האם קעקועים מסרטנים?
אוהבים קעקועים? מחקר חדש מצא כי הדיו המשמש לקעקועים עשוי להכיל חומרים רעילים הנודדים מהעור אל קשריות הלימפה, וכתוצאה מכך מגבירים את הסיכון לממאירות
האם קעקועים עלולים להוביל להתפתחות ממאירות? מתוצאות מחקר חדש עולה כי הפיגמנטים בדיו נודדים מהעור לקשריות לימפה ומובילים להגדלה כרונית של הקשריות. למרות שההשפעות ארוכות הטווח של תופעה זו לא נבחנו ועדיין אינם ידועים, הממצאים עוררו סערה מסוימת ורמזו כי קעקועים הינם גורם אפשרי למחלות סרטן. עם זאת, התוצאות מוקדמות מדי בכדי להעיד כי אכן קעקועים מעלים את הסיכון לממאירות.
החוקרים מסבירים כי הדיו המשמש לקעקועים לרוב מכיל פיגמנטים אורגניים, אך עשוי להכיל גם ניקל, כרום, מנגן, קובלט או טיטניום דו-חמצני, שהוא המרכיב השני הכי נפוץ בשימוש. במחקר הנוכחי, חלקיקים מפיגמנטים אורגניים וטיטניום דו-חמצני אינאורגני זוהו בעור ובקשריות לימפה, כמו גם מספר מרכיבים רעילים נוספים, דוגמת ניקל וכרום. חלק מהמרכיבים שזוהו, דוגמת ניקל וכרום, מסווגים כקרצינוגנים, העלולים לפגוע במצב הבריאותי של מטופלים לאחר קעקועים עוריים.
במסגרת המחקר החוקרים בחנו דגימות עור מקועקע מבני אדם ודגימות מקשריות לימפה אזוריות מארבע גופות. הם התבססו על טכניקות שיקוף רנטגן וזיהו מגוון רחב של גדלי חלקיקים בדגימות העוריות, אך רק ננו-חלקיקים נדדו לקשריות הלימפה.
החוקרים מצאו כי הרמות של אלומיניום, כרום, ברזל, ניקל ונחושת היו מוגברות בדגימות העור וקשריות הלימפה. בדגימות מאחד התורמים, רמות קדמיום וכספית היו מוגברות בקשריות לימפה, אך לא בדגימות העוריות. ייתכן כי מרכיבים אלו נדדו מקעקועים שלא היו בשימוש במחקר או בעקבות מקור חשיפה אחר.
טיטניום דו-חמצני, שזוהה גם בדגימות עור וגם בקשריות לימפה, הינה פיגמנט לבן המשמש לעיתים קרובות ליצירת צלליות צבעים בקעקועים. החומר מצוי גם בתוספי מזון, קרם הגנה מפני השמש וצבעים. בעבר זוהה קשר בין חשיפה למרכיב זה בקעקועים ובין עיכוב בהחלמה וגרד מקומי, וה-European Chemicals Agency הכריז לאחרונה על מרכיב זה כקרצינוגני כאשר שואפים אותו.
דרגת וגודל ההצללות בקעקוע יקבעו את כמות הדיו המוזרק לגוף. לכן, כמות החומרים הרעילים תלויה בגודל הקעקוע ואם נעשה שימוש בדיו נקי או לא.
על-מנת להשלים הערכת סיכון נכונה, דרושים מחקרים נוספים להערכת הכמות הממוצעת של מרכיבים אלו בעור. יש להעריך זאת על-מנת לקבוע את היקף העלייה בסיכון לממאירות במהלך החיים בעקבות חשיפה למרכיבים אלו. החוקרים מתכננים להמשיך ולבחון את ההשפעה של פיגמנטים ומתכות כבדות עם איברים ורקמות מרוחקים יותר, כך שניתן יהיה לזהות נדידה של מרכיבי דיו קעקוע לאתרים נוספים.
ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה לאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון.