מדור טיפים מס' 100
מדור טיפים משנה קידומת ומציג: הנחיות לזיהוי כאב נוירופטי והמלצות להפחתת השומן בבישול ובאפיה. כל הטיפים הדרושים
תחושת הכאב היא אובייקטיבית ומעורבים בה אספקטים תחושתיים, רגשיים וחברתיים. אין שני אנשים החווים כאב באותו האופן ולכן קשה לעיתים לשכנע את הסובבים אותנו, כי תחושת הכאב היא בלתי נסבלת.
כאב נוירופטי נגרם מפגיעה במערכת העצבים, כתוצאה ממחלה, ניתוח, דלקת, מחלות נוירולוגיות, סיבוך של מחלת הסוכרת, מחלת כליות, כבד, גידולים, בעיות במחזור הדם ושבץ. כאב נוירופטי מתמשך מגביל ומשפיע על איכות החיים ודורש התייחסות מיוחדת, כמחלה העומדת בפני עצמה. לאחרונה הוסרו מסל הבריאות המגבלות שהיו קיימות עבור התרופות לכאב נוירופטי. היום כל רופא רשאי לאשר טיפול תרופתי לכאב נוירופטי.
^^כך תזהו כי אתם סובלים מכאב נוירופטי:^^
הכאב נמשך הרבה מעבר לזמן המצופה להחלמתו מרגע תחילתו.
הכאב מתבטא ביותר מאזור אחד בגוף.
לרוב, משככי כאבים נפוצים אינם מקלים על הכאב.
תחושת הכאב היא כמו של דקירות סכין, חום ובערה, שוקים חשמליים ואפילו כאב בלתי נסבל שנגרם ממגע העור עם הבגד או כלי המיטה.
הכאב מגביל את כושר העבודה, את יכולת ההנאה ואת היכולת לתפקד ביומיום. בנוסף, הוא גורם לתחושת תסכול ולדיכאון.
הכאב גורם להפרעות שינה, תחושה של חוסר אנרגיה וקושי בריכוז.
ד"ר חוליו ויינשטיין הוא מנהל היחידה לסוכרת בבית החולים וולפסון.
תזונה נכונה כוללת הפחתת השומן בבישול ובאפיה. כתוצאה משינויים בסוגי רטבים, שיטות בישול וסוגי מאפים, השינוי יתבטא גם בהפחתת שומנים מהגוף.
^^להלן טיפים להפחתת השומן בבישול ובאפיה:^^
שיטות מומלצות לבישול: אידוי, צלייה בגריל, אפייה בתנור ומיקרוגל.
שימוש במחבת טפלון ללא צורך בשמן.
שימוש בספריי שמן לבישול ולשימון תבניות.
מומלץ להסיר את העור והשומן הגלוי לפני בישול העוף/הודו/בקר.
כאשר מבשלים מאכלי בשר או עוף, מומלץ לאחסן את הרוטב או המרק בכלי נפרד בקירור, כך ששכבת השומן מתקשה. לפני החימום ניתן להסיר את שכבת השומן שהצטברה מעל התבשיל או המרק.
החלפת הגבינות השמנות בגבינות עד 5% שומן.
במקום שמנת, ניתן להשתמש ביוגורט או אשל.
ניתן להחליף 100 גרם חמאה ב-50 מ"ל שמן.
במתכון המכיל ביצים: אפשר להחליף 4 ביצים ב-3 ביצים שלמות + 1 חלבון.
למאפים - ניתן להשתמש בבצק פילו שאינו מכיל שומן במקום בצק עלים.
ירקות מאודים: על מנת לשפר את הטעם והמראה ניתן לחלוט במים רותחים, להעביר לכלי עם קרח להפסקת הבישול, ואז להקפיץ קלות במחבת טפלון עם תרסיס שמן.
רצוי להפחית את כמות השקדים והאגוזים בבישול.
רטבים: לרוב מבוססים על שמן או מיונז. עדיף לתבל בחומץ ולימון ולשלב את כמות השמן היומית המומלצת (2-3 כפיות שמן בהתאם לתפריט).
גלית אלדרוטי היא דיאטנית קלינית ויועצת ל"דיאטה קלאב" - קבוצות תמיכה להרזיה.
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום הרדמה, רפואה סב-ניתוחית ורפואת כאב
פורום תזונה קלינית
פורום הרזיה ללא דיאטה