מדור טיפים מס' 128
המלצות לשמירה על העיניים בסתיו וטיפים לעבודה נכונה מול מחשב. כל ההנחיות החשובות - השבוע במדור השבועי
רוחות הסתיו מפזרות את עלי השלכת, אבקני הפרחים והאבק וגורמות לרבים לגירוד בעיניים ולאדמומיות כתגובה אלרגית לחדירת חלקיקים הנישאים ברוח (הקרויים "אלרגנים") אל העין. בתגובת גירוי זו מופרשים חומרים שונים במטרה "להילחם" באותם אלרגנים, אולם בפעולתם זו הם עלולים לגרום להחמרת האודם, הדמעת ותחושת העקצוץ והגירוד. באמצעות הפרשת יתר של נוזל הדמעות, הגוף מנסה לפצות על היובש שנוצר ולהתמודד עם אותם גרגירים זעירים שחדרו לעין.
ד"ר אורי מלר, רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי "עיניים" מעניק מספר המלצות לטיפול בעיניים המגורות:
רצוי לספוג פד-גזה במים קרים, ולהניח על העפעפיים הסגורים למשך מספר דקות.
אין לשפשף את העיניים כדי לא לגרום נזק מקומי לרקמת הלחמית והקרנית.
בימים בהם נושבות רוחות חזקות, משקפי שמש עשויים להגן לא רק מקרינת השמש, אלא גם מחדירת גופים זרים וחלקיקים זעירים אותם נושאות הרוחות.
מדי פעם ניתן להשתמש בטיפות עיניים המכילות נוזל בעל הרכב הדומה להרכב נוזל הדמעות (תחליפי דמעות), על מנת לסייע לסילוק החלקיקים הזרים וגם בכדי להעניק תוספת לחות לעין. קיימים סוגים רבים של תחליפי דמעות כשהמומלצים ביניהם הם הסוגים שאינם מכילים חומרי שימור.
אם קיימת תגובה אלרגית חריפה, יש לגשת ולהיבדק על-ידי רופא עיניים. במקרים אלה, ישקול הרופא מתן טיפול תרופתי בהתאם.
גם בכל חשד לכניסת גוף זר לעין, יש לפנות לרופא עיניים לבדיקה. גופים זרים עלולים לשרוט את קרנית העין העדינה ולגרום לזיהום.
כתיבה במחשב בשעות העבודה והפנאי תופסת נתח הולך וגדל בשעות היממה של רובנו, כולל ילדים בגילאים צעירים ומבוגרים. עבודה עם מחשב יוצרת דפוסי עבודה חוזרים ונשנים במשך שעות המאמצים את הגוף. הדבר דומה לאימון בחדר כושר על מתקן אחד ללא הגבלה.
מאחר והמחשב מלווה את ההיסטוריה האנושית רק בשני העשורים האחרונים, המימדים המלאים של הנזק שיכול להיגרם לאחר עשרות שנים של עבודה לא נכונה עם מחשב עדיין לא ידועים. אולם הולכות ומתרבות עדויות לפגיעה שיכולה להגרם לכל הגפיים המשתתפות בתהליך הכתיבה כולל כף היד, המרפקים, הכתפיים והגב.
הדר פלאח, מנהלת פיתוח עסקי בחברת דגש, המתמחה באביזרים לעבודה בריאה עם מחשבים, מעניקה מספר עצות שיכולות להפחית את הנזקים:
1. גובה הכסא צריך לאפשר ליושב עליו להניח את כפות הרגליים על הרצפה או להשתמש בהדום שיצור זווית נוחה לברך שאינה כפופה פנימה.
2. כדי להגן על הגב, המשענת של הכסא צריכה להיות בזווית של 100 מעלות (מעט לאחור).
3. ישיבה על כרית מושב הכיסא צריכה להיגמר כ-10 ס"מ לפני החלק האחורי של מפרק הברך.
4. מבט העיניים צריך להיות בגובה המסך, כך שהצוואר לא ייטה לאחור כאשר נביט בחלקו העליון של המסך ולא ייטה מטה כאשר נביט בחלקו התחתון של המסך.
5. מומלץ למקם את המסך במרחק השווה לאורך הזרוע כשהיא מתוחה קדימה.
6. על מנת להגן על הידיים יש למקם את המקלדת כך ששתי הזרועות נשענות על השולחן ולא תלויות באוויר ומרכז המקלדת אל מול הטבור.
7. יש לוודא כי אין צורך למתוח את הידיים על מנת להגיע למקלדת.
8. רצוי להשתמש בתאורה שולחנית כדי להבטיח די אור בסביבת המסך.
9. כדי להגן על שורש כף היד מומלץ להשתמש בעכבר ובמקלדת ארגונומיים השומרים על המנח הטבעי של היד.
10. מדי חצי שעה רצוי לעשות הפסקה קצרה.
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום בריאות העין
פורום ארגונומיה