הצ'י קונג כשיטה טיפולית ללקוי למידה
מהי שיטת הצ'י קונג וכיצד היא יכולה לסייע בטיפול בילדים ובני נוער בעלי לקויות למידה והפרעות קשב?
מטרת תקציר מאמר זה היא להציג את תפיסתי, כמטפל בשיטת צ'י קונג - בתלמידי תיכון וסטודנטים לקויי למידה. תפיסתי המוצגת כאן היא תוצאה של עבודה רבת שנים במערכת החינוך של ישראל עם תלמידים לקויי למידה, בעיקר בעלי תסמונת ADD ו - ADHD.
תסמיני לקויות הלמידה הן בעיות שעדיין לא נמצא להן פתרון הולם מבחינת הרפואה המערבית; כך ששיטת טיפול בעזרת שיטת צ'י קונג עשויה להשתלב בטיפול הכולל על מנת לסייע למטופל באותם מקומות בהם קצרה ידו של הטיפול הקונבנציונאלי להועיל (או בנוסף לאותו טיפול).
יתרה מזאת, למרות העובדה שמערכת החינוך בישראל מכירה בתסמיני לקויות הלמידה ואף מקדישה תשומת לב לתלמידים אלה, אין היא מצליחה בשל בעיות שעיקרן ארגוניות לתת מענה הולם למצוקת אחוז נכבד של לקויי הלמידה .
כך יוצא ,שרבים ממטופלי - לקויי הלמידה, המבקשים להקל מתסמיני לקויות הלמידה נושאים בהווייתם שתי קבוצות של בעיות - בעיות ליבה ובעיות מעטפת .
בעיות הליבה הן הבעיות הכרוניות המתבטאות בתסמיני לקויות הלמידה. בעיות המעטפת, הן הבעיות הנלוות - שלרוב נחשבות לבעיות המהותיות.
הן נובעות לפחות מגורם אחד מתוך ארבעת הגורמים שאציין :
1. טיפול אובססיבי ולא יעיל של הורים חרדים להישגי בנם/בתם, מול מערכת בית הספר. מהות טיפול ההורים מתבטא בניסיון אין סופי להציף את הבעיה מול צוות המורים שידם קצרה מלהועיל. הצפת הבעיה באופן אובססיבי לא רק שאינה מקלה על בעיית התלמיד, אלא אף מקבעת את הבעיה ומרחיקה את הסיכוי לפותרה.
2.מערכת החינוך אינה ערוכה כיאות לטיפול בתלמיד לקוי הלמידה בשגרת יום הלימודים , וכך יוצא שאצל אחוז נכבד מלקויי למידה אלה הישגי הציונים נמוכים, דבר הגורם לשיבוצם בקבוצות למידה לא איכותיות. לעובדה זו קשר הדוק למעמדו החברתי הנמוך של לקויי הלמידה.
3. תסכולים מאי יכולת עמידה בדרישות הלימודיות בעיקר בכתות הגבוהות של ביה"ס התיכון.
תסכול זה גורם לחיכוך התלמיד עם נוהלי המערכת מבחינת אי נוכחות סדירה ואי עמידה במטלות הלימודיות. חיכוכים אלה גורמים לפגיעה במוטיבציית התלמיד, בהישגיו הלימודיים ובגיבוש הערכה נמוכה של צוות המורים כלפי התלמיד.
4. נטישה חלקית או מוחלטת של התלמיד את בית הספר, בדרך כלל במחצית השנייה של כיתה י"א ואילך .
בעיות אלו מתבטאות בנזק אקוטי בדימוי העצמי של התלמיד -לקויי הלמידה, דבר היוצר אפקט שרשרת הרסני הפוגע בשלב הבא במימוש מיומנויות חברתיות, לימודיות ובשלב מאוחר יותר קרייריסטיות.
כמטפל בשיטת צ'י קונג , אעדיף תחילה לטפל בבעיות המעטפת שהן בעיות קלות יותר לטיפול ויחד עם זאת הן הבעיות המהותיות שיש לטפל בהן בכדי לאפשר צמיחה והתפתחות נפשית ורוחנית של המטופל. גישתי זו מבטיחה מערך טיפול קצר ויעיל.
כמו כן, רקורד טיפולים קודמים בגישתי זו מלמד אותי שהמטופל רוכש במהלך הטיפול תובנות, מיומנויות והשראה לפתירת בעיות הליבה באופן עצמאי.
לשיטתי, היעד העיקרי, בטיפול צ'י קונג בלקויי למידה הוא בשלב הראשון - העצמה אישית.
כמטפל, אני רואה את נושא העצמה האישית אצל לקויי הלמידה כמעין הנעת מצבר אנרגטי אשר יסייע לו בהתמודדות מול דרישות הולכות ומחמירות בכל תחום שהוא.
בחברה המודרנית, חסרת הסבלנות והסובלנות לכישלונות והישגים נמוכים של הפרט.
לצורך השגת יעד זה - לאסטרטגית הטיפול בעזרת הצ'י קונג יהיו חמש מגמות עיקריות :
1. הרגעות וריכוז .
2. קורדינציה .
3. התמצאות והשתרשות ה"אני" במרחב הטופוגרפי .
4. הטמעת ה"אני" במרכז .
5. הרפיה .
יחד עם זאת, אציין שעם מידה של סבלנות ניתן גם להקל בעזרת תרגול צ'י קונג, על הסימפטומים של תופעות לקויות הלמידה שהגדרתי אותן כבעיות הליבה, בעיקר אלה המוגדרים כ- ADD ו - ADHD .
בתרגול נכון של שיטת צ'י קונג ניתן להפעיל את כל מערכות הגוף כולל מערכת הנשימה, במגמה ליצור איזון אנרגטי במערכות גוף נפש , עם חסך או עודף.
בואו לדבר על כך בפורום החדש לטאי צ'י וצ'י קונג - בניהולו של גרשון קום