כשהעור מתעטש
תזונה, הומיאופתיה, רפואה סינית, וגישה ההומוטוקסיקולוגית, כל השיטות לטיפול והקלה על אטופיק דרמטיטיס.
ד"ר מוטי לוי, שירותי בריאות כללית
מה הבעיה?
עור הגוף הוא למעשה האיבר הגדול ביותר בגופנו, והוא גם שטח המגע הנרחב ביותר שלנו עם העולם החיצון. בנוסף להגנה, משמש העור גם מתווך בינינו לבין התחושות הקשורות לסביבה, כמו חום, קור ומגע.
אחת הסיבות הנפוצות למחלות עור, הן האלרגיות לחומרים שונים. אלרגיות אלה יכולות להתפתח כתוצאה ממגע של החומר עם העור, או כתוצאה מבליעת החומר באכילה, בשתייה או בתרופות. האלרגיה העורית הנפוצה ביותר מכונה "דרמטיטיס אטופית", והיא מתאפיינת בדלקת כרונית של העור וגרד חזק. לעיתים, מצב זה של העור נלווה לנזלת אלרגית או להתקפי אסטמה , ולכן הוא מכונה גם "אסטמה של העור". התופעה נפוצה יותר בגיל הילדות, ומתבטאת בדרך כלל באזורי הקפלים בגוף (מאחורי הברכיים, המרפקים והאוזניים, ובאזור הצוואר והעפעפיים). גם למחלות עור אחרות המלוות בדלקת, כמו אקנה, סבוריאה ופסוריאזיס יש לעתים בסיס אלרגי/ נפשי, וכמו באלרגיות המתבטאות במערכת הנשימה, גם באלרגיות העוריות ניתן לטפל במהצלחה בשיטות השונות שמציעה הרפואה המשלימה.
הרפואה המשלימה מכירה בחשיבותו של המזון, ובהשפעתו על המצב הפיזי והנפשי. במקרים של אלרגיות עוריות, רצוי לצמצם את צריכת הקמח והאורז הלבנים בפרט, ומזונות מעובדים בכלל, ולאמץ תפריט המושתת על מזונות "מלאים", עתירי סיבים, ויטמינים ומינרלים. במקרים מסוימים, כאשר מצב העור קשה במיוחד, מומלץ לעבור לפרק זמן מסוים לדיאטה צמחונית.
תזונה עשירה בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6 מסייעת לריפוי העור. מזונות כמו אגוזים, זרעי פשתן, דגי סלמון, מקרל וסרדינים, וכן פירות וירקות כמו תפוחים, מלפפונים ואורז, מכילים יחסים טובים בין חומצות שומן אלה. מזונות מומלצים נוספים: מלון, גזר, ברוקולי ובטטות.
רצוי להימנע מחומרים העשירים בחומצה ארכידונית או המעודדים ייצור של חומצה זו בגוף, כמו מאכלים חריפים או מתובלים מאוד, מזון מטוגן, בשר, אלכוהול ומשקאות המכילים קפאין.
הטיפול ההומאופתי מתבסס על העיקרון של "דומה בדומה ירפא", כלומר: חומרים אשר יגרמו לאנשים בריאים תופעות של אלרגיות עוריות, ירפאו אותן התופעות בדיוק אצל אנשים הסובלים מבעיה זו.
קיימות מספר תרופות הומאופתיות נפוצות לטיפול באלרגיות עוריות:
1. GRAPHITES ; תרופה המיוצרת מדילול גבוה של גרפיט. יעילה במיוחד במצבים של גרד ופריחה המפרישה נוזל צהבהב, הממוקמים בעיקר בקפלי הגוף (בדרך כלל מפתחים אותם אנשים שמנמנים, רגישים ורגשנים).
2. SULFUR ; תרופה לטיפול בפריחה וגרד, המלווים בתחושה של "שריפה" המחמירה בתנאים של חום סביבתי ויש בה הקלה בתנאים של קור. תכונות אופי בולטות של טיפוסי SULFUR: חוסר סדר, אופטימיות ושמחת חיים.
3. ALUMINA ; מתאימה לטיפול באלרגיות עוריות יבשות (ללא הפרשה), המלוות בעצירות קשה.
הרפואה הסינית מתבססת על עקרונות של זרימה אנרגטית באורגניזם, לאורך 12 תעלות, הנקראות "מרידיאנים". כל עוד אנרגיה זו זורמת כראוי, הבריאות תקינה, אך לעיתים נוצרת הפרעה בזרימת האנרגיה, המתבטאת ב"חולי".
שיטה זו מבוססת על ראייה הוליסטית של גוף ונפש, כאשר מצב העור נתפש כהחצנה של מצב האיזון הפנימי הן הפיזיולוגי והן הנפשי. מחלות עור המלוות בדלקת ו/או בגרד נוצרות, על פי הרפואה הסינית, כתוצאה מ"עודף חום" בגוף, כלומר: כשהגוף כאילו לא "מקורר" דיו על ידי הנוזלים והדם. עודף החום "מופיע" על העור, מתלווה באודם מקומי וגרד, ויש הטבה בקור. הגישה הסינית אף מבחינה בין שני טיפוסים בסיסיים של בני אדם, מבחינה נפשית וגופנית: טיפוס היאנג (אנשים שבדרך כלל חם להם, והם מוחצנים באופיים ורגשותיהם) שינטה לפתח תופעות של חום ויובש על פני העור; וטיפוס היין (אנשים שבדרך כלל קר להם, הם פחות מוחצנים, יותר איטיים, ונוטים להשמנה) שינטה לפתח הצטברויות של לחות ושמנוניות בגוף, וכתוצאה מכך גם בעיות עוריות שונות.
האבחון הסיני מבוסס על תשאול, התבוננות ובדיקת דופק ולשון. המטופל שסובל מעודף חום, ידווח לעתים קרובות על תחושות של "בעירה פנימית", צימאון, עצבנות ואימפולסיביות, והוא יעדיף מזג אוויר קר ומשקאות קרים. בדיקה פיזית של אדם שהחל בגופו תהליך דלקתי, תעלה ממצאים כמו אודם בעיניים ובלשון, ודופק מהיר מהרגיל.
כיוון שהאיבר האחראי על קירור הגוף הוא הכבד, במצב של עודף חום צריך לבצע דיקור (אקופונקטורה) בנקודות מתאימות, לשיפור פעולתו. הדיקור יועיל גם להרגעת הנפש, וימנע התפרצויות עוריות על רקע של סטרס, שיוצר חסימות אנרגיה וחום פנימי, המאפשרים לפריחה לצאת אל פני העור.
לעיתים יהיה צורך להוסיף גם מרקחת של צמחי מרפא מקררים, כמו נוסחה בשם:
12 GENTIANA, המכילה בין השאר את צמח הגנטיאנה. צמחי מרפא נוספים המקלים באופן משמעותי על תופעות של אלרגיה עורית הם: ARCTIUM LAPPA, שמצמצם את הדלקת ואת החום המקומי המאפיינים את המחלה, משפר את הזנת העור ואת החלמתו; והסרפד (URTICA), שמקל מאוד בטיפול במצבי גרד ואודם של העור, ובעיקר באלרגיות מסוג CONTACT DERMATITIS (אלרגיות שבהן גורם המחלה בא במגע ישיר עם העור).
הרפואה הסינית מציעה עוד צמחים רבים נוספים לטיפול בעור (בסה"כ, משתמשים ברפואה הסינית בכ=400 צמחי מרפא עיקריים), והמומחה עשוי להתאים אותם במידת הצורך ללקוח, בהתאם לתמונת המחלה.
מבחינת התזונה, יהיה תקף גם כאן הכלל הסיני: "בבוקר אכול כמו קיסר, בצהריים אכול כמו נסיך, ובערב כמו אביון". ארוחות מסודרות, אכילת מזון קל לעיכול, ושתיית תה ירוק, שמסייע לעיכול ו"מפחית" משמנוניות המזון והימנעות מקפאין ישפרו מאוד את מצבו של העור.
ההומוטוקסיקולוגיה גורסת, כי חוסר יכולת של הגוף לסלק מתוכו חומרים לא רצויים או רעלנים בצורה יעילה, יגרום לו למצוא צורה חלופית לטיהור זה, למשל: הוצאת הפסולת דרך העור, פעולה המתבטאת במחלות עור.
מטרת הטיפול ההומוטוקסיקולוגי היא שיפור תפקודם של האיברים האחראים על סילוק הרעלים מהגוף, על ידי שימוש בחומרים הומיאופתיים, וכן בחומרים ביולוגיים המשפרים את תפקודו של הכבד (האיבר האחראי בין היתר לסילוק הרעלים מהגוף) - וכך משפרים בעקיפין גם את מצב העור.
כמו בכל השיטות שנסקרו כאן על קצה המזלג, גם בשיטה זו יש להתאים את הטיפול באופן אישי, על ידי מומחה.