זהירות: תסמונת טלטול תינוקות
הורים עלולים להרגיש לעתים תסכול כלפיי התינוק ולטלטל אותו, מבלי להיות מודעים לכך שהם עלולים להרוג אותו או לגרום לו נזק. חיוני לקבל הדרכה - ולמנוע אסון
לאחרונה פורסם כי אין קשר בין חיסונים הניתנים בזמן הילדות ובגיל ינקות, לבין התפתחות דימום ברשתית העין אצל תינוקות וילדים. לעתים, טענה זו נשמעת כמו "קו הגנה" במקרים של חשד להתעללות בילדים ובתינוקות. נתונים חדשים, העולים ממחקרים עכשוויים, טוענים כי חבלת ראש כתוצאה מהתעללות או חבלה - נובעת ברוב המקרים מתסמונת טלטול תינוקות, ולא מכל הקשר אחר.
מהי, למעשה, פעולת הטלטול?
טלטול תינוקות היא תופעה המוגדרת מסוכנת, ממש עד כדי סכנת חיים. תופעה זאת מוגדרת כהתעללות בתינוק - ודינה עונש לפי חוק העונשין. מדובר על אחיזה חזקה של התינוק, לרוב בשתי הידיים, באזור בית החזה וטלטול שלו קדימה ואחורה במהירות ובכוח רב. ידיו ורגליו של התינוק וכן ראשו, מוטחים קדימה ואחורה במהירות ובכוח רב - ואז נגרמים נזקים למוח ולגפיים.
האם תינוקות הם עד כדי כך רכים ושבריריים, שכל טלטול עלול להיות בעל השלכות חמורות מאוד על התפתחותם?
ברור שלא כל טלטול או נענוע של תינוק מביא לתופעה מסוכנת. מדובר על טלטול חזק ומהיר. יש להדגיש: לא בהכרח מדובר בהורה אלים או בהורה שמתכנן לפגוע בתינוק. לעתים, מדובר בתינוק שמרבה לבכות, מסיבה כזאת או אחרת; ובהורה שמגיע לאפיסת כוחות ושאינו יודע כיצד להתמודד עם המצב. הוא אוחז את התינוק בכוח רב ומנסה לטלטל אותו, מתוך תסכול וכעס, וכך גורם לו נזק.
מהם התסמינים וההשלכות הרפואיות, שיש לתנועת הטלטול הפיזית על התינוק?
הבעיה העיקרית בטלטול תינוקות היא הנזק המוחי שנגרם לתינוק. ראשו של התינוק מוטח לפנים ולאחור במהירות; והמוח, בתוך קופסת הגולגולת, נע גם הוא - לפנים ולאחור - ופוגע בדפנות העצם של קופסת הגולגולת. כלי הדם העדינים שבמוח נקרעים ומדממים. וכך מופיעים דימומים מוחיים ונזק עצבי המביא לתוצאה בלתי הפיכה - עד למוות. כמו כן, נגרמים נזקים לעצבי המוח ונגרם נזק מוחי מצטבר.
ומה בנוגע לנזקים בגפיים? כיצד הגפיים נפגעות?
במקביל, הגפיים של התינוק - ובמיוחד הרגליים - נעים גם הם במהירות ובכוח, לפנים ולאחור, ועלולים להופיע שברים אופיניים לטלטול. נוכל למצוא גם דימומים ברשתית העין, כתוצאה מאותה תנועה חזקה, הקורעת גם את כלי הדם העדינים שברשתית העין.
איך מטפלים בבעיות שנוצרות אצל תינוקות בעקבות טלטול? האם הנזק שנוצר הפיך?
לרוב, הטיפול בתסמונת טלטול תינוקות הוא שמרני - ומבוסס על הפסקת הטלטול המתמשך. בדרך כלל, לא מדובר בפעולה חד-פעמית, אלא בתופעה מתמשכת ובאפקט מצטבר של נזקים. הפסקת ההתעללות תביא להפסקת ההחמרה במצב. ההורה המתעלל צריך לקבל טיפול מתאים והכוונה והדרכה. כלומר, מניעה היא דרך טיפול חשובה ביותר.
בנוגע לנזקים שכבר נוצרו, מאוד תלוי באיזה שלב הם מתגלים. בשלבים מוקדמים, מרבית הנזקים הפיכים והטיפול כולל השגחה בלבד; וכאמור - הפסקת הנזק. אם הילד מגיע מאוחר מדי, או במצב קשה לבית החולים (מחוסר הכרה), התוצאה עלולה להיות הרת אסון, ואף להסתיים חלילה במוות. ואם הילד מתאושש, הרי שהוא עלול להיות עם נזקים תמידיים כל חייו. מדובר על נזקים נוירולוגיים, הכרוכים בירידה בתפקוד במישורים רבים.
כיצד נזהה סביבנו תינוק שעובר התעללות? למה צריך לשים לב?
מרבית התינוקות העוברים התעללות קשים לאיתור. לרוב, מדובר בהורה ממין זכר האחראי לתופעה. ניתן לראות את היחס של ההורים לתינוק, חוסר הסבלנות שלהם לגביו ותגובתם לבכי שלו. ניתן לראות יחס אגרסיבי וחוסר סבלנות, עם גישה כוחנית כלפיי הילד. כמובן, כאשר הילד מגיע לביקורת בטיפת חלב, יש להפשיט אותו וניתן לעתים לראות סימני אצבעות על בית החזה, כתוצאה מאחיזה חזקה של הילד בזמן הטלטול.
תינוק שנראה אפאטי ואינו מגיב לסביבה - קיים חשש גם לגביו. על פי רוב, התינוקות האלה מאותרים רק כשהם מגיעים בפעם הראשונה לבית החולים, עם תלונה מסוימת. מצב זה מקדם חשד גבוה ועירנות של הצוות להגנת הילד, אשר קיים בכל בית חולים. אנשי המקצוע יכולים לאתר את התינוקות הנמצאים בסיכון, להפסיק את התופעה - ובכך להציל את חייו של התינוק.
כיצד ניתן להימנע מטלטול תינוקות? כיצד נכון להחזיק תינוק בצורה של יפגע?
אין הכוונה מיוחדת בנוגע להחזקת תינוקות - אין לטלטל תינוק ללא כל כחל וסרק. מדובר בטלטול חזק ולא נענוע להרגעה או משחק. טלטול תינוקת הינה התנהגות חזקה ובכוח.
הורים צעירים שחשים קושי בהתמודדות או מגיעים לעייפות מצטברת וחוסר סבלנות עליהם לגשת לקבל עזרה וייעוץ לגבי הטיפול בתינוק. בכל מצב שבו יש בכי בלתי מוסבר ובלתי סביר של הילד שמביא אותם לאפיסת כוחות יש לבקש עזרה והכוונה מטיפת חלב או מהרופא המטפל.
גם ההורה המטלטל יודע שהוא עושה משהו לא תקין ועליו לגשת לקבל עזרה וטיפול.
תינוק אינו עשוי מחומר שביר ולרוב הם עמידים להרבה דברים וניתן לאחוז בהם בכל צורה שמתאימה אך טלטול אינו משהו שהוא במסגרת הסביר והמקובל.
ד"ר דניאל שינהר הוא מומחה בכירורגיית ילדים ובהומאופטיה.
בואו לדבר על זה בפורום רפואת ילדים.