טריגמינל נאורלגיה - חלק ב'
בכתבה הקודמת בסדרה הוסברה מהי המחלה הטריגמינל נאורלגיה, דרכי אבחון המחלה, הסימפטומים, והסיבות האפשריות לה. בחלק ב' נדון בדרכי הטיפול בתופעה.
בחלק א' בסדרת הכתבות בנושא טריגמינל נאורלגיה דנו במהות המחלה , דרכי אבחון המחלה, הסימפטומים, והסיבות האפשריות לה. בחלק ב' נדון בדרכי הטיפול בתופעה.
טיפול רפואי בטריגמינל נאורלגיהישנן דרכים רבות לטיפול בט.נ הכוללות שימוש בתרופות וטיפולים ניתוחיים. הבחירה הראשונית המקובלת הנה בד"כ שימוש בתרופות. בחולים שאינם יכולים לסבול תרופות, חולים החווים תופעות לואי חמורות או במקרה בו התרופות אינן עוזרות משתמשים בברירה הניתוחית. תרופות עוזרות לחולים רבים בהתחלת השימוש אך עלולות לאבד את ההשפעה שלהן בהמשך.
במשך כל השלבים של הטיפול בתרופתי על החולים ליצור קשר טוב עם הרופא והאחות, להקפיד על לקיחת הטיפול באופן סדיר תוך מתן תשומת לב לטיפול ולתופעות הלוואי מהתרופות . 6 - 4 שבועות אחרי הפסקת הכאבים אפשר להפחית בכמות התרופה באופן הדרגתי. הפסקה פתאומית של התרופות עלולה לגרום לתופעות לוואי קשות.
משככי כאבים (כגון אספירין, וכו') וסמים מרדימים או מרגיעים אינם עוזרים לכאבי הט.נ. מכוון שהכאבים הללו, החזקים כברק, הנם מהירים וקצרים.
Carbamazepine -Tegretol : הנה התרופה העיקרית לטיפול בט.נ.. בתרופה זאת משתמשים גם לפרכוסים של אפלפסיה. ההקלה בכאב אחרי נטילת התרופה הנה כה מהירה עד שרופאים רבים משתמשים בתרופה זו כאמצעי או כאישור לקיום המחלה.
התרופה ניתנת במינון נמוך שניתן להעלותו עד לרמה בה החולה לא מרגיש כאבים או עד לרמה שבה מתחילות תופעות הלוואי.
Phenytoin - Dilantin :תרופה נוספת לשימוש בט.נ. במיוחד במקרים בהם נצפו תופעות לוואי ל - Carbamazepine (Tegretol). מכוון שהתרופה מוזרקת לוריד אפשר להשתמש בה לטיפול בהתקפים חזקים של המחלה (למשל בחדר המיון בבית החולים). תרופה זו נחשבת ליעילה פחות בטיפול אך נסבלת יותר בטיפול על ידי חולים מבוגרים.
באופן כללי תרופות אלו, הידועות גם כמשככי עויתות אפילפטיות, פועלות ע"י חסימת מנגנון הפעולה של העצב. תופעות הלוואי השכיחות ביותר כוללות סחרחורת, טשטוש, שכחה, חוסר יציבות ובחילות. תופעות לוואי אחרות - נדירות יותר - כוללות אנמיה, פגיעה בכבד או בתפקוד הכליתי. חולים המקבלים Dilantin או Tegretol צריכים לעבור בדיקות דם תקופתיות על מנת לגלות תופעות חריגות בדם.
Gabapentin - Neurontin : תרופה חדשה (אשר גם נוגדת התכווצויות אפילפטיות). תרופה זאת מסולקת מהגוף ואינה עוברת חילוף חומרים ולכן אינה גורמת להרעלת כבד.
Neurontin נמצאה יעילה גם בטיפול בכאבי פנים שאינם טיפוסיים למחלה (atypical facial pain) וכן לבעיות כאב ממקור עצבי אחר. עדיין לא פורסם מידע על יעילותה בטיפול בט.נ. למרות שכבר נוסתה במחלה זאת.
Baclofen - Lioresal : תרופה הגורמת להרפיית שרירים ואשר ניתנת לעיתים בצרוף עם תרופות אחרות
במטרה להגביר את יעילות תרופות אלו.
תרופות נוספות שבהן משתמשים לטיפול בט.נ. כוללות Sodium Valporate (Depakote),(Pimozide (Orap,
Clonazepam (klonopin).
למרות שהתרופות בדרך כלל יעילות בטיפול בט.נ. לעיתים השימוש בהן אינו מספק פתרון קבוע למחלה. למרבה המזל ניתן להעזר גם באפשרויות כירורגיות אם הטיפול התרופתי מפסיק לעזור.
הבעיה העומדת בפני החולים השוקלים טיפולים כירורגיים היא לבחור מבין מגוון האפשרויות הקיים. טיפולים אלו כוללים החל מהזרקת חוסמי תחושות עצביות, ניתוח תת עורי (דרך הלחי) ועד לפתיחת הגולגולת והקרנה נקודתית. לכל תהליך כירורגי יש יתרונות וחסרונות כגון יעילות הטיפול, פשטותו, תוצאותיו לטווח ארוך האפשרות לחזרת הבעיה, סיבוכים אפשריים וכו'.
אין טיפול אחד, רפואי או כירורגי, היעיל לכל החולים. הבחירה בין טיפול הנעשה במרפאות חוץ כגון: זריקות גליצרול למשל או טיפול הדורש אשפוז כגון: הפחתת לחץ בכלי הדם, תלויה בהעדפות החולה, מצבו הגופני, ניתוחים קודמים, נוכחות טרשת נפוצה ובאיזה סעיף נפגע העצב (הליכים מסוימים מותווים במיוחד כאשר נפגע הענף העליון הקשור בעיניים).
Radiofrequency Rhizotomy (RF) - Percutaneous Stereotactic Radiofrequency Rhizotomy (or Elctrocoagulation): פעולה זאת המתבצעת שלא באשפוז נעשית בהרדמה מקומית וטשטוש. מחט שדרכה מועברת אלקטרודה מוחדרת לפנים והורסת על ידי חום את העצבים המעבירים כאב.
Glycerol Rhizotomy - Glycerol Injection or Installation :
טכניקה כירורגית הדומה ל - F.R המוזכרת למעלה, ובה מזריק המנתח גליצרול לתוך החלל שבו נמצא הגנגליון הטריגימינלי (החלק המרכזי של העצב שממנו מועברים האותות העצביים). הגליצרול המקיף את העצב מטרתו לגרום נזק לסיבים המעבירים כאב.
Balloon Compression - Percutaneous Trigeminal Ganglion Compression : טכניקה המכונה גם "דרך הלחי" המנתח מכניס צינור לגנגליון הטריגימינלי ומתוכו מנפח בלון קטן הגורם ללחץ על העצב ולנזק לסיבים המעבירים כאב.
Microvascular Decompression - (MVD) : הניתוח מבוצע בהרדמה מלאה ובו נעשה פתח קטן בחלק האחורי של הגולגולת בצד שבו נגרמים הכאבים. תוך כדי הסתכלות מקרוסקופית בעצב מסירים את כלי הדם הלוחצים עליו והעצב נעטף בפד רך (בדרך כלל טפלון גרוס).
Stereotactic Radiosurgery - Gamma Knife and LINAC Radiosurgery : בתהליך זה אין צורך בחתך. ע"י שימוש בקרן ממוקדת מקובלט או קרינת Linear Accelerator (LINAC) נגרם נזק מבוקר לשורש של העצב הטרגימינלי. שלא כמו בטיפול בליזר בו נשרף העצב גורמת הקרינה לנזק איטי לאורך זמן דבר המפריע למעבר הכאב.
בין הפעולות השונות ישנה שונות גובהה בכל הנוגע להצלחה המיידית של הטיפול ולמשך ההקלה מכאב.
בדרך כלל ממוצע ההצלחות עומד על 85 אחוזים כאשר לכ- 25 אחוזים מהמטופלים יופיעו תוך שנה עד חמש שנים סימנים חוזרים של המחלה ברמות שונות. עד היום לא פותח טיפול שנותן 100 אחוזי הצלחה, ויתכן שהסיבה היא חוסר הידיעה על מנגנון התפתחות המחלה. חיוני אם כן שחולי ט.נ. יהיו מודעים לאפשרויות הכירורגיות העומדות לרשותם וכן שיבינו במלאם את תוצאות הטיפולים אותם הם שוקלים לבצע והפוטנציאל שלהם להטבה.
הכתבה באדיבות המרכז הישראלי לעזרה עצמית, לפי תרגום של ד"ר מרנה תמיר.
לקבלת מידע נוסף ניתן להתקשר לאגודה לטריגמינל נאורלגיה בכתובת הבאה:
Trigeminal Neuralgia Association - P.O.Box 340 Barnegat Light, N.J. 08006, U.S.A
Phone: [609]361-1014, Fax [609]361-0982,
Email: tna@csionline,net