מדור טיפים מס' 95

(0)
לדרג

טיפים להתמודדות עם מצבי לחץ וחרדה והנחיות לביצוע בדיקת סוכר באמצעות מד סוכר "ביתי". כל ההמלצות החשובות

מאת: מערכת zap doctors
התמודדות עם לחץ וחרדה

המצב הבטחוני בדרום הארץ גורם לרבים לחץ, חרדה ומתח רב. לאור המצב, מומלץ להכיר דרכי סיוע ראשוניות להתמודדות עם הקשיים.

^^ארבעת האסים ("ה") להתמודדות עם מצבי מתח/לחץ וחרדה:^^

הכרה: הכרה בעובדה שאנו בלחץ, חרדה או מתח ולכן מגיבים בתגובות המורגשות כחריגות, אך הן נורמליות ואפילו חיוניות.

הבעה: הבעה ושיתוף רגשיים מלאים ופתוחים באשר לתחושותינו ורגשותינו. השיתוף רלבנטי במיוחד עם אנשים הקרובים לנו, אך יכול להתקיים גם עם אחרים, המוערכים על ידינו כמתעניינים ותומכים אפשריים.

הרחקה: לעתים חשוב להרחיק עצמנו באופן מודע ומכוון מגורמים ידועים של מתח, לחץ והצפה רגשית מיותרים. ההרחקה יכולה להיות פיזית-מוחשית, ב"מציאות החיצונית" או דמיונית-חשיבתית ב"מציאות הפנימית".

הרפיה: ניתן להשיגה בדרכים רבות, חלקן אישיות ומוכרות ואת חלקן ניתן ללמוד ולתרגל, עד להשגת רמת שליטה גבוהה.

^^טיפים לשחרור לחץ:^^

אחת מטכניקות ההרפיה האפשריות נקראת "הרפיית סריקה"; ניתן לתרגל טכניקה זו בהמתנה למעלית או בתוכה, בעמידה ברמזור אדום או בתור ואפילו תוך כדי פגישת עבודה, עסקים וכד'. אין לתרגלה תוך כדי נהיגה, או כל פעילות חיונית או מסוכנת אחרת. בזמן שאתם נושמים 3 נשימות רגילות, שימו לב להבדל בין האוויר הקריר יחסית שאתם שואפים, לעומת האוויר החם יותר שאתם נושפים החוצה. היו מודעים למתח שבגוף ובשרירים ושחררו אותו.

הערה: הדברים נכתבו בלשון זכר אך מתייחסים לשני המינים.

1. כשאתה שואף פנימה, "סרוק" את שרירי הפנים, צוואר, כתפיים וזרועות. כשאתה נושף החוצה, דמיין והרגש כיצד משתחרר כל המתח מהשרירים האלו.

2. כשאתה שואף פנימה, "סרוק" את שרירי החזה, ריאות וקיבה. כשאתה נושף החוצה, דמיין והרגש כיצד משתחרר כל המתח מהשרירים האלו.

3. כשאתה שואף פנימה, "סרוק" את שרירי המתנים, ירכיים ורגליים. כשאתה נושף החוצה, דמיין והרגש כיצד משתחרר כל המתח מהשרירים האלו.

לווה את הנשיפות ושחרור המתח במילת הרפיה פנימית המתאימה לך, על-פי בחירתך; כמו "רוגע", "שלווה", "הרפיה" וכד'.

"כלל הזהב" המתאים למרבית התחושות הקשות הינו "לא להתמכר ולא להתנכר". חשוב לתת לעצמנו לחוש את מלוא עומקם של רגשותינו, גם הקשים. מאידך, יש להקפיד ולעשות כמיטב יכולתנו לא להתמכר להם.

והעיקר, חשוב וחיוני - "להתמודד, ולא לבד". אמנם, חונכנו לנסות ולהתמודד לבד, בכל מצב, אך זאת רק במידת האפשר. לעיתים ובוודאי שבעת מצוקה שאינה חולפת, זה אנושי וחיוני ביותר, לפנות לקבלת עזרה ותמיכה מהזולת. ואם המצוקה משמעותית, הכרחי לפנות ולקבל עזרה מקצועית, מוקדם ככל האפשר.

ד"ר מאיר נאמן הוא מנהל פורום התמודדות עם מצבי מתח, לחץ וחרדה.

בדיקה ביתית של רמת הסוכר

מחלת הסוכרת הינה אחת ממגפות המאה ה-21 ונמצאת במגמת עלייה. רק בישראל כחצי מליון איש סובלים מסוכרת ונדרשים לבצע מדי יום בדיקת סוכר באופן עצמאי.

^^הנחיות לביצוע בדיקת סוכר באמצעות מד סוכר "ביתי":^^

1. חשוב לשטוף ידיים עם מים פושרים וסבון לפני הבדיקה, הן על מנת לסלק שאריות של לכלוך או מזון שעלולים לגרום לאי דיוק בתוצאה, והן על מנת להמריץ את מחזור הדם ועל ידי כך להקל על פעולת הוצאת טיפת הדם.

2. לא מומלץ לחטא את מקום הבדיקה באלכוהול או חומר חיטוי אחר כדי לא לגרום ליובש וכדי לא לפגוע בדיוק.

3. הכנת מכשיר הדקירה לפעולה: החליפו את המחט וכוונו את עומק הדקירה בעזרת הגלגלת ודרכו את המכשיר.

4. אם המכשיר מחייב הכנסת קוד לפני הבדיקה, קודדו אותו בעזרת הכפתורים לפי מספר הקוד המופיע על אריזת מקלוני הבדיקה. במכשירים המקודדים על ידי מקלון כיול יש להכניס את המקלון בפתיחת כל אריזת מקלונים חדשה.

5. הצמידו את הדוקרן לאזור הרצוי ובצעו את הדקירה. אם הבדיקה נעשית במזג אוויר קריר, מומלץ לשפשף את הידיים לפני הבדיקה כדי לחממן ולהמריץ את הדם.

6. במדי סוכר הדורשים רק טיפת דם בגודל מזערי ניתן לבצע בדיקה לא רק באצבעות, אלא גם באזורים נוספים בגוף בהם הדקירה אינה כואבת, כגון: בכרית כף היד, אמה, זרוע, ירך ושוק.

7. קרבו את מקלון הבדיקה לטיפת הדם הטרי, הצמידו את האזור המיועד במקלון אל טיפת הדם בצורה מאונכת, עד השמע הצפצוף המעיד על קליטת כמות דם מספקת. התוצאה תופיע תוך מספר שניות על צג המכשיר.

8. לאחר סיום הבדיקה יש לזרוק את מקלון הבדיקה והמחט המשומשת לפח ולהרחיק מילדים.

ליטל סמואל-לוי היא דיאטנית קלינית במרכז לסוכרת "גפן מדיקל",

בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:

פורום סוכרת
פורום התמודדות עם מצבי מתח, לחץ וחרדה

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום