מחלות חורף: מניעה בדרך טבעית
חורף ללא שפעת: שתייה חמה, שטיפת ידיים והורדת רמת הלחץ הם רק חלק ממגוון של דרכים לבריאות הגוף
השפעת היא מחלת חום אקוטית, הפוגעת בעיקר בדרכי הנשימה העליונות. המחלה נגרמת על-ידי נגיף השפעת (influenza virus), הפוקד את אזורינו בחודשי הסתיו המאוחרים והחורף. כל שנה עובר הנגיף שינוי מזערי, כך שהאוכלוסיה אינה מחוסנת כנגדו; ואחת לכמה שנים עובר הנגיף שינוי גנטי גדול שהאוכלוסיה אינה מחוסנת כלל וכלל נגד הנגיף החדש ומתפתחת מגפה קשה יותר ובהיקף נרחב יותר. בדרך כלל גורמת השפעת למחלה מוגבלת באופן יחסי עם שיעור תחלואה של 10%-40% מהאוכלוסיה. תסמיני השפעת כוללים: חום גבוה, תחושת חולי ועייפות, כאבי ראש וגרון, שיעול, כאב שרירים ואי נוחות בחזה.
לרפואה הקונבנציונלית אין הרבה מה לעשות במקרה של שפעת, בעוד שרפואה משלימה שמה דגש על חיזוק מכלול האדם. במצב כזה מערכת חזקה מתמודדת בצורה טובה יותר מול המזהמים השונים. אדם בריא יחלה באופן קל בהרבה ולעיתים נדירות יותר הוא לא יחלה כלל. הטיפול ההומאופתי מקצר את זמן מחלת השפעת משבוע עד שבועיים, ליום יומיים בלבד. לעיתים ניתן לראות את תחילת השינויים תוך מספר שעות. טיפול בתחילת הופעת הסימפטומים חוסך אי נוחות וסבל. כמו-כן, הוא עוזר למנוע את סיבוכי השפעת (שהעיקרי שבהם הוא דלקת הריאות), הפוקדים בעיקר את אוכלוסיית התינוקות, ילדים קטנים, קשישים וחולים במחלות כרוניות.
ניתן למנוע מחלות חורף בדרכים טבעיות:
שטיפת ידיים: נגיף השפעת יכול לעבור בהתזה תוך עיטוש או במגע יד. שטיפת ידיים תוריד את הסיכון להידבק במחלה.
שתייה חמה ובכמות מספקת: מונעת התייבשות הריריות ומקשה על הידבקות בשפעת, בפרט שתיית תה ירוק שהוא בעל אפקט אנטי ויראלי.
הורדת רמת המתח: כמו ברוב מחלות האדם - מתח נפשי מהווה גורם סיכון לתחלואה גם בשפעת. מחקרים רבים מצביעים על עליה בשכיחות מחלה סמוך לאירועי חיים מלחיצים. מומלץ שימוש בטכניקות הרגעה (מדיטציה, דמיון מודרך, טכניקות נשימה), הורדת עומסים ושילוב חוויות כמו: אירועים חברתיים, פיתוח תחביבים, טיפוח זמן פנאי, חופשה וכו'.
תזונה בריאה: אנשים רבים מזניחים את התזונה המלאה, אפילו חסרים תזונתיים קלים, בפרט בויטמינים ומינרלים קריטים יכולים לפגוע בתפקוד הגוף כולו ובמערכת החיסון בפרט. מומלצת אכילה מאוזנת, בריאה ומגוונת, הכוללת נוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים.
מומלץ לאכול מזון מבושל, מרקים וירקות חורפיים מבושלים (במיוחד ירקות כתומים) ורצוי להפחית צריכת מזונות בעלי איכות קרה, כמו חלב ומוצריו, טופו וסויה, נענע ושמיר, ירקות ופירות מהמקרר וסלטים טריים שונים. אין הכוונה להימנע מירקות ופירות טריים, אלא לאכול אותם בטמ"פ החדר תוך שילובם בארוחה המכילה אלמנטים חמים. כמו כן, מומלץ להשתמש בתבלינים כמו ג'ינג'ר, קינמון ופלפל שחור הידועים כ"מחממים" ומתאימים לחורף.
מחקרים הראו כי לכמות ויטמין C שניתנה בעת מחלה זיהומית היתה השפעה על מידת הסימפטומים ומשך הופעתם. נמצא כי ככל שניתן יותר ויטמין C, כך היתה התועלת שלו גדולה יותר.
מבחינת ממתיקים, בעוד סוכר מחליש את הגוף ואת מערכת החיסון, דבש ידוע בתכונות הריפוי הטובות; אולם חימומו פוגע בו מכאן שאין להכניסו למשקאות חמים.
כמוסות מצמח האכיניצאה נמצאו יעילות במניעת התקררות.
לבוש הולם וחימום הגוף: קירור הגוף מקל על נגיף השפעת להתרבות, בעוד שחימומו מעל 37 מעלות מקשה עליו.
תמיד יש לשקול פנייה לרופא, בפרט כשמדובר על אוכלוסיות קצוות כמו תינוקות ומבוגרים במיוחד אלו הסובלים ממחלות כרוניות. סימנים כמו הדרדרות כללית, קשיי נשימה, ירידה במצב הערנות וכו' מהווים איתותי אזהרה.
ד"ר בועז רון מטפל במרכז אדיב להומאופתיה קלאסית.
בואו לדבר עם ד"ר בועז רון בפורום הומאופתיה קלאסית.