי שרק עיקרון הרצף והצמידות לגוף ההורה הוא הפתרון בעיניו. הם נדנדו אותו, הרימו אותו על הידיים, שרו לבד וביחד, נסעו את נתיבי איילון ב- 3.20 לפנות בוקר. בקיצור, ים של עצות ופעילות ואבא ואימא שאינם ישנים ושצריכים לקום למחרת בבוקר לעבודה.
וכמובן, שלא ציינתי, שהם בסביבות גיל 30 , נאים ומשכילים, וזהו ילדם הראשון. הם חשים מתנצלים על פניה בנושא כל כך בנאלי, שלפי כל הדעות יעבור מעצמו. הם יושבים מולי, על השטיח, עם תינוקם החייכן והשמנמן, האבא מפהק, והאם מדברת ביאוש גדול: " לא חשבתי שזה יהיה כל כך מסובך. אני טיפוס שתמיד מתארגן ומסתדר, אבל התשה שכזאת !?"

בשיחת הטיפול הראשונה התברר כי לאם, בילדותה, נולדה אחות שנפטרה ממוות בעריסה בגיל חודשיים וחצי. היא לא תארה את הנושא כטראומטי עבורה, אבל התברר כי מרגע לידת בנה היא ניגשה עשרות פעמים ביום לבדוק שהוא נושם. הם קנו את המכשיר המיוחד שהומצא לבדיקת נשימתם של תינוקות, אך היא לא סמכה על המכשיר וניגשה שוב ושוב למיטת התינוק. בהמשך, כאשר העייפות המצטברת הכריעה אותה, גייסה את בעלה לטובת הבדיקה. עד לאותה פגישה היא לא ראתה את הקשר בין מות אחותה לבין בעיית השינה של תינוקה. תובנה זו לצד מציאת פתרונות מתאימים להורים אלו שיחררה את כל בני המשפחה תוך זמן קצר יחסית ואפשרה להם לישון בשקט.

ישנם כמובן מקרים נוספים רבים, בהם לוקח זמן רב יותר להבין וליצור שינויים אך לכל המקרים משותפת ההסתכלות הטיפולית הרב מימדית: על ההורים, התינוק, והקשר שביניהם.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום