תרופות, צמחי מרפא, ומה שביניהם
לצד יתרונות בשימוש בצמחי מרפא, חשוב להבין האם צמחים אלה משפיעים על יעילות התרופות הרגילות ופוגעים בבריאות המטופל
צמחי המרפא ותוספי התזונה הפכו מזמן לחלק מאורח החיים המערבי, אלא שלא הכל יודעים שהשילוב בין תרופה קונבנציונלית לתרופה טבעית עלול לגרום לבעיות. במחקרים נמצא כי אחד מתוך שלושה ישראלים משתמש בתוספי תזונה או בצמחי מרפא. סקר שנערך על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה ומכבי שירותי בריאות ב-2003, מצא כי 37% מהנשאלים נטלו תוספי תזונה או צמחי מרפא. מחקר שנעשה על ידי רופאי הכללית בקרב מבקרים אצל רופאי משפחה ב-2004, מצא שיעור דומה של משתמשים בצמחי מרפא או תוספי תזונה, כאשר מחציתם דיווחו כי הם נוטלים במקביל תרופות.
במחקר שבוצע באסף הרופא, ואשר פורסם בביטאון "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית, הזהירו הרופאים מפני הנזק האפשרי הטמון בשילוב בין תרופות קונבנציונליות לצמחי מרפא, העלול להיות חמור ואף קטלני; למשל, שום ואספירין, היפרקום וגלולות למניעת הריון או חגיגת ואנטיביוטיקה. המלצת החוקרים - ידעו את הרופא המטפל. עורכי המחקר, פרופ' מתי ברקוביץ ופרופ' אהובה גוליק מ"אסף הרופא", וד"ר לי גולדשטיין וד"ר מאזן אליאס מבי"ח העמק, סקרו את הממצאים השונים בתחום וציינו שבארץ יש עשרות אלפי אנשים המשתמשים בצמחי מרפא באופן קבוע ויומי. רבים מהם משלבים בין תרופות רגילות שהם נוטלים (חלקם על בסיס קבוע) לבין צמחי המרפא.
בצד היתרונות הטיפוליים שעשויים להיות לשימוש בצמחי מרפא, יש גם בעיות שראוי להיות מודעים להם, שכן הם עלולים להשפיע על יעילות התרופות הרגילות ואף להזיק לבריאותו של המטופל. "צמחי המרפא מכילים, לא פעם, חומרים פעילים המופקים מחלקי צמח שונים, ולא תמיד ידוע הרכב החומרים המדויק שהם מכילים. הפיקוח המתבצע כיום על צמחי המרפא הינו כעל תוספי מזון בלבד, ולא כאל תרופות. כמו כן, יש לדעת כי החברות שמייצרות את צמחי המרפא אינן חייבות לייצר תוספים בעלי הרכב מדויק בכל פעם, ואין רישום מדויק של תופעות הלוואי האפשריות", ציינו עורכי המחקר. מהמחקר עלה כי כ-22% מהמבקרים בקופות החולים דיווחו כי הם צורכים צמחי מרפא, אך כמחציתם לא דיווחו על השימוש בצמחים אלה לרופא המטפל שלהם, שכן סברו שאין בכך צורך כי "לצמחים אין תופעות לוואי".
^^דוגמאות לפגיעה הנגרמת משילוב התרופות עם צמחי המרפא:^^
1. שום (לטיפול בזיהומים ולהורדת כולסטרול) בשילוב עם תרופות נוגדות קרישה (אספירין), עלול לגרום לנטייה לדימומים או לגרום לכישלון הטיפול באיידס.
2. שילוב של אכיניציאה (לטיפול ולמניעה של מחלות נגיפיות) עם תרופות נגד אסתמה ואלרגיה, סטרואידים, תרופה להורדת כולסטרול, עלול לגרום לפגיעה בטיפול ו/או לעלייה חדה ברמת התרופות.
3. נטילת היפריקום (לטיפול בדיכאון, חרדה ואי שקט) עלול לגרום לירידה ביעילותן של תרופות רבות, ובהן גלולות למניעת הריון.
4. שילוב של ג'ינקו-בילובה (נוגד חימצון, מרחיב כלי דם ומשפר זיכרון) עם תרופות נוגדות קרישה, עלול לגרום לנטיית יתר לדימומים, דימומים תוך-מוחיים ותוך-עיניים.
5. נטילת ג'ינסנג קוריאני (למצבי דיכאון קלים, עייפות וחולשה) בשילוב תרופות לטיפול בסוכרת, עלול לגרום לירידה חדה ברמות הסוכר.
6. פסיליום (משלשל) בשילוב עם תרופות פסיכיאטריות ותרופות נגד פירכוסים, עלול לגרום לירידה ברמות התרופות.
7. שילוב של ולריאן (להרגעה ולשינה) עם תרופות נוגדות חרדה ונגד אפילפסיה, עלול לגרום לדיכוי מערכת העצבים המרכזית.
8. שימוש ב"חגיגת" בזמן נטילת סוגי אנטיביוטיקה שונים עלול לגרום לפגיעה בספיגת האנטיביוטיקה.
"על הרופאים, המטפלים והמטופלים, לקחת בחשבון הן את תופעות הלוואי של צמחי המרפא עצמם והן את תופעות הלוואי של השילוב בין צמחי המרפא לתרופות הרגילות", אמרו עורכי המחקר, הממליצים למטופלים להתייעץ עם הרופא המטפל טרם רכישת צמחי המרפא. "מצד שני, על הרופאים והמטפלים לברר עם הצרכנים והמטופלים מהם התרופות וצמחי המרפא שהם נוטלים, כדי לבדוק את הנושא היטב ולוודא שאין השפעות ושילובים לא רצויים בין התרופות וצמחי המרפא", הוסיפו.
בתוך כך נודע כי שסוכריות ליקוריץ עלולות להשפיע על לחץ הדם. אישה כבת 40 שאהבה מאד לאכול סוכריות ליקוריץ (המכונות גם "סוכריות סוס") בעלות טעם חריף-מתוק, אושפזה בשל עליות חדות וקיצוניות בלחץ הדם שלה. ד"ר עמוס זיו, ראש אגף מחקרים ברפואה משולבת במרכז הרפואי אסף הרופא, שטיפל באישה, מסביר: "הסיבה, הסתבר, הייתה הסוכריות שחיסלה בכמויות, אשר הכילו את צמח המרפא "שוש קרח", שהחומר הפעיל בו עלול לגרום לעלייה בלחץ הדם ולדופק מואץ".
^^שילובי תרופות וצמחי מרפא שעשויים להשפיע על לחץ הדם:^^
פעילות תרופה ליתר לחץ דם מסוג לופרסור או נאובלוק עלולה להיפגע בשילוב עם צמח המרפא ג'ינסנג, שמיועד לטיפול בעייפות כרונית ודיכאון.
פעילות התרופה נפידפין (אוסמו אדאלאט) עשויה להתעצם בשילוב עם צמח המרפא גינקו בילובה, שמיועד לשיפור ריכוז וזיכרון.
הצמח Ma Huang, המשמש לשיפור ביצועי ספורט וירידה במשקל, עלול לפגוע ביעילות התרופה איקקור או איקפרס להפחתת לחץ דם. הצמח עלול אף לגרום להפרעות קצב לב. אותה תרופה תפעל בצורה מוגברת עם נטילת תמציות שום.
^^שילובים חיוביים בין תרופות ותוספי תזונה:^^
צמח הג'ינסנג מגביר יעילות של תרופות לטיפול בסוכרת.
תמציות שום עשויות להגביר פעילות תרופות לסוכרת.
אומגה 3 משפרת פעילות תרופות נוגדות דיכאון.
אומגה 3 משפרת פעילות סטטינים להורדת כולסטרול. מחקר יפני מצא כי שיעור אירועי הלב ירד אצל קבוצה ששילבה בין השנים לעומת אנשים שנטלו תרופות בלבד.
לדברי ד"ר זיו, מטופלים לא מדווחים לרופא המטפל על נטילת צמחי מרפא והרופאים עצמם לא מתעניינים מספיק בנושא. התוצאה היא שלא פעם קשה למנוע התנגשויות בין הטיפולים. "הרופאים עצמם לא מודעים לנושא כי אין הרבה חומר על תוספי התזונה, מה גם שלעתים יש לרופאים "אנטי" לטיפול שהוא "לא רפואה", או כלפי מטפלים ברפואה משלימה. בנוסף, יש הרבה מטופלים שמתביישים לדווח לרופא שהם משתמשים בתרופה לא קונבנציונלית. במקרה הקל, עשוי להיות קשר בין שימוש מקביל בצמחי מרפא לחולה שאינו מאוזן. במקרה קשה יותר, עלול שימוש מקביל בתרופה לדילול דם יחד עם צמח מרפא שפעולתו דומה, ליצור "אפקט כפול" ולגרום לדימומים פנימיים", הוא מסביר.
מומלץ לרכוש תוספי תזונה וצמחי מרפא מחברות מוכרות ובעלות מערך שירות, אשר יכולות לספק מידע מקיף על השימוש במוצר. חשוב לספר לרופא המטפל כאשר נוטלים תוספי תזונה או צמחי מרפא בשילוב תרופות. כמו-כן, מומלץ לצרוך צמחי מרפא ותוספי תזונה בהמלצת מטפל מוסמך. אם התוספים ניטלים בשילוב תרופות, יש ליידע את המטפל כדי שיבדוק את בטיחות השילוב. חובה לקרוא את האינפורמציה על תווית המוצר או דף המוצר ולפעול בדיוק לפי הנחיות היצרן. בנוסף, יש לחכות לפחות כשעתיים וחצי בין נטילת תרופות לנטילת תוספי תזונה או צמחי מרפא ויש לנקוט במשנה זהירות במצבים בהם התרופה והתוסף ניטלים על מנת לטפל באותה הבעיה. לנוטלים תרופות בשילוב עם תוספים באופן קבוע או לזמן ממושך מומלץ לבצע ספירת דם ולבדוק תפקודי כבד וכליות. אוכלוסיות שבהן יש לנקוט זהירות יתרה בשילוב בין צמחי מרפא לתרופות: בני 70 ומעלה, חולים במחלות כבד, חולים במחלות כליה, חולים במחלות מערכת החיסון, חולים הסובלים מיתר לחץ דם וחולים הנוטלים תרופות מדללות דם.
בואו לדבר על זה בפורום תרופות ורוקחות ברפואה משלימה.