מדור טיפים מס' 104

(0)
לדרג

הנחיות לתזונה נכונה ביום העצמאות וטיפים למניעת תופעת פקקת ורידית. כל ההמלצות - במדור השבועי של דוקטורס

מאת: מערכת zap doctors
'על האש' דיאטטי

יום העצמאות ה-60 מגיע, ואיתו הדרך הישראלית המסורתית לחגוג: ברביקיו בכל פארק, ומנגלים תחת כל עץ רענן. לקראת חגיגות החג ואכילת מיטב הבשר, העוף והדגים, להלן טיפים שיוכלו להפוך את החגיגה הזאת לא רק למהנה במיוחד - אלא גם לכזאת שלא תפגע לכם בגזרה ותשמור על הבריאות.

^^טיפים לחסכון בקלוריות בחגיגות יום העצמאות:^^

1. בשנים האחרונות היה "עליהום" גדול על בשר בקר, עקב הכולסטרול הרב שהוא מכיל והנזקים הבריאותיים שהוא גורם. אולם הרכב הבקר היום שונה באופן דרמטי מאשר הרכבו לפני 5 שנים. גידול הפרות והעגלים היום שונה, וכיום נותנים לבקר סוג אוכל שנועד להפוך את הבשר שלו לדל בשומן. אפילו את הפלנקטון (המזון) של דגי הבריכות מעשירים באומגה-3, כדי שהם יהיו עוד יותר עשירים ברכיב התזונתי החשוב הזה. כך שהיום אפשר לחזור ולאכול בקר.

2. מוצרי בשר, עוף ודגים (וגם תוצריהם, כמו חלב, גבינות וביצים), הם מקור טוב ל-B12. זהו ויטמין שאי אפשר לקבל מהצומח, ויש לו חשיבות ליצירת תאי דם אדומים, למניעת אנמיה ולמערכת העצבים.

3. קבבים - לא מומלץ לקנות מוכנים, אלא להכין את העיסה. רצוי לבקש מהקצב שיטחן את הבשר מול העיניים, ולבחור נתח בשר שהוא לא שמן. כשקונים קבבים מוכנים לא ידוע כמה שומן יש בפנים. ואילו, כאשר מכינים את הבשר מולכם באיטליז, ניתן לשלוט על כמות השומן שתהיה. עיסה עשויה על-ידכם היא גם בדרך כלל טעימה יותר מעיסת קבבים מוכנה.

4. רצוי לוותר על סוגי בשר עשירים מאוד בשומן; זה כולל אנטריקוט, קשתית, חזה בקר, איברים פנימיים (כבד, לבבות, טחול) וכבש. ב-100 גרם בשר כבש צלוי יש 30 גרם שומן. 100 גרם בשר עוף צלוי מכיל רק שליש מהכמות הזאת (10 גרם שומן).

5. בשר דל בשומן ובקלוריות שטוב מאוד ל"על האש": צלעות, כתף ("חלק מס' 4" בסופר), פילה לסטייקים (חלק מס' 12), סינטה (המותן של הפרה; מס' 11), חזה עוף וכמובן - דגים.

6. חזה עוף יכול לצאת קצת יבש על האש. אם אתם רוצים לשבח את טעמו, אפשר לשים אותו במרינדה דלת קלוריות, הכוללת: שמן זית, פטרוזיליה, שום, לימון, פלפל ומלח.

7. מומלץ להסיר את השומן: בסינטה יש מעטפת של שומן בצד העליון שלה שמאוד קל להסיר אותה. מהעוף ניתן להסיר את העור. הסרת השומן תתבצע בטרם הבישול, ולא אחרי שצלינו, משום שכאשר אנחנו צולים, השומן חודר טוב לבשר, ועדיף להוציא אותו עוד לפני תהליך הצלייה. מחלקים מסויימים בבקר קל להוריד את השומן. ואילו תמיד אפשר לבקש מהקצב שיחתוך לנו את החלקים השומניים.

8. רצוי לוותר על הפיתות, בייחוד אם אתם בדיאטה ורוצים לשמור על הגזרה. בפיתה אחת יש 240 קלוריות.

9. תוספות מירקות: להכין כמה שיותר תוספות לבשרי המנגל, שיהיו על בסיס ירקות, ושיהיה מגוון של סלטים, כמו סלט כרוב, סלט ירקות, סלט חסה, סלט עגבניות ומלפפונים, סלט תרד וכדומה. במקום החומוס והטחינה, מומלץ להכין כמה קערות של סלטים.

10. שיפודי ירקות: דרך נוספת להנות מירקות במנגל היא הכנת שיפודי ירקות, שיכולים להיות מתאימים גם כתוספת (למשל: עגבניות, פלפלים ובצל על שיפוד).

11. מומלץ לשתות דיאט: בכל פחית של משקה מתוק או תוסס יש 200 קלוריות. ניתן לקחת את הנתון הזה לתשומת לבנו, במיוחד במנגל, שרבים מתייחסים אליו כאל "חגיגה" של אוכל או כמעין "משתה", ודווקא לבחור במשקאות דיאטטיים, במים או בסודה, כדי לא להעמיס קלוריות נוספות וריקות.

מירית קרקובסקי היא דיאטנית הקלינית במלב"י - המרכז לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל.

מניעת פקקת ורידית

פקקת ורידית, המכונה גם DVT, היא מצב בו נוצר קריש דם בוורידים בעיקר של הרגלים, שחלק ממנו עלול להנתק ולהגיע לריאות. התוצאה היא תסחיף ריאתי מסוכן שעלול לגרום למוות.

^^המלצות להימנע מתופעת פקקת ורידית:^^

כאשר אתם נוסעים או טסים במשך זמן רב, כדאי לבצע הליכות קצרות כל שעתיים. ההליכה גורמת לדם לזרום וכך מסייעת למניעת היווצרות קרישי דם.

מי שסובל מבעיה מוכרת של קרישיות יתר יכול להשתמש בזמן הטיסה בגרביים אלסטיות מיוחדות השומרות על לחץ תקין באזור הרגליים, ומסייעות למניעת התופעה.

הסיכון ללקות בפקקת של הורידים העמוקים ובתסחיף ראתי גבוה יותר באנשים בעלי גורמי סיכון, כמו אצל אנשים שסבלו בעבר מארוע של פקקת ורידים, ונשים הנוטלות טיפול הורמונלי בתקופת הריון ולאחרי הלידה. אנשים בעלי גורמי סיכון נוספים, הינם: חולי סרטן, אנשים שנמצאים בתקופה שלאחר שבר או אחרי ניתוח ואנשים שסובלים מעודף משקל, ועל כן רצוי שייוועצו עם רופא שימליץ על שימוש בגרביים אלסטיות או על שימוש בתרופות מדללות דם. כדאי לזכור כי הסיכון גדול יותר באנשים מבוגרים.

אחד מגורמי הסיכון לקרישי דם הוא התייבשות, על כן מומלץ לשתות מים ולא להפריז בשתיית אלכוהול או קפה, העלולים לזרז התייבשות.

נסו (עד כמה שניתן בחברות התעופה) למצוא מרחב רגליים, כזה שיאפשר לכם למתוח אותם ולא להותיר אותן מכווצות במשך רוב הטיסה.

למרות שמדובר בנוהג נפוץ, מומלץ להמנע מנטילת כדורי שינה לפני טיסה, מכיוון שהם יגרמו לכם להיוותר בחוסר תנועה במשך זמן ארוך מאד, ויורידו את לחץ הדם.

ד"ר אשר וינדר הוא מנהל יחידת הקרישה בבית החולים וולפסון וחבר באיגוד רופאי הקרישה.

בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:

פורום תזונה קלינית
פורום ורידים וכלי דם

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום