קשה באימונים, קשה בקרב, תסמונת התשישות הכרונית
למה גופנו מתפקד כמו סוללה, למה אין תרופה (אבל יש טיפול) ואיך זה שככל שאתה נח יותר- אתה עייף יותר
את תסמונת התשישות הכרונית ניתן לאפיין על ידי ארבעת המשפטים הבאים:
מחלה שקשה לאבחן אותה וכשמאבחנים כבר,מסתבר שקשה לצאת ממנה.
מחלה שנראים בה בריאים, אך מרגישים חולים.
מחלה שפוגעת קשה בתפקוד ובאיכות החיים.
מחלה שכוללת כאבי שרירים, ליקויי שינה, עייפות, תשישות, כאבי ראש ועוד.
המחלה מוגדרת על ידי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות על ידי התסמינים הבאים:
1. עייפות והתעייפות בקלות במשך חצי השנה האחרונה לפחות.
2. הבדיקות הרפואיות שוללות מחלה פיזית או נפשית שמחקה את סינדרום התשישות הכרונית.
3. תחושות קבועות או חוזרות שהופיעו במשך חצי השנה האחרונה והכוללות חלק מן הסימפטומים הבאים: צמרמורות או חום נמוך ו\או גירויים חוזרים ונשנים בעור במשך שנה או יותר, כאב או רגישות בגרון, בלוטות לימפה נפוחות ו\או כואבות, חולשה כללית של השרירים שאיננה מוסברת, עייפות למשך 24 שעות או יותר, לאחר פעילות פיזית, שלא הייתה אופיינית בעבר, כאבי ראש שלא הופיעו בעבר, כאבי פרקים ללא נפיחות, או אדמומיות באזור, שכחה, אי שקט מוגזם, בלבול, ערפול מוחי, קושי להתרכז, דיכאון וליקויי שינה.
המרכז לבקרת מחלות מגדיר את סינדרום התשישות הכרוני כאבחנה סבירה כאשר שני הקריטריונים הראשונים קיימים ולפחות 8 מתוך 13 סימפטומים מסעיף מספר שלוש קיימים.
מגוון הסימפטומים והליקויים בתפקוד אצל הסובלים מן התסמונת נובעים מליקוי בכושר יצירת האנרגיה.
במצב תקין גופנו מתפקד באופן הדומה לסוללה נטענת ומייצר לעצמו את האנרגיה הנחוצה לו לתפקוד. כל תא בגופנו זקוק לאנרגיה בשביל לבצע את תפקידו, בין אם זה תא במערכת העיכול שצריך להשתתף בפירוק המזון, תא בשריר אשר צריך לאפשר לנו ללכת, לרוץ או לקפוץ, תא בכבד אשר צריך להשתתף בתהליכי ניקוי הגוף, או תא במוח אשר צריך לאפשר לנו לחשוב ולהתרכז. האנרגיה מסופקת לתאים ע"י חלקיקים קטנים הנמצאים בתאים ונקראים מיטוכונדריה אשר מתרגמים את המזון והחמצן לאנרגיה בתהליך כימי מורכב. אנרגיה זו מאפשרת לתאים לתפקד ביעילות ולכל הגוף לתפקד בהרמוניה.
כל אדם בריא חווה לעיתים פגיעה בכושר יצירת האנרגיה ו\או כאבי שרירים כמו למשל בזמן מחלה, בסוף היום, או לאחר פעילות מאומצת וממושכת ומתלונן על עייפות, קשיחות וכאבים. בד"כ מנוחה מספקת ושינה טובה תאפשר לגוף להתאושש, לשקם את עצמו ע"י מילוי מצבורי האנרגיה ולחזור לתפקוד תקין תוך זמן קצר.
בסינדרום התשישות הכרוני ובפיברומיאלגיה נפגע הכושר ליצירת האנרגיה באופן כרוני ומנוחה לבד אינה מספיקה בשביל לאושש את הגוף, כלומר נפגע הכושר הטבעי של הגוף לשקם את עצמו. הרבה תאים ומערכות בגוף נפגעים ולוקים בתפקוד ומכאן מגוון הסימפטומים הרב שמאפיין מחלה זו. השוני הגנטי ביו אדם לאדם והנסיבות שבהם כל אחד נקלע למצב זה יוצרים את השוני בסימפטומים בין אחד לשני.
מחלה זו אינה מדבקת, אבל כל אחד יכול לחלות בה. היא מופיעה בד"כ לאחר תקופה ממושכת של עומס כבד על הגוף. העומס על הגוף יכול לנבוע ממקור פיזי, פיזיולוגי, רגשי או שילוב בינהם.
דוגמא למקור פיזי: פעילות פיזית אינטנסיבית ממושכת האופיינית לספורטאים, ימי עבודה ארוכים המקצצים בשעות השינה, חוסר ממושך בפעילות פיזית, או לאחר פגיעה פיזית בגוף כמו אחרי תאונה או נפילה או אפילו לאחר לידה.
דוגמא למקור כימי: תזונה לקויה לאורך זמן ו\או חשיפה לחומרים רעילים כמו ריסוסים, צבעים, דבקים ועוד. בנוסף חשיפה לקרינה אלקטרומגנטית או אחרי מחלה וירלית ועוד.
דוגמא למקור רגשי: קושי בקבלה או הסתגלות למצבים כמו גרושים, פיטורים,תקופת מבחנים טראומה ועוד.
כשם שהמחלה מורכבת גם הטיפול בה מורכב. אין תרופה, טיפול, או תוסף מזון מסוים המרפא מהמחלה.
הטיפול כולל מרכיבים רבים מתוך כוונה למצוא את המתכון המתאים לכל אחד.
השלב הראשון בטיפול הוא קבלת היסטוריה מפורטת הכוללת את כל פירטי המחלה והשתלשלות המחלה.
השלב השני הוא בדיקה גופנית ובדיקות מעבדה בכדי לקבל נתונים נוספים על הגוף.
השלב השלישי כולל בחירת המתכון הטיפולי ותחילת הטיפול, כאשר המטרה היא לחזק את המערכות והאיברים שנפגעו כתוצאה מהמחלה ולתמוך באספקט הפיזי, הפיזיולוגי והרגשי של הגוף.
תמיכה באספקט הפיזי נעשית ע"י איזון ביו שעות המנוחה לשעות הפעילות של כל אחד. ללא ספק מחלה זו מכתיבה הרבה מנוחה ולעיתים בשלבים הראשונים לא ניתן לשלב אפילו פעילות פיזית מתונה מאד. פעילות פיזית והפעלת הגוף היא חיונית להחלמה ברגע שחשים שיש יכולת פיזית להשתלב בה. חשוב לדעת שמחלה זו מלווה לפעמים בדיכאון ואז אין מוטיבציה להשתלב בפעילות הפיזית שהיא חשובה ביותר. המדד לפעילות פיזית חייב להיות ברמה כזו שחשים יותר אנרגטיים לאחר הפעילות ולא יותר עייפים, גם אם הפעילות נמשכת כמה דקות בלבד. המטרה היא להגביר בהדרגה את כמות הפעילות תוך שמירה על אותו מתכון בו התחושה לאחר הפעילות טובה יותר. רצוי שהפעילות הפיזית תהייה מבוקרת ומלווה ע"י איש מקצוע בכדי למנוע נזקים.
תמיכה באספקט הפיזיולוגי נעשית ע"י איזון המזון בתוספת תוספי מזון בד"כ ובשילוב עם טכניקות שונות העוזרות לשקם את הגוף. הבסיס לתמיכה פיזיולוגית בגוף מתחיל בתזונה נבונה. תזונה המספקת לגוף את רכיבי המזון החיוניים כמו פירות, ירקות, חלבונים, פחמימות מורכבות וחומצות שומן חיוניות. חיוני שהתזונה גם תאזן את רמות הסוכר בדם בגלל הנטייה האופיינית במחלה זו לירידות חדות ברמות הסוכר התורמות להחמרת הסימפטומים. חשוב להימנע ממזונות המכבידים על הגוף כמו מזונות מעובדים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, קלוריות ריקות ועוד. התאמת התזונה באופן אישי לכל אחד חשובה לתהליך ההחלמה. בנוסף לתזונה מומלץ להתאים תוספי מזון התומכים במערכות שנפגעו כמו תמיכה במערכת העיכול, במערכת עצבים, בכושר ניקוי הגוף, במערכת החיסון, במערכת השלד והשרירים, באיזון רמות הסוכר ועוד.
תמיכה באספקט הרגשי נעשית ע"י טיפול פסיכולוגי, פסיכיאטרי, או ע"י טכניקות כמו N.E.T.
( Neuroemotional technique)המאפשרות לנטרל מחסומים רגשיים בצורה בטוחה יעילה ומהירה.
קימות טכניקות רבות התורמות לשיקום הגוף ולחיזוקו ומומלץ לשלב אותן עם תזונה נבונה.
כמה אפשרויות לדוגמא:
כירופרקטיקה התומכת במערכת השלד והשרירים וכוללת טכניקות עדינות מאד כמו קרנייל סקרל (Cranial Sacral) המותאמות גם לאנשים הסובלים מכאבים.
Applied Kinesiology טכניקה המאפשרת לבחון תפקוד תקין ולא תקין של מערכות ואיברים בגוף ע"י בדיקת כושר התנגדות של שרירים שונים בגוף. שריר חלש או חזק נותן נתונים על תפקוד הגוף. טיפול נכון בנקודות החלשות יחזק מידית שרירים חלשים וישפר את התפקוד והתחושה בהדרגה.
דיקור המאפשר זיהוי וטיפול במרידיינים ע"י הסרת חסימות אנרגיה המאפשרות לאברים ומערכות לתפקד ביעילות ובחופשיות.
N.A.E.T. שהיא טכניקה המנטרלת אלרגיות ורגישויות האופייניות אצל חולי התשישות הכרונית והפיברומיילגיה. בד"כ קשה ליצור הקשרים בין הרגישויות השונות ובין הסימפטומים השונים בגלל הסבך הרב של הסימפטומים אשר נובע מסיבות רבות ולכן הנטייה היא לחשוב שאין אלרגיות. זיהוי ואלימינציה עקבית של אלרגיות מאפשר עם הזמן שיפור משמעותי בהרגשה ובתפקוד.
שיטת פלדנקרייז הנותנת בו זמנית פעילות פיזית מתונה והסרת חסימות וקשיחויות בגוף התורמת לשיפור ההרגשה.
קיימות טכניקות נוספות התורמות גם הן לשיפור התפקוד והתחושה.
החלמה מהמחלה יכולה להתבצע רק בסבלנות, באיטיות ובהדרגה, תוך הקשבה לגוף ובליווי יעוץ מקצועי מיומן. הטיפול צריך להיות מותאם אישית לכל מטופל תוך התחשבות במגבלות ובצרכים של כל אחד. אנו תמיד שואפים להחלמה מלאה אך לעיתים ההחלמה היא חלקית. הטיפולים כרוכים לרוב בהוצאות רבות מאחר ואינם מוכרים בד"כ ע"י קופות החולים או הביטוחים המשלימים.
חשוב לזכור שכאשר הושגה ההחלמה חובה לשמור על הגוף, לזהות מצבים הגורמים לעומס יתר ולהימנע מהם בכדי למנוע את הישנות המחלה.