מדריך לעונת הרחצה

(0)
לדרג

לקראת פתיחת עונת הרחצה מד"א מגיש כללי זהירות בבריכות ובחופי הרחצה, ומדריך מציל חיים לטיפול ראשוני בטובע

מאת: מערכת zap doctors

במהלך חודשי הקיץ, נוהגים ההורים לקחת את ילדיהם לבריכה ולחופי הרחצה המוסדרים אך למצער גם לחופי הרחצה הלא מוסדרים, בהם אין מציל. משפחות רבות יוצאות לנפוש בצימרים ובבתי נופש בהם ישנן בריכות פרטיות בחצר וכאלה המשתמשים בבתיהם בבריכות שחיה מתנפחות לילדים. לעיתים, בהיסח דעת עלול הורה לאבד קשר עין עם ילדו, דבר שעלול להסתיים בכך שהילד יכנס ללא השגחה למים ואף יטבע.

בשנים האחרונות, אירעו מקרי טביעה רבים בהם היו מעורבים ילדים רכים, שחלקם אף הסתיים בפטירתם של הילדים. בעונת הרחצה של 2012 נפגעו 34 ילדים באירועי טביעה בבריכות ובחופי הרחצה מתוכם 8 מקרים הסתיימו בפטירתם של הילדים. בעונת הרחצה של שנת 2011 טבעו 24 ילדים, מתוכם 10 הסתיימו בפטירתם של הילדים.

להלן כללי זהירות להורים ומדריך עזרה ראשונה בסיסי לטיפול במקרי טביעה של ילדיהם:

כללי זהירות בחוף הים ובבריכות:

יש לרחוץ רק בחופים ובבריכות מוכרזים הנמצאים בפיקוח מציל ובזמן שיש בהם שירותי הצלה.
יש להישאר תמיד בטווח העין של המציל.
יש להימנע ממשחקים מסוכנים. אין לשחק "משחקי הטבעה" במים, אין לקפוץ על מי שנמצא במים ואין לקפוץ ראש במים רדודים מחשש לפגיעה בעמוד השדרה ובראש. בנוסף, אין לרוץ מסביב לשפת הבריכה, מחשש להחלקה ופציעה.
דע את יכולותיך. שחה תמיד במים שהם בשליטתך, אל תגיע לאפיסת כוחות. אם חבריך שוחים למרחק רב ממה שאתה רגיל ומסוגל - אל תצטרף! קח בחשבון תמיד את הדרך חזרה בשחייה. אם התעייפת, צא מהמים, שתה ונוח מעט בצל.
אין לשחות באזור שובר הגלים. באזור זה עלולות להיווצר מערבולות חזקות שמושכות לקרקעית הים.

בבריכות פרטיות:

אין להשאיר פעוטות וילדים בקרבת מקורות מים ללא השגחה צמודה. פעוט עלול להחליק בשניות והפגיעה בו תהיה קשה במיוחד, שכן חבלת ראש מנפילה שכזו עלולה לגרום לנזק משמעותי.
יש לגדר ולסגור כל מעבר לכיוון הבריכה במידה ואין באזור מבוגר שיוכל להשגיח על פעוטות וילדים.

למבלים עם תינוקות וילדים בים, בבריכה או סמוך לכל מקור מים אחר

אין לאפשר לתינוקות וילדים להישאר אף לא לרגע ללא השגחת מבוגר אחראי סמוך למקורות מים! תינוקות וילדים עד גיל 5 הם אוכלוסייה מועדת לטביעה. עקב מבנה גופם, בו הראש כבד וגדול יחסית לגוף, מרכז משקל גופם גבוה יותר ולכן הם עלולים להתהפך כשראשם קדימה אל תוך המים לכן חשוב לשמור עליהם.
טביעה מתרחשת תוך דקות בודדות. לכם יש להישאר כל העת בטווח יד מהילדים שבמים ולהתרכז רק בהם. במידה ונכנסתם למים עם מספר ילדים, אנא דאגו למבוגר אחראי שישהה לצידם.
מצופים, גלגלי ים ודומיהם מקנים תחושה מוטעית של בטחון. זכרו שפריטים אלה אינם מעניקים הגנה מלאה לילד מפני סכנות הטביעה ועל כן חשוב להקפיד לשמור על ילדים גם כשהם מצוידים בפריטים אלה.
יש לוודא כי הילדים מוגנים באופן מלא מפני נזקי השמש. יש להקפיד למרוח אותם בקרם הגנה מתאים, ואף רצוי להלביש תינוקות בבגד ים מלא וארוך על מנת להגן על גופם.

במקרה של טביעה, יש לפעול על פי ההנחיות הבאות:

1. יש להוציא את הטובע מהמים. נסו למשות את הטובע מהמים במידת האפשר והימנעו מלסכן את החיים שלכם. במקביל, הזעיקו את מד"א בקו החירום 101.

2. הישמעו להנחיות הפאראמדיקים במוקד החירום 101 של מד"א אשר ידריכו אתכם כיצד להמשיך לטפל בטובע עד להגעת צוותי מד"א למקום.

3. אם הטובע איננו נושם (בית חזה אינו עולה ויורד) השכיבו את הנפגע על גבו הרחק מקו המים והחלו מיד בביצוע עיסויי חזה עד להגעת צוותי מד"א למקום, ובהתאם להנחיות הפאראמדיקים במוקד.

4. מומלץ שהטובע יתפנה לבית חולים, גם אם הוא מרגיש טוב יותר, להמשך מעקב ובדיקות בבית החולים.

מנכ"ל מד"א, רמ"ג אלי בין: "ריבוי מקרי הטביעה בשנים האחרונות בהם מצאו את מותם גם ילדים מחייב את הציבור בכלל ואת ההורים בפרט שלא להסיר את עיניהם ולו לרגע מילדיהם. אני פונה מכאן להורים בבקשה להקפיד על כך שילדיהם ישחו אך ורק במקומות המוכרזים והמיועדים לכך ותחת השגחת מציל על מנת שנסיים את חודשי הקיץ בשלום וללא אסונות מיותרים. בנוסף מומלץ ללמוד ולתרגל עזרה ראשונה בסיסית לטיפול במקרי טביעה. זה יכול להיות כל ההבדל בין אירוע שיסתיים ב"כמעט" לאירוע שיסתיים בטרגדיה. בכל צורך, עומדים לרשות הציבור צוותי מד"א המיומנים שיעניקו מענה מידי לכל מקרה טביעה או בכל מקרה חירום רפואי אחר שעלול להתרחש".

בואו לדבר על זה בפורום "בטרם" - לבטיחות ילדים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום