מדור טיפים מס' 64
כללי התנהגות בימים חמים במיוחד וניפוץ מיתוסים בנושא פצעי בגרות. דוקטורס מביא לכם את כל ההמלצות
הימים האחרונים היו חמים במיוחד וכידוע, חודשי יולי-אוגוסט מביאים עימם גלי חום כבדים, הדורשים כללי התנהגות מסויימים. מומלץ להקפיד על כללים אלה, במיוחד בתינוקות וילדים, קשישים ואנשים הנמצאים בקבוצות סיכון ו/או מקבלים טיפול תרופתי.
^^להלן כללי התנהגות בימים חמים במיוחד:^^
1. חובה להקפיד על צריכת כמויות מספיקות של נוזלים, מעבר לתחושת הצימאון.
2. כמות המים שצריך לשתות ביממה נקבעת בהתאם לדרגת הפעילות ולטמפרטורה שאליה נחשף האדם. אדם שנמצא זמן ממושך בחוץ, בימי שרב ומבצע פעילות גופנית
הגורמת להזעה מרובה ולאבדן נוזלים, זקוק לכמות גדולה יותר של שתייה. אנשים שלא מבצעים פעילות מרובה, חייבים לשתות לפחות כ-3 ליטר ביום. אנשים העוסקים בפעילות גופנית זקוקים לשתיה של 3-5 ליטר ביום.
3. בימי שרב: מומלץ לכל השייכים לקבוצות סיכון, להשתדל לשהות במקום ממוזג ולהימנע מפעילות גופנית בחוץ, מעבר להקפדה על שתיית מים.
קבוצות סיכון:
1. קבוצות הסיכון הן בראש וראשונה אנשים שאינם מסוגלים להגיע למים ולשתות בהתאם לדרגת הצימאון שלהם. כאן הכוונה בעיקר לתינוקות, ילדים, זקנים ובמיוחד חולים המרותקים למיטה ותלויים בסיוע.
2. חולים הסובלים ממחלה חריפה המשפיעה על מאזן הנוזלים בגוף, כמו מחלה עם חום גבוה שבה קיים איבוד מוגבר של נוזלים, חולים הסובלים משלשולים (קלקול קיבה), הקאות, או קושי ביכולת לשתות - כל אלו חייבים להיוועץ ברופא המטפל.
3. חולים הסובלים מהפרעות במלחים בדם וחולים הסובלים ממחלות כליה, ובמיוחד המטופלים בדיאליזה, חייבים להיוועץ ברופא המטפל.
4. חולים שמשתמשים בתרופות המחייבות שתייה מרובה, חייבים בתשומת לב מיוחדת.
סימני מחסור בנוזלים והתייבשות מאופיינים בתופעות, כגון: חולשה, סחרחורת, נטייה לנמנום, התעלפויות וסימנים חמורים יותר. מצב זה מחייב לקרר את הנפגע, להשכיבו ולתת לו נוזלים בשתייה או בעירוי. במקרה של חשד למחסור בנוזלים, יש להפסיק פעילות גופנית ולתת נוזלים (שתייה קרה עדיפה על שתייה חמה במצבים אלו). מאחר ומדובר בשתייה מרובה, מומלץ על שתייה בכמויות קטנות, לעיתים תכופות, כדי להשלים את הנוזלים החסרים.
פרופ' ראובן צימליכמן הוא מנהל מחלקה פנימית ו' ומנהל המכון ליתר לחץ דם במרכז הרפואי "וולפסון" בחולון.
80% מבני הנוער סובלים מפצעי בגרות (חצ'קונים בעגה "הצעירה"). בני הנוער, המודעים להופעתם החיצונית, מנסים טיפולים שונים ולעיתים משונים. רבים המיתוסים שאין להם כל קשר ענייני לתופעה.
^^להלן כמה עובדות על פצעי בגרות (חצ'קונים):^^
חצ'קונים מופיעים לא רק בגיל ההתבגרות. מבוגרים רבים סובלים גם הם מחצ'קונים. לעיתים התופעה נמשכת עד גיל 40 ויותר.
חצ'קונים אינם מדבקים.
חלק מהחצ'קונים קשורים לפעילות ההורמונאלית הטבעית. נטילת גלולות או הפסקתן, עלולה לגרום לחצ'קונים.
^^מיתוסים וטיפים לטיפול נכון בפצעי בגרות:^^
1. אל תחטטו: שפשוף הפנים, חיטוט ו"סחיטת" הפצעים מעלים את הסיכון להופעת צלקות.
2. אל תאכלו את כל סוגי המזון, זה גם לא טוב לדיאטה: מאכלים שומניים, בעיקר ממקור של חלב, פיצוחים ומאכלים חריפים - גורמים אצל חלק מהאנשים להופעת פצעים.
3. מספיק פעמיים ביום: רחיצת עור הפנים מעל 3 פעמים ביום מזיקה.
4. חשיפה מבוקרת לשמש: החשיפה יכולה לעזור לריפוי הפצעים, אולם הטבה זו תהיה לזמן קצר בלבד ואילו הנזק מחשיפה מצטברת עלול לעלות על התועלת.
5. היופי חשוב אבל האיכות קובעת: ישנם סוגי מייק אפ ואיפור היכולים להחמיר את מצב הפצעים, לכן חשוב לבדוק שמוצרים אלו אינם גורמים לסתימת בלוטות החלב.
6. מתח לא עוזר גם כאן: אין קשר בין מתח להופעת חצ'קונים, אבל אנשים מתוחים נוטים לחטט בפצעים.
7. יחסי מין: אין כל קשר בין פצעי בגרות ליחסי מין.
8. טיפול: טיפול מקצועי להרחקת השחורים והפצעים יכול לעזור, אך עדיף להשתמש במשחות מתאימות ולעיתים אף בכדורים, כדי לטפל בצורה יעילה.
9. תכשירים: ישנם תכשירים לטיפול בחצ'קונים הגורמים ליובש בעור. לפיכך, חשוב לשמור על לחות העור במהלך הטיפול בחצ'קונים.
הטיפים באדיבות חברת התרופות תרימה.
לרכישת פריט on-line - לחצו כאן.
בואו לדבר על זה בפורום התנהגות בריאותית ובפורום רפואת עור.