מדור טיפים מס' 89

(0)
לדרג

מדור טיפים מיוחד לט"ו בשבט: ערכם הבריאותי והקלורי של פירות יבשים ומתכון דיאטטי להכנת תאנים ומשמשים ממולאים

מאת: מערכת zap doctors
קלוריות בט"ו בשבט

ט"ו בשבט הגיע ואנו אוכלים, כמסורת החג, פירות יבשים, גרעינים ואגוזים. הפירות היבשים עשירים בסוכרים, מה שהופך אותם למתוקים במיוחד ובעלי ערך קלורי רב. גם למי שמנסה לשמור על הגיזרה ואוהב מתוק (ויש לא מעט כאלו), מעט פירות יבשים (3 תמרים יבשים, תאנה אחת, 3-4 משמשים מיובשים) יכולים להוות נשנוש אחה"צ מתוק ומזין. הם מצוינים גם כארוחה קלילה לפני אימון גופני - כמובן שבנפח קטן כדי שלא יעיק אחר-כך בקיבה.

מנת פירות יבשים המכילה כ-15 גרם פחמימות ו-60 קלוריות הינה שווות ערך ל-2 תמרים מיובשים/3 משמשים מיובשים/ 2 שזיפים מיובשים/תאנה מיובשת אחת/כף צימוקים. חשוב לציין שישנם פירות שבתהליך הייבוש שלהם מוסיפים להם סוכר, כמו לאננס או הפפאיה ולפעמים גם לתמרים; לחילופין ישנם פירות שעוברים טיגון, כמו הבננה. תהליכים אלו מעלים את ערכם הקלורי ומפחיתים מערכם התזונתי של הפירות.

חלק מן הסגולות של הפירות היבשים הוא בתועלתם בטיפול בעצירות. הריכוז הגבוה של הסוכר גורם לחדירה מוגברת של נוזלים למערכת העיכול ולריכוך המזון המעוכל במעי, ועל-ידי כך לזירוז יציאות. פירות יבשים עשירים גם בסיבים תזונתיים שגם כן עוזרים לתהליך העיכול. למי שרגיש, תכונות אלו עלולות לגרום לכאבי בטן ושילשולים. השקדים והאגוזים תורמים לבריאות הלב וכלי הדם; אך למרות שהם עשירים בשומן בלתי רווי יש בהם הרבה קלוריות.

האגוזים - עשירים בשומן. מנה של 5 גרם שומן המכילה 45 קלוריות שווה ל-4 חצאים של אגוזי מלך (642 קלוריות ל-100 גרם) שעשירים גם באומגה 3, ל-7 שקדים (586 קלוריות ל-100 גרם) שעשירים בסידן, ל-6 חצאי אגוזי פקאן (725 קלוריות ל-100 גרם) שעשירים בסיבים תזונתיים וגם ל-8 אגוזי קשיו (561 קלוריות ל-100 גרם) שעשירים בברזל.

^^משמשים ותאנים ממולאים^^

מתקבלים 40 חטיפים. חטיף תאנה מכיל כ-55 קלוריות, חטיף משמש מכיל כ-25 קלוריות.

^^חומרים:^^

20 משמשים מיובשים.
20 תאנים מיובשות.
120 גרם גבינה בולגרית 5% שומן.
100 גרם גבינת עזים 5% שומן.
חומץ בלסמי להגשה.

^^אופן ההכנה:^^

1. משרים במים חמים לחצי שעה ומסננים.
2. מחממים תנור/טוסטר אובן לחום של 200 מעלות.
3. חותכים את המשמשים והדבלים לרוחבם כמעט עד הסוף (משאירים קצה מחובר).
4. חותכים גבינות לגודל המתאים (פרוסות דקות אך לא דקיקות), וממלאים את המשמשים בגבינה בולגרית ואת התאנים בגבינת העיזים וסוגרים אותם.
5. מניחים את הפירות הממולאים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.
6. צולים כ-10 דקות, או עד שהפירות מקבלים כוויות חום וכתמי צלייה קלים.
7. מוציאים מהתנור, בוזקים מעט בלסמי ומגישים.

מוניקה קרן היא דיאטנית בשיטת ד"ר לוי להרזיה ואורח חיים בריא.

תזונה ובריאות בחג

ט"ו בשבט הוא חג לאילנות אך גם ובעיקר חג של אוהבי הפירות היבשים. ככלל, הפירות היבשים בעלי איכויות בריאותיות גבוהות - הם מכילים כמות גדולה של מינרלים סידן וברזל, עשירים בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון המגנים מפני מחלות שונות. פירות יבשים הם חסרי שומן וכולסטרול, דלי נתרן ועשירים באשלגן.

לצד איכויות בריאותיות אלו, לפירות יבשים ערך קלורי גבוה שעשוי להפוך "למוקש" ולכן חשוב לאכול אותם במידה. לדוגמא: ב-10 צימוקים יש 60 קלוריות; בתמר אחד יש 34 קלוריות; הערך הקלורי של 10 אגוזי פקאן הינו 190 קלוריות ואילו ב-10 שקדים יש 70 קלוריות.

^^ערכים בריאותיים בפירות יבשים:^^

תאנה: מומלצת ביותר לפעילות מערכת העיכול. היא עשירה באשלגן, סידן וויטמין B. עלי התאנה מוכרים גם כצמח מרפא.

תמרים: עשירים בסיבים תזונתיים ולכן מסייעים לפעילות מערכת העיכול. הם מכילים ריכוז גבוה של המינרל מגנזיום אשר ידוע בהשפעתו המרגיעה וכמקל בזמן אלרגיות.

אגוזים (אגוזי מלך): מכילים כמות גדולה של חומצה פולית, מגנזיום, כרום, סיבים תזונתיים ואשלגן. אגוזי מלך הם האגוזים היחידים שמכילים גם חומצת שומן מסוג אומגה 3 ולפי מחקרים יש לה השפעה מכרעת על מניעת מחלות לב וכלי דם.

שקדים: מכילים כמויות נדיבות של סידן, אשלגן, חומצה פולית, מגנזיום, סיבים וחלבון ולכן מומלץ לצמחונים שלא אוכלים חלבון מהחי לצרוך אותם.

חרוב: משמש להקלה בזמן שלשולים.

שזיפים מיובשים: מסייעים בזמן עצירות, ולכן לנוטים לסבול מהבעיה מומלץ לאכול כל בוקר על קיבה ריקה 2-3 שזיפים שהושרו במשך הלילה.

צחי כנען הוא דיאטן קליני.

בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:

פורום דיאטה, תזונה והשמנת יתר - בשיטת ד"ר לוי
פורום תזונה טבעית
פורום תזונה קלינית

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום