גברים, נשים ורפואה
על המיתוס (?) שגברים חולים, חולים יותר, ועל ההבדלים בין המינים, בראי הרפואה
התפקיד של מין המטופלים בדרך שבו או היא חווים או מגיבים לטיפולים שונים לכאב, התמכרות או מחלות המועברות ביחסי מין, הוא הנושא העומד במרכזו כנס רפואי גדול בניו-יורק הנערך שם השבוע. בכנס התמקדו חוקרים ומומחים במדיניות בריאות, במחקרים חדשים השמים דגש על ההבדל בין המינים.
"אנחנו רואים בפעם הראשונה שיש הבדלים בתגובה לטיפול רפואי בין גברים לנשים", אמרה ד"ר פיליס גרינברגר, מנכלי"ת האגודה למחקר רפואי בנשים, בראיון לחדשות רויטרס, "זה די מדהים שרק עכשיו אנחנו לומדים זאת".
האגודה, אחד הכוחות המניעים את עולם המחקר לשים לב לצורך במחקר רפואי המתמקד בנשים, מארחת את הכנס בניו יורק שהסתיים היום.
"אנחנו מאמינות שלמין יש תפקיד משמעותי בדרך שבה מגיבים מטופלים לטיפול", אומרת ד"ר גרינברגר. היא מצביעה על ההבדלים שנמצאו במחקרים על הדרך השונה בה נשים סופגות אלכוהול בגופן בניגוד לגברים, על הבעיות הרפואיות החמורות יותר שאלכוהול גורם לנשים, כמו גם בהתמכרות לאלכוהול.
ד"ר דרינברגר מוסיפה כי גם מחלת האיידס משפיעה בצורה שונה על נשים. לנשים יש רמות נמוכות יותר של וירוס האיידס מאשר גברים בשלבים הראשונים שלאחר הדברה, מצב שיש לו משמעות חשובה לגבי הטיפול הרפואי ופיתוח חיסון למחלת האיידס.
ישנם עוד הבדלים רבים בין גברים לנשים, כמו התמכרות לתרופות, השכיחות להתמכרות, סוגים שונים של הפרעות נפשיות, ודפוסים שונים בתגובה התעללות מינית ופיסית. "להבדלים יש משמעות חשובה על הטיפול ותוצאותיו", אומרת ד"ר מרי מק'קול, חוקרת מבית הספר לרפואה "ג'ון הפקינס".
בכנס גם הוצגו מחקרים לפיהם תהליך העיבוד של כאב בעצבים והטיפול נגד כאב בעכברים, הוא שונה באופן כמותי ואיכותי בין זכרים לנקבות. יתרה מזאת, בגלל שגברים הנם רוב המשתתפים במחקרים רפואיים, תגובה חלשה של הגברים למשכך כאבים תחת מחקר יכולה למנוע הגעת תרופות שדווקא יכלו לעזור לנשים.
דוגמא טובה לכך היא קבוצה של משככי כאבים הנקראת "קאפה אופיודס", סיפר בכנס ד"ר רוברט גיר, חוקר מאוניברסיטת קליפרוניה בסן פרנציסקו, שלא זכתה להתלהבות בקרב רופאים בשל ההשפעה המועטה שיש לה על גברים.
"עכשיו אנחנו יודעים שקאפה אופיודס משככים כאבים בצורה הרבה יותר טובה אצל נשים", מסביר ד"ר גיר, "והתרופה צריכה להישקל כאופציית טיפול חשובה".
ד"ר גרינברגר אומרת כי האגודה אינה מנסה לשים את הרפואה לנשים לפני זו של הגברים, אולם מדגישה כי חוקרים צריכים לחקור את ההבדלים בין גברים לנשים במהלך המחקר.