סקס, גיל, בעיות בתפקוד ובלוטה אחת תמימה
זה לא אתה, זו היא: אולי הבעיות בתפקוד המיני נובעות מבעיות בבלוטת הערמונית?
סקרים ומחקרים שנערכו לאחרונה ברחבי העולם מוכיחים כי בניגוד לדעות הרווחות, גברים מבוגרים עדיין נהנים מחיי מין פעילים ופוריים. בסקר שנעשה באירופה בקרב 12,815 גברים בגילאי 50-80 נמצא כי:
*גברים בגילאי 50-59 מקיימים יחסי מין בממוצע 8.8 פעמים בחודש, וגברים בגילאי 60-69 מקיימים יחסי מין בממוצע 6 פעמים בחודש (יותר מפעם בשבוע).
*92% מהגברים בגילאי 50-59, 83% מהגברים בגילאי 60-69 ו- 65% מהגברים בגילאי 70-80 מקיימים יחסי מין באופן סדיר (מידי חודש בחודשו).
בישראל מעריכים הרופאים כי הנתונים זהים למדי לאלה שנאספו באירופה ופעילות מינית סדירה בגיל המעבר היא דבר די שכיח בקרב אוכלוסיית הגברים.
עובדות ידועות הן כי:
*עם הגיל קיימת ירידה בתפקוד המיני
*בלוטת ערמונית (פרוסטטה מוגדלת) משפיעה באופן עקיף על ירידה בתפקוד המיני.
ידוע שבלוטת ערמונית (פרוסטטה מוגדלת - הפרעה הנקראת בלעז B.P.H ) היא דוגמא לתופעה שרבים נוטים להתעלם ממנה ולהזניח אותה למרות שהיא בעלת השפעה על התפקוד המיני והטיפול בה עשוי לשנות פלאים את חיי המין.
גברים הסובלים מבעיה זו מקבלים בהכנעה את גזר הדין וקושרים אותו לגיל "המופלג" כתוצאה מכך הולך ומדרדר התפקוד המיני, ואיכות החיים נפגעת באופן משמעותי.
בין הסימפטומים המאפיינים אדם הסובל מבלוטת ערמונית מוגדלת ניתן למצוא: ירידה בעוצמתו של זרם השתן, טפטוף, תחושה של שלפוחית מלאה מיד לאחר ריקונה, כאבים בעת מתן שתן, דחיפות ותכיפות במתן שתן ועוד.
בקרב גברים הסובלים מסימפטומים הקשורים בבלוטת ערמונית (פרוסטטה מוגדלת ) ומבעיות נוספות הקשורות במתן שתן, נמצא קשר ישיר לתפקוד מיני לקוי ונרשמה ירידה של 36%-53% בקיום יחסי מין. ככל שהסימפטומים של המחלה יותר קשים כך גם התפקוד המיני נפגע והופך למסורבל. לדברי דר' משה שלו רופא בכיר במחלקה האורולוגית ומנהל מחקר אוראונקולוגיה בביה"ח מאיר: "פעמים רבות בעיית אין אונות נגרמת כאשר הסובלים מבלוטת ערמונית מוגדלת סובלים מהתעוררות תכופה במהלך שנת הלילה כתוצאה מצורך עז לרוקן את השלפוחית, מצבים נפשיים ונטילת תרופות גם הם עלולים ליצור גירויים המפריעים לרצף השינה וכל אלה משפיעים על שנת ה- REM וכידוע פגיעה כזו עלולה ואף פוגעת ברב המקרים בתפקוד המיני וגורמת לאין אונות".
"מעבר לאי הנוחות הפיזית שחש הגבר המבוגר הסובל מבעיות כמו בלוטת ערמונית מוגדלת (פרוסטטה) ואין-אונות, קיים גם האספקט הפסיכולוגי. ההנאה ממין חשובה לרווחתו של האדם, כיוון שהיא קשורה באופן ישיר לדימוי העצמי ולהערכה העצמית שלו", אומר דר' רונן רוב מומחה לאורולוגיה וסקסולוג, אחראי המרפאה לבריאות מינית במרכז הרפואי הלל יפה לדבריו "הטיפול בבעיית ערמונית מוגדלת (פרוסטטה) משפר את הדימוי העצמי של המטופל ובאופן זה גם עשויה לפתור באופן חלקי עד מלא את בעיית האין אונות".
אין ספק כי מיניות - על כל מרכיביה - חשובה ותורמת לשיפור איכות החיים באוכלוסיה המבוגרת.
אנשים מרגישים בריאים מבחינה מינית כאשר יש להם דימוי גוף חיובי, מודעות עצמית לגבי עמדותיהם ורגשותיהם המיניים, מערכת מפותחת של ערכים שתסייע בידם לקבל החלטות בתחום ההתנהגות המינית, יכולת ליצור קשר משמעותי עם הזולת ותחושה של נוחות ובטחון בפעילויות מיניות בהן הם מעורבים.
כידוע מוסיף דר' רונן רוב: "במרוצת השנים מערכות הגוף מאטות את פעילותן, וגורמים נוספים מתערבים בפעילות התקינה של מערכות הגוף. בין השינויים המשפיעים על ההפרעה בתפקוד המיני בגיל מבוגר מלבד בעיית הערמונית המוגדלת ניתן למצוא גורמי אורח חיים כגון עישון, צריכת אלכוהול מוגברת והעדר פעילות גופנית, שינויים פיזיולוגיים טבעיים במיניות, השפעת מחלות ותרופות, שינויים נפשיים וחברתיים כגון פרישה מעבודה, שינוי תפקידים במשפחה, אבדן בן/בת זוג ועוד. לכל הגורמים שהוזכרו יש השפעה על בעיית האין אונות".
במחקר שבדק את הקשר שבין בריאות וחולי, לבין בריאות מינית, ביותר מ-1000 גברים בגילאים 40-70, נמצא קשר סטטיסטי מובהק בין מצבי חולי והטיפול בהם, לבין אין-אונות מוחלטת. מכאן שחשוב להתייחס לבריאות המינית של האדם כחלק בלתי נפרד מההתייחסות לבריאותו הכללית.
סקר נוסף שערכה חברת Sanofi משווקת התרופה "קסטרל" (Xatral ) בדק מה התופעות המטרידות ביותר את חולי הערמונית המוגדלת (פרוסטטה) . הממצאים העלו שבמקום הראשון הוזכרו הפרעות שינה, במקום השני החשש שמחלה זו קשורה לסרטן הפרוסטטה ובמקום השלישי בעיית התפקוד המיני. בנות הזוג שנשאלו ענו תשובות דומות.
"חשוב לציין" מוסיף דר' שלו: "שאצל כל הגברים אחרי גיל 30 מתחילה גדילה של בלוטת הערמונית הגורמת לסימפטומים שונים אך לא כולם נזקקים לטיפול, רק אצל אותם הגברים החשים בהפרעות בתפקוד היומיומי יש צורך בקבלת טיפול וזה נקבע על פי חומרת המצב".
קיימים שני סוגי טיפול לערמונית מוגדלת : ניתוח אשר לו מזדקקים כ - 20-30% שאצלם אובחנה רמת הפרעה כזו שמחייבת התערבות כירורגית, אולם ברוב המקרים ניתן טיפול תרופתי אשר מקל על המטופל זמן קצר מתחילת הטיפול.
לטיפולים מסוימים בבלוטת ערמונית מוגדלת קיימת השפעה שלילית על המיניות, אולם עדויות מדעיות מראות, כי חלק מהטיפולים עשויים להשפיע לטובה על התפקוד המיני ולהיות בעלי השפעה חיובית על איכות חיי המטופל. לכן - כאשר באים לאבחן ולטפל בבלוטת ערמונית מוגדלת, המיניות צריכה להיות חלק בלתי נפרד מהגורמים שיש לקחת בחשבון.
כיום, ישנם טיפולים תרופתיים מהדור החדש המאפשרים טיפול בבעיית הערמונית המוגדלת, מבלי הצורך לנתח. זאת כיוון שלניתוח קיימות השפעות שליליות על התפקוד המיני, ובכללו על השפיכה והזקפה.
בואו לדבר על כך בפורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת.