דמיון מודרך לריפוי גוף, נפש ורוח

(0)
לדרג

שימוש בדמיון מודרך מוביל את האדם להבנה כי הוא בורא את עולמו מבפנים. הבנה זו יכולה לסייע בריפוי מחלות גופניות ונפשיות

מאת: סיגל זעירא

"במקום שבו שוכנת מחשבתו של האדם שם נמצא האדם" (חז"ל).

דמיון מודרך הוא שיטה טיפולית שבעזרתה האדם יכול ליצור קשר עם עולמו הפנימי. שימוש בדמיון מודרך מסייע רבות לחיזוק הגוף והנפש ואף מסייע לתהליכי ההחלמה ממחלות קשות ולריפוי מצבי חולי נפשיים ורוחניים. הדמיון המודרך מסייע לאדם להתוודע אל עצמו ואל עולמו הפנימי על כל רבדיו השונים.

ניתן לומר כי עיקר הריפוי בתהליך הדמיון המונחה נובע מעצם נכונותו של האדם להרפות, לשחרר שליטה ולבחור באמת את חייו ודרכו, לא להיות מנוהל בצורה אוטומטית על ידי אמונותיו. נוכחותו של האדם בעולמו הפנימי מפגישה אותו עם כל גווני הקשת של מה שטמון בתוכו: כאב, אהבה, כעס, שמחה.

דמיון הוא יכולת מולדת שמצויה בכולנו. ילדים מנצלים רבות יכולת זו והיא תורמת להתפתחות רגשית, חברתית וקוגניטיבית תקינה. עם השנים, בהתבגרותנו, רבים מאיתנו איבדו את חיבורם אל עולמם הפנימי ואל הדמיון בשל דרישות החברה להיות "מציאותיים" ורציונליים. נזנח החלק החשוב שמבין כי את החיצוני יוצר את הפנימי וכי הסיבה לדברים נמצאת בפנים ולא בחוץ.

שלושה רבדים לעולמו של אדם

ניתן לחלק את עולמו של האדם לשלושה רבדים עיקריים שבהם חל הריפוי עם השימוש בדמיון:

רובד גופני - שימוש בדמיון הוכח כמשפר רבות את סיכויי ההחלמה של חולי סרטן ומחלות אחרות. נמצא קשר ישיר בין אופי המחשבה לבין תפקוד מערכת החיסון. שיטה חדשה בעולם המחקר עוסקת בתחום שנקרא פסיכו-נוירו-אימונולוגיה. בשיטה זו בוחנים את מערכת החיסון של האדם בהתאם למצבו הנפשי. כשהאדם נמצא במצב רוח מרומם ובשמחה, המערכת החיסונית שלו פועלת טוב יותר. חיידקים שחודרים לגוף מושמדים בקלות יתרה. השמחה משפיעה מבפנים על המציאות הפיזית. "אדם עצוב ומדוכא שרוי אומנם במצב השייך לעולם הנפשי, אך מושפע ממנו גופנית. הגוף מייצר פחות נוגדנים, והמערכת החיסונית ברמה ירודה הרבה יותר מאשר אצל אדם שמח" (מתוך מאמרו של הרב זמיר כהן, "כוח המחשבה").

רובד נפשי - תהליך הדמיון מסייע לנו ליצור קשר בין הגוף לנפש. מידע מהתת מודע יכול להתגלות בעזרת תמונות, סמלים ודימויים שונים, אשר צפים בתודעתנו. עצם ההסתכלות פנימה והמוכנות של האדם להרפות משליטתו ומהידוע לו מאפשרת למידע רב ולרגשות הטמונים בגוף ובנפש להשתחרר ולהיפלט החוצה. כך מתחיל תהליך הריפוי שבו האדם מתוודע לעולמו הפנימי, אפילו אם רק במעט. זוהי תחילתה של התעוררות הדעת, התעוררות המודעות, השימוש בכוח ההבחנה (viveka על פי היוגה). כוח ההבחנה מאפשר להתרחשותו של ריפוי בתוכנו על ידי מימוש הבחירה האישית. דמיון מודרך עשוי לעורר אצל רבים את תחילתה של ההתבוננות.

רובד רוחני - על פי היוגה, מטרתו של האדם לגלות את מהותו האמיתית, מצב תודעתי של אחדות אינסופית, סאט צי'ט אננדה - אושר מוחלט, ידע מוחלט וקיום מוחלט. תהליך ההתבוננות ומימוש הבחירה האישית מסייע לו לגלות את הקשר המצוי בתוכו לאלוהות ולבריאה. תהליך הבחירה מאפשר לאדם להיות מעין יוצר קטן בעולמו שלו, אשר מנתב את דרכו בין אינסוף האפשרויות. ככל שאנו מאפשרים לעצמנו להתבונן בעולמנו ולדמיין ולחשוב את אשר נכון לנו, אנו אוספים את רסיסי נשמתנו אשר פזורים בחוויות שונות אשר חווינו, הן בחיים אלה והן בחיים קודמים. זהו איסוף התודעה שלנו ממצב תודעתי נמוך, שבו אנו חווים עצמנו כנפרדים, אל מצב תודעתי גבוה של אחדות.

סוגי הדמיון המודרך

קיימים מספר סוגים של דמיון מודרך:

דמיון פתוח - מצב שבו האדם עוצם את עיניו ומאפשר לכל תמונה, רגש או מחשבה לחלוף בראשו. אין כל התערבות אקטיבית של האדם המדמיין, אלא פשוט נוכחות פשוטה והתבוננות בכל העולה,ללא שום רצון להסיק מסקנות או תובנות.

דמיון מתוכנת - במצב זה האדם מתערב התערבות ישירה בכל העולה בדמיונו ומנתב אותו לאן שהוא בוחר, לדוגמה, אדם ששבר את רגלו, ידמיין במדויק את תהליך ההחלמה שעוברת הרגל, איחוי השבר וכו'.

דמיון מודרך - זהו שילוב של שני המצבים שתוארו לעיל, ובו האדם, כשעיניו עצומות, מאפשר לתמונות לצוף בתודעתו, אך גם מתערב ומנתב את התמונות החולפות בראשו. דמיון מודרך מסוג זה משלב באדם את שני הקטבים, את הצד הפסיבי והאקטיבי, ועל ידי כך מאפשר לו הן להתבונן ולקבל את כל מה שטמון בתוכו, והן ליצור התערבות פעילה בעולמו.

התמורה המרפאת הטמונה בדמיון המודרך היא עצומה. שיטה זו, ברבדיה העמוקים, מובילה אותנו אל דרך חיים שבה האדם, בענווה ובאמת תמימה, יוצר את מציאות חייו על ידי התבוננות מתמדת והבנה כי עולמו החיצוני הוא השתקפות מוחלטת של כל המתרחש בתודעתו. רבות התורות שמציגות תפיסה זו. נכתב בתורה: "ויאמר אלוהים נעשה אדם בצלמנו כדמותנו" (בראשית א', כ"ו). האדם גם הוא מממש את אלוהותו בבריאת מציאותו על ידי מחשבתו, דיבורו ומעשיו.

מהתנסויותינו היום יומיות אנו יודעים שהאדם ראשית חושב, רוצה, חושק בדבר כלשהו, ולאחר מכן מבטא זאת בממד הדיבור. בהמשך כוח רוחני זה, שהחל במחשבה, בא לידי ביטוי בעולם הגשמי בעשייה. במסורות מזרחיות כמו מסורת היוגה נאמר שזוהי הקרמה, תוצאתן של תשוקות פנימיות. ההבנה החשובה ביותר עבורנו בבואנו לתרגל דמיון מודרך או כל תהליך של התבוננות היא, שהמושכות מצויות בידינו - לשם מוביל אותנו שימוש בדמיון מודרך בסופו של דבר.

"כל נשמה היא במהותה אלוהית. המטרה לגלם אלוהות זו בתוכנו על ידי שליטה בטבע החיצוני והפנימי. עשו זאת באמצעות עבודה או פולחן דתי, שליטה נפשית או פילוסופיה - בעזרת אחד או יותר מאלה, או בעזרת כולם - והיו חופשיים" (סוואמי ויוויקננדה).

סיגל זעירא עוסקת בתרפיה אישית בגישה הוליסטית.

בואו לדבר על זה בפורום יוגה, מדיטציה ודמיון מודרך.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום