חנוכה: טיפים לחג בטוח
מהן הסכנות האורבות בחג, וכיצד תמנעו כוויות מיותרות מסופגניות ומחנוכיות וחנק מבליעת סביבונים. המדריך השלם למניעה ולטיפול כדי שדבר לא יעיב על שמחת חג האורות
אש בוערת, שמן רותח וחפצים קטנים העלולים לגרום לחנק, בין אם זה סביבון או מטבעות שוקולד העטופים בנייר כסף קשיח, אלו הם רק חלק מהסכנות האורבות לכם ולילדכם בחג החנוכה. גם במד"א מדווחים מדי שנה על עלייה משמעותית במקרי פגיעה במהלך החג; להלן מספר טיפים שיעזרו לכם למנוע את התאונות המיותרות ולהעביר את חג האורות בשלום.
חנוכייה זה לא משחק ילדים
אין לעשות שימוש בחנוכייה לא יציבה, מאולתרת או עשויה מחומרים דליקים.
אין להניח את החנוכייה על משטחים דליקים ולא מבודדי חום כמו מפת שולחן, וילונות, ניירות ,עיתונים וכדומה. הניחו את החנוכייה על משטח יציב ובלתי דליק, למשל השיש במטבח.
אל תשאירו נרות דולקים ללא השגחת מבוגר. ילדים מתחת לגיל 14 ידליקו נרות בהשגחת מבוגר בלבד.
היזהרו מהרוח: מינעו מצב שבו הרוח תגרום להפלת הנרות או החנוכייה או תעיף וילון או מפת שולחן לעבר מקור האש.
אין להתהלך בבית עם חנוכייה דולקת, הנרות בחנוכייה - לראותן בלבד.
סופגנייה מסוכנת
בזמן טיגון הסופגניות בשמן חם, יש להשתמש בלהבות האחוריות (הרחוקות יותר) של הכיריים. יש להפנות את ידית המחבת כלפי פנימה, כדי שהילד לא יוכל לתפוס בה וכדי שלא תיתקלו בטעות בידית המחבת, דבר שעלול להסתיים בהתהפכות המחבת הרותחת.
מומלץ שלא לחמם סופגניות במיקרוגל מכיוון שהריבה מתלהטת ועלולה לגרום לכוויות. אם מחממים, יש לשים לב לטמפרטורה של הריבה.
איך נטפל בכוויות?
במקרה של כוויות נרחבות העלולות לסכן חיים, בייחוד אם מדובר באזור הפנים והצוואר, יש להזעיק את מד"א מיידית בטלפון החירום - 101, לפתוח את נתיב האוויר של הנפגע, להפשיט את בגדיו ולשטוף בהרבה מים, רצוי זורמים. אם ניתן, מקמו את האזור שנפגע מתחת למי הברז בכיור ושטפו במים קרים.
במקרה של כוויה מקומית למשל מריבת סופגנייה רותחת - יש לשטוף את המקום הפגוע במים זורמים. אין למרוח חומרים מסוגים שונים המחריפים את סכנת הזיהום ואין לפוצץ שלפוחיות הנוצרות על העור.
סביבונים ומטבעות סכנת חנק
הרחיקו מילדים עד גיל חמש סביבונים קטנים, מטבעות וכן מטבעות שוקולד הנפוצים בחג. במקרה של בליעה לא רצונית, כשהילד מסוגל לדבר או להשתעל: יש לעודד אותו להשתעל בלבד ובמקביל לחייג 101 ולהזמין אמבולנס.
אם הילד אינו מסוגל לדבר, אינו משתעל או לא נושם:
אם הנפגע בהכרה - הזמינו אמבולנס, בידקו את חלל הפה, וביצעו לחיצות ברום הבטן.
אם הנפגע לא בהכרה - הזעיקו אמבולנס, החלו בפעולות החייאה, ביצעו לחיצות (עיסויים) במרכז החזה.
בילדים ובתינוקות - אם ניתן להפוך את הילד ולטפוח על השכמות עשו זאת, בנוסף לצעדים המפורטים מעלה.
בואו לדבר על זה בפורום "בטרם" - לבטיחות ילדים.