פתאום נהיה קיץ
כיצד להתמודד עם ההשפעות השליליות של חום הקיץ, הלחות הגבוהה והחשיפה לשמש? עוברים את הקיץ בשלום
הקיץ מתאפיין בשמש קופחת במשך שעות רבות. החום מעיק רוב שעות היממה ואליו מצטרפת באזורים רבים בארץ גם לחות גבוהה ביותר. השילוב של חום ולחות גבוהה יוצר עומס חום המקשה עלינו כל כך. הדרך הישירה והבסיסית להתמודד עם עומס החום היא להרבות בשתיית נוזלים, להימנע מחשיפה ממושכת לקרני השמש ולהשתדל לאוורר את הגוף ככל האפשר. דרכים נוספות: להתלבש בלבוש קל, רצוי מכותנה, להסתתר מתחת לתקרה מצלה ורצוי גם לחבוש כובע המגן על הקרקפת מחימום ישיר של קרני השמש.
החום מחייב את הגוף להפעיל מנגנון של קירור, בדומה לרדיאטור של המכונית. ההזעה ואידוי הנוזלים נוטלים חום מן הגוף כך שהגוף מצטנן במקצת. מחד, החום עצמו גורם לאובדן נוזלים ובכך לעליה בצמיגות הדם. מאידך, הוא גם יכול להעלות את חום הגוף הטבעי ולהגיע עד לידי מכת חום.
אם ישנה לחות גבוהה באוויר, אזי הגוף לא מצליח לווסת את מידת הפרשת הזיעה ובכך נפגם מנגנון הבקרה של מידת אובדן הזיעה. אי לזאת, אנשים יכולים לאבד כמות נוזלים רבה ביותר ולא להיות מודעים לכך.
בגישה הסינית יש חמישה יסודות, כאשר כל יסוד מבטא איברים עם תפקידים ייחודיים. חום ושמש נכנסים לקטגוריה של האש, לב ומעי-דק. כאשר מקבלים חום חיצוני רב בעצם מלבים את האש ודרגת החום במגמת עליה. זה אומר שהלב ו/או המעי-הדק חמים יתר על המידה. הדבר מפר את האיזון של פעילות הלב. מבחינה רגשית יתכן אי-שקט נפשי. מבחינה אורגנית יתכנו הפרעות קצב של הלב עם התקפי דופק מהיר, סדיר או לא סדיר.
עודף החום יכול להשפיע לרעה על הלב, בכך שהוא יגרום לכליאת אנרגיה ודם. האנשים יסבלו מכאבים תעוקתיים עד כדי אוטמים בשריר הלב. מבחינת המעי-הדק, יתכנו שלשולים מימיים עם או ללא דם. יתכנו כאבי בטן שעל רקע כליאת אנרגיה. תיתכן עצירות על רקע חוסר נוזלים וצואה יבשה ביותר. החום של המעי-הדק יכול להיכנס לשלפוחית השתן ולגרום לתגובה דלקתית עם או ללא דימום.
החום הרב והגברת ה"אש" לפי הרפואה הסינית, מחלישים את הכליות. הם בעצם מאדים את המים שלפי חמשת היסודות, הם הכליות ושלפוחית השתן. לחולשה של הכליות יש השלכה על המצב הכללי של האדם. הכליות אחראיות על משק הנוזלים והמלחים של הגוף. הן אחראיות על העצמות, על מוח-העצם, על הזנת המוח ובכלל על חלוקת האנרגיה לכל רקמות הגוף השונות. הכליות, בין יתר הפעילויות, אחראיות על שיער הראש יחד עם הריאות. כוח הרצון והנחישות שלנו קשורים ישירות לכליות. הפחדים והחרדות מחלישים את הכליות.
ראשית, נקפיד לשתות את נפח הנוזלים המתאים לנו. נלמד כיצד להתמודד כיאות עם החום והשמש. לא נפקיר את גופנו וללא הגבלה לקרני השמש. נמצא קורת גג מצילה. נחבוש כובע מגן, נאוורר את הגוף, ולא נעסוק בפעילות גופנית מאומצת ובודאי שלא בשעות עומס החום. המאכלים אותם נאכל יהיו קלים ולא שמנים, ממותקים או כבדים. כמו כן, לא חריפים במיוחד. נשתדל לנוח בשעות הצהריים. לא נתיש את הגוף או הנפש בדרכים שונות, בהן אנו רגילים מחיי היומיום הלא נכונים שלנו. נעביר את הפעילות הספורטיבית שלנו לשעות הבוקר המוקדמות או שעות אחה"צ המאוחרות ולפנות ערב. גם ללבוש שלנו יש חשיבות רבה; בגדים כהים הקולטים את רוב קרני השמש אינם מומלצים. בגדים כבדים ולא מאווררים אינם מומלצים גם הם.
במקרים אחדים יזדקק האדם לתמיכה טיפולית, בה יחזקו את הכליות ויפנו חום עודף. במקרים של נשירת שיער, יטופלו האנשים בהתאם למתחולל בתוכם, תוך שימת דגש על הכליות והשיער. חשוב לציין כי לאחדים נגרם גם נזק עקב צמיגות דם גבוהה בגינה אנו ממליצים על אומגה 3, ובטיפול בשיער יהיה עלינו לתמוך בהגברת זרימת הדם. יש דרכים לעזור לאדם שנפגע מהשפעות הקיץ החם, וכדאי להתחיל בכך מוקדם ככל האפשר. עם זאת, המניעה היא הטיפול הטוב ביותר הקיים.
לתגובות על המאמר: [email protected]
בואו לדבר על זה בפורום רפואה שלמה - רפואה פנימית עם רפואה משלימה וביולוגית ובפורום רפואה משלימה.