אומרים שיש סקס אחר
נקודת איזון פיזית ונפשית עבור מטופל הלוקה בתפקודו מיני עשויה לפתור הבעיה. על הגישה ההוליסטית לטיפול מיני
אין זה סוד כי תפקוד מיני לקוי גורם למתח, פוגע באיכות החיים וכמובן בזוגיות. איגוד הבריאות העולמי מגדיר בריאות מינית כשילוב בין מרכיבים ביולוגיים, נפשיים, אינטלקטואלים והתנהגותיים. ידוע כי המקור להפרעות בתפקוד המיני באשה ובגבר הוא גופני ונפשי, ולמרות שכיום בידינו תרופות יעילות, כגון ויאגרה ודומותיה, הטיפול באספקט הפיזיולוגי בלבד אינו מספק.
"הסיבות להפרעות בתפקוד המיני בגברים ונשים הן ממקור אורגני ונפשי", כך על פי ד"ר רונן רוב, מנהל המרפאה לבריאות מינית במרכז הרפואי הלל יפה ואורלוג מומחה. "אם בעבר נהוג היה לחשוב שהסיבה העיקרית לאין האונות אצל הגבר היא נפשית, כיום כבר ידוע שמרבית המקרים נובעים דווקא מסיבה אורגנית שהיא תוצאה של פגיעה באספקת הדם לפין. בדומה, גם אצל נשים מתחזקת הסברה שחלק מהליקויים בתפקוד המיני הינם ממקור אורגני ולאו דווקא נפשי".
למרות כל אלו, עדיין לא ניתן לפסול את "התרומה" של הסיבות הנפשיות לקיומה של הפרעה בתפקוד המיני אצל שני המינים, שיכולות אף הן להיות מקור עיקרי לבעיה זו. "פעמים רבות", טוען ד"ר רוב, "הבעיה היא בכלל משולבת, ולכן הפתרון צריך להיות משולב; הווה אומר: טיפול רפואי ובמקביל טיפול נפשי".
טיפול משולב שכזה, הנקרא בשפה המקצועית קותרפיה - גישה שבמהלכה ניתן טיפול משותף לסובלים מההפרעות בתפקוד המיני על ידי צוות המורכב מרופא מומחה וסקסולוגית. אלה מלווים את המטופל/ת יחדיו לכל אורך הטיפול.
הטיפול כולל שלב ראשוני בו מתקיים אבחון הבעיה הקיימת על ידי למידת ההיסטוריה הרפואית ועריכת בדיקה גופנית על ידי הרופא האורולוג. במקביל, נלקחת היסטוריה משפחתית ומינית על ידי המטפלת המינית. במידת הצורך, נשלחות בדיקות דם, או מבוצעת בדיקת על קול דופלר של הפין ובדיקת זיקפות לילה אצל גברים ובדיקות רלבנטיות אצל נשים במקרה הצורך. בשלב השני, ובהתאם לאבחנה ניתן טיפול תרופתי, מיני, זוגי או טיפול משולב.
גישת הקותרפיה יוצרת בעצם מצב בו קיימת אינטגרציה מחשבתית וטיפולית של הרופא והמטפלת המינית זה עם זו, חשיבה בקול רם ושיתוף אקטיבי של המטופל בתהליך האבחון והטיפול.
שני המטפלים עובדים כצוות, אך צורת ההתייחסות שלהם למטופלים שונה ומגוונת. העובדה שזוג המטפלים הינו משני המינים וממקצועות רפואיים שונים מרחיבה את אפשרויות ודרכי הטיפול ומאפשרת נינוחות למטופל. בכל פגישה זוכה המטופל להתייחסות רפואית ופסיכולוגית, דגם היוצר העצמה משמעותית ביכולת הטיפולית למטפלים, כאשר המטופל זוכה לאבחון וטיפול מירביים.
עד כה זכה הטיפול המשולב לתוצאות יפות במיוחד. לדוגמא: כמעט 80% ממיקרי אין האונות שטופלו במרפאה הגיעו לפתרונם המלא, כמו גם 70% מאלו שסבלו בהפרעות בתפקוד המיני ששילבו טיפול זוגי ו-80% מהנשים שהגיעו עם בעיית וגיניסמוס ודיספרוניה (כאבים בעת מגע מיני).
השיטה מופעלת כמעט בלעדית מזה כשש שנים במרפאה בריאות מינית ב"הלל יפה" וכוללת מספר מפגשים משותפים המתבצעים בשיטה שתוארה לעיל.
ד"ר רוב מסכם: "גישת הקותרפיה מאפשרת לנו שימוש באופציות שונות שאינן בהישג ידו של מטפל אחד. כפי שנאמר: 'טובים השניים מן האחד'. עד כה, בעבודתנו עם יחידים וזוגות השתכנענו ביעילות הגישה הרב מערכתית (ההולסטית) ותרומתה להעשרת הטיפול המיני".
המאמר נכתב באדיבות, ד"ר רונן רוב, אורולוג מומחה ומנהל המרפאה לבריאות מינית, הגב' מירי קרייזמן, מטפלת זוגית ומינית, וד"ר נחום ארליך, מנהל המחלקה האורולוגית, המרכז הרפואי הלל יפה.
בואו לדבר על זה בפורום סקסולוגיה ובפורום הפרעה בתיפקוד המיני.