מדור טיפים מס' 127
הטיפ השבועי של דוקטורס: כיצד לשמור על כושר בנסיעת עסקים, ומהי הדרך הנכונה לישיבה בסביבת העבודה
ארגונים רבים ואנשי עסקים השכילו להפנים את הצורך בשמירה על אורח חיים בריא כגורם המשפיע גם על הכושר ועל איכות ותפוקת העבודה ועל כן הם בוחרים להשקיע בתזונה בריאה ואף בהקמת חדרי כושר במקום העבודה. אולם אנשי עסקים אשר מרבים לטוס לפגישות עבודה בחו"ל מתקשים לשמור על אורח חיים בריא וכדי שהדבר יתאפשר יש להיערך לכך מראש, מסביר יאיר קרני, מייסד מרכז "דרך הכושר" לבריאות אקטיבית.
להלן מספר המלצות שיסייעו בשמירה על אורח חיים בריא גם בנסיעת עסקים:
1. תכננו לוח זמנים כזה הכולל אימון כושר, כדי להגדיל סיכוי למימושו.
2. קבעו לעצמכם לחזור לארץ באותו המשקל שאיתו יצאתם - הישקלו לפני הנסיעה ואחריה.
3. בדקו מראש האם אפשר להזמין לטיסה תפריט מופחת קלוריות.
4. אל תגזימו עם משקאות אלכוהוליים, הם עתירי קלוריות. הסתפקו בכוס יין אדום יבש.
5. הזמינו מלון בו יש חדר כושר ואם לא, אז כזה הממוקם ליד פארק בו ניתן ללכת או לרוץ.
6. בבית המלון טפסו ברגל במדרגות ורדו במעלית. טיפוס של 30 קומות במדרגות שווה לאימון מרוכז ויעיל בחדר הכושר.
7. למאותגרים מתחרויות, בדקו מראש והירשמו לתחרות המתקיימת בזמן שהותכם: ריצה, טריאתלון וכד'. הרשמה מראש תחייב אתכם להשתתף וגם תוסיף אתגר וכיף לנסיעה.
8. בארוחות עסקיות יש לכלול סלט גדול עם קצת שמן זית, מנה גדולה של דג או בשר רזה ומנה מצומצמת של פחמימות, רק אם בצעתם פעילות גופנית באותו היום. ניתן לשתות כוס יין אדום יבש.
9. קינוח - העדיפו סלט פירות ולא גלידות ועוגות.
10. המעיטו באכילת בצקים ומטוגנים ובשתיית משקאות קלים ממותקים.
11. הגבירו צריכת חלבונים - מנת בשר רזה/דגים של 300 גרם יכולה להיות משביעה מאד. חביתה וגבינות הם החלבונים העדיפים לארוחת הבוקר.
ישיבה כפופה במהלך שעות העבודה והיעדר תנועה ברגליים מגבירים את הנוקשות בגוף, מפחיתים את זרימת הדם לרגליים, גורמים ללחץ על החוליות, להתכווצויות שרירים ולכאבי גב, היוצרים מתחים בכתפיים ולחץ על הצוואר. לכן, יש לתת את הדעת למספר דגשים, לישיבה נכונה ובריאה על כסא העבודה.
פעילות השרירים החיונית לבריאותנו ולרווחת גופנו, נעלמת במהירות הולכת וגוברת מחיי היום-יום שלנו, כאשר חוסר התנועה הגופנית הינו הגורם העיקרי למחלות רבות המאפיינות את החברה שלנו.
^^להלן 10 הדברות לישיבה נכונה על כסא העבודה בבית ובמשרד:^^
1. חשוב שמבנה המושב ומבנה משענת הגב יהיו ארגונומיים, כלומר שהכסא יתאים לגוף האדם הספציפי, כך שייתנו יציבות ותמיכה לגוף.
2. הישיבה על הכסא חייבת להיות רפוייה וככל שהישיבה על הכסא תהיה דינאמית יותר, כך נמנע כאבים.
3. מבנה עמוד השדרה של האדם דומה לאות האנגלית S, בשל כך חובה לרכוש כסא בעל קימור במשענת הגב, שיתמוך בשקע שבאזור חוליות המתנים.
4. יש להקפיד על משענת גב מתכווננת המאפשרת הישענות לאחור. הישיבה הנכונה היא הישענות לאחור בזוית של 110 מעלות ובכך נפרוס היטב את משקל הגוף על המושב והמשענת.
5. יש לשים לב שלכסא מנגנון שינוי גובה משענת הגב, המאפשר לשנות את גובהו בהתאם לשינוי בגובה היושב, תוך התאמת השקע שבמשענת הגב ומתן תמיכה אופטימלי לקשת המותנית שבגב התחתון.
6. מומלץ לבחור ריפוד מבד אוורירי או רשת חזקה (מאד מודרני לאחרונה), כך שתהיה סירקולציית אוויר ולא בד אטום, עור או דמויי עור הגורמים להזעה.
7. משענת גב מקבלת פחות לחץ מאשר המושב, לכן חשוב לבדוק כי ספוג המושב וספוג משענת הגב הם בעלי צפיפות שונה ובאיכות גבוהה.
8. מומלץ לבחור כסא בעל מנגנון שינוי גובה מושב, שיאפשר להוריד ולהעלות את מושב הכסא בקלות ובבטיחות בהתאם לגובה היושב ובהתאם ליחס שבין גובה השולחן לכסא.
9. הכסא חייב להיות מותאם לכניסה מתחת לשולחן כך שאמות הידיים ייתמכו תמיכה מלאה על השולחן בשעת הקלדה על המחשב.
10. מומלץ לבחור כסא בעל משענות ידיים מתכווננות (למעלה ולמטה וקדימה ואחורה), על מנת להתאים את גובה הידיים בישיבה (צריכה להיות זוית של 110 מעלות במרפק), ובכך להקטין את העומס והכאבים הנוצרים מכך באזור הכתפיים והצוואר.
רנית אלדר היא יועצת ארגונומית של חברת "פלטכניקה".
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום אימון, כושר גופני ותזונה
פורום ארגונומיה