ילד בבית - נופל וקם?
האמנם אין כמו בבית? מרבית הפגיעות של ילדים קטנים מתרחשות בבית. כל הדרכים לצמצום התופעה
תאונות ילדים בבית אינן קורות אלא נגרמות. תאונות ביתיות בחופש הגדול הן תוצאה סטטיסטית של הימצאות רבה יותר של הילדים בבית. בחודשי הקיץ נרשמת עלייה של עשרות אחוזים בשיעור הילדים הפונים לבתי חולים, בגין תאונות ביחס לחודשי החורף.
הילדים סקרנים ואוהבים ללמוד דברים חדשים, אך הם עדיין אינם ערים מספיק לסכנות שונות ולכן חשופים יותר לתאונות בבית. חשוב ללמד את הילדים להכיר את הסכנות הטמונות במצבים שונים ולכוון אותם לפעילות שתפתח סקרנות, למידה והתנסות, אך תהיה פעילות בטוחה. יש לארגן את הבית לסביבה בטיחותית, תוך התחשבות ביכולת ובצרכים המשתנים של הילד.
^^הנתונים (המפורסמים באתר ארגון "בטרם") מדאיגים ביותר:^^
1. מדי שנה מתים בישראל 6-7 ילדים ובני נוער כתוצאה מנפילה.
2. נפילה היא הסיבה הראשונה לפגיעת ילדים המביאה לפנייה למיון ולאשפוז, כאשר כמחצית מהפציעות של ילדים המאושפזים בבתי החולים עקב טראומה נגרמות עקב נפילות.
3. כ-80 אלף ילדים מגיעים מדי שנה לחדרי מיון וכ-10,000 ילדים מתאשפזים עקב נפילות מדי שנה.
4. נפילות מגובה הן סוג הנפילות השכיח ביותר. בשנת 2002 41.9% מהפגיעות עקב נפילה היו בעקבות נפילה מגובה.
5. מקום הנפילה העיקרי הוא בית המגורים. בשנת 2002 כ-51% מהנפילות התרחשו בבית. כ-70% מבין הילדים שנפגעו עקב נפילה בבית היו בגילאי 0-4; כ-19% היו בגילאי 5-9; 8.4% בגילאי 10-14 ו-2.5% בגילאי 15-17.
לא ניתן לדרוש מילד המשחק בבית לחבוש קסדה או מגיני מרפקים וברכיים, לכן ניתן לטפל רק בגורם הסביבתי שהוא בדרך-כלל הרצפה. נפילות אקראיות מתרחשות בבית, ובעיקר בחדר הילדים או בחצר. בשנים האחרונות נכנס לתוקף תקן ישראלי, המגדיר בין השאר את הצורך במשטחים בולמי הלם במתקני משחק ציבוריים. משטחים אלו עשויים בדרך-כלל גומי בולמי זעזוע, אשר במקרה נפילה מרככים את הלם המכה ומקטינים את חומרת הפציעה או מונעים אותה לגמרי. עובי המשטח הנדרש הינו פונקציה של גובה הנפילה האפשרי מהמתקן הספציפי. כלומר, מתקן שגובה הנפילה האפשרי ממנו הוא 1.0 מטר, ידרוש משטח גומי בעובי של כ-30 מ"מ.
ישנם משטחים מספוג בולמי זעזועים המותאמים לשימוש ביתי. המשטחים ניידים ומאפשרים הרכבה עצמית בצורות שונות באמצעות חיבור פאזל. השטיח סופג בקלות מעידות ונפילות. כמו-כן, קיימים בשוק חיפויי רצפה מיוחדים מחומרים פולימריים, הכוללים אפקט ריכוך מיוחד בדומה לספוג. סוגים אחדים הינם עמידים יותר ומיועדים לריצוף כללי מקיר לקיר בחדר הילדים. ריצוף מסוג זה הינו היגייני, אנטי בקטריאלי ומבודד מקור. בנוסף, ניתן להשתמש בו כתחליף לשטיח, אשר מהווה לעיתים מקור לבעיות היגייניות, כגון: אבק כלוא וכתמים עקשניים. סוגים אחרים בעלי רכות גבוהה יותר נועדו להנחה על גבי הרצפה במרכז החדר או באזור המשחק של הילדים. משטחים מסוג זה מאפשרים שימוש זמני לפי הצורך והם ניידים ומאפשרים העברה גם לחדרים אחרים בבית על-פי הנדרש. מומלץ לשקול שימוש בחיפויי רצפה מהסוגים הנ"ל במיוחד אצל ילדים בגילאים 0-4.
ניתן לצמצם נזקי נפילה באזורי משחק בחצר על-ידי הקפדה על אזורי משחק מוגדרים שבהם משטחים בולמי הלם. דשא טבעי הינו בולם הלם טוב, ובנוסף קיימים היום סוגים חדשים של דשא סינטטי בולם זעזועים. בתשתיתו של דשא מסוג זה מותקנת שכבת ריכוך המקנה לדשא אלסטיות ובלימת זעזוע ברמה גבוהה ביותר. כמובן ניתן גם להשתמש באריחי גומי כגון אלו המותקנים במגרשי משחק ציבוריים, אך עלותם הגבוהה ועוביים עלולים להוות לעיתים מכשול בפני עצמו.
בהכנת המאמר השתתף נעם ניר מחברת NIRWAY.
בואו לדבר על זה בפורום "בטרם" - לבטיחות ילדים.